Magnus CarlsenReuters
StoryEditor

Z „nudnej“ hry si vytvoril úspešný biznis. Geniálny Nór ročne zarobí milióny dolárov

22.11.2016, 23:00
Autor:
(vtr)(vtr)
Magnus Carlsen obhajuje titul šampióna.

Je považovaný za génia, ktorý sa rodí raz za dvadsať rokov. 25-ročný nórsky šachista Magnus Carlsen okrem výnimočných schopností na šachovnici dokázal z tejto hry vyťažiť aj na poli marketingu.

Podľa expertov je od éry Američana Bobbyho Fishera po štyridsiatich rokoch prvým hráčom, ktorého môžeme označiť za športovú celebritu. Vydal vlastnú mobilnú aplikáciu s názvom Play Magnus, bol tvárou odevnej značky G-Star a nemá problém účinkovať v rôznych televíznych šou po celom svete.

Rôzne biznis aktivity mu spolu s prémiami za výsledky na šachových turnajoch ročne prinášajú štyri milióny dolárov. Ďalšie státisíce môže pridať na aktuálne prebiehajúcom súboji o majstra sveta v New Yorku. Carlsenovým vyzývateľom je Sergej Karjakin. Po včerajšej ôsmej z dvanástich partií sa ruský šachista ujal vedenia 4,5:3,5 bodu.

Pozrite si zostrih z ôsmej partie šachových majstrov

V hre je milión eur
Carlsen sedí na šachovom tróne už od roku 2013, keď v indickom Chennai obral o titul majstra sveta domáceho veľmajstra Viswnathana Ananda. Tento triumf dokázal Nór proti rovnakému súperovi obhájiť aj v Soči o rok neskôr.

„Carlsen je mladý, úspešný a pochádza z bohatej západnej krajiny. Svojimi aktivitami a tiež herným štýlom sa postaral o vyššiu atraktivitu šachu vo svete,“ povedala pre HN slovenská šachová jednotka Ján Markoš. Pre neho, ako aj pre väčšinu hráčov je prebiehajúci boj o majstra sveta ostro sledovanou udalosťou.

Priamy online prenos z historickej budovy Fulton Market Building pozerá vyše 100-tisíc fanúšikov. Carsen s Karjakinom hrajú o odmenu minimálne milión eur, pričom jej nárast môžu ešte ovplyvniť práve príjmy z webového vysielania. Nový majster sveta získa šesťdesiat percent zo spomínanej sumy, zdolaný štyridsať.

„Tieto odmeny v boji o titul majstra sveta sa rôznia. V minulosti sa už hralo o viac peňazí. Závisí to od šachových mecenášov a sponzorov daného podujatia,“ tvrdí pre HN Vladimír Szücs, generálny sekretár Slovenského šachového zväzu.

Tohtoročný duel v New Yorku organizuje spoločnosť Agon vlastniaca práva na zápas o majstra sveta. Náklady na organizáciu sa šplhajú k šiestim miliónom dolárov a najväčšími sponzormi sú ruské firmy EG Capital Advisors a Phosagro.

Slováci na špičku nemajú
V najlepšej tisícke šachového rebríčka je z aktívnych hráčov momentálne päť Slovákov. Najvyššie je už spomínaný Ján Markoš, ktorému patrí 374. miesto. Čo by musel dosiahnuť, aby mal v budúcnosti možnosť zabojovať o titul majstra sveta? „Rozhoduje výška ratingu a umiestnenia v sérii najkvalitnejších turnajov v roku. Ja nemám šancu,“ zhodnotil Markoš.

Podľa vlastných slov nemá dostatočnú výkonnosť a nie je u nás ani taká vyspelá kultúra ako v šachových veľmociach. „Jedinou možnosťou napredovať je odchod do zahraničia. Ale ja mám rodinu a netúžim byť 10 mesiacov mimo domova,“ hovorí.

Markoš je živnostník a okrem práce šachového trénera aj prednáša o kritickom myslení. Najbližšie bol k možnosti zúčastniť sa na turnaji vyzývateľov ešte v roku 1972 za vtedajšie Československo Ján Smejkal. „Nechcem povedať, že dnes je táto méta pre slovenského šachistu nemožná. Ale máme len 5 miliónov obyvateľov, takže štatistika tej pravdepodobnosti je veľmi nízka,“ dodal Szücs zo šachového zväzu.

Zaujímavosti šachového duelu o titul

– obaja hráči musia byť povinne oblečení v obleku
– Microsoft pomáha Carlsenovi s ochranou počítača pred útokmi ruských hackerov
– na záverečné súboje má prísť aj zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg
– o fyzickú prípravu Karjakina sa stará Anna Čakvetadzeová, bývalá tenisová päťka svetového rebríčka

01 - Modified: 2024-05-11 12:23:16 - Feat.: - Title: Karate: Slovenská reprezentantka Bakoš Suchánková získala na ME zlato v kumite do 61 kg 02 - Modified: 2024-05-12 12:16:21 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Rastislav Magna o 3D analýze chodidla a prečo funkčnosť tenisiek nepodceňovať 03 - Modified: 2024-05-07 09:00:23 - Feat.: - Title: Šport pomáha ľuďom objavovať skryté rezervy a potenciál 04 - Modified: 2024-05-06 08:59:39 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Tréner Tomáš Mihálik o silovom tréningu, čo s boľavým chrbátom a veriť influencerom? 05 - Modified: 2024-04-30 09:48:42 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ste pripravení na cyklistickú sezónu? Ako chrániť bicykel aj seba? Otestujte sa!
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. máj 2024 00:07