StoryEditor

Baroš zatiaľ nezastaviteľným kanonierom

29.06.2004, 00:00
Po postupe českej reprezentácie do semifinále európskeho šampionátu je najoslavovanejším mužom Brücknerovho výberu rýchlonohý útočník Milan Baroš.

Po postupe českej reprezentácie do semifinále európskeho šampionátu je najoslavovanejším mužom Brücknerovho výberu rýchlonohý útočník Milan Baroš. Kanonier anglického tímu FC Liverpool sa dvomi krásnymi gólmi do siete dánskeho brankára Thomasa Sörensena dostal do čela tabuľky strelcov, keď v štyroch dueloch nastrieľal už päť gólov. Na druhom mieste je dvojica Ruud van Nilsetlrooij (Hol.) a Wayne Rooney, ktorý však už svoju bilanciu nezlepší. Talentovaný útočník Evertonu sa zranil a navyše Anglicko vypadlo s Portugalskom vo štvrťfinále. "Keby mi niekto pred šampionátom povedal, že budem mať po štvrťfinále na svojom konte už päť gólov, určite by som mu neveril. Oba góly, ktoré som strelil Dánsku, boli pekné, ale najdôležitejší bol prvý presný zásah Kollera, pretože ten znamenal vedenie 1:0," povedal po zápase 22-ročný rodák z Vigantic, ktorý môže na šampionáte vyrovnať (prípadne aj prekonať) rekord Michela Platiniho. Legendárnemu francúzskemu futbalistovi sa na ME 1984 zatiaľ ako jedinému podarilo skórovať v piatich zápasoch v rade.
Baroš má v národnom drese fantastický gólový priemer. V 29 zápasoch prekonal súperových brankárov 21-krát (!), čím sa dostal aj pred doterajšieho európskeho lídra -- španielskeho "zabijaka" Fernanda Morientesa (36 zápasov/23gólov). Strach z Barošových modrých kopačiek majú už teraz futbalisti Grécka, súper českých reprezentantov v boji o postup do finále. "Grécko dokázalo vo štvrťfinále po výbornom výkone vyradiť úradujúcich majstrov z Francúzska. Má vynikajúcu prepracovanú obranu a bude to úplne iný zápas ako proti Dánsku," varuje pred prílišným predzápasovým optimizmom zatiaľ najlepší kanonier šampionátu, ktorého prestížne európske denníky nazývajú všetkými možnými superlatívmi a považujú ho za najväčšiu hviezdu šampionátu. "Ostravský Maradona Baroš nás poslal domov," píše sa v dánskom denníku Ekstra Bladet. Umeniu českého útočníka sa klaňajú aj britské denníky, podľa ktorých sú jeho góly "ohromujúce", "berú dych" a budú "dlho v živej pamäti futbalových fanúšikov".

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 19:38