StoryEditor

KHL je pre nás finančne náročná. Každý rok ideme do rizika, hovorí šéf Slovana

15.01.2017, 23:00
Generálny manažér HC Slovan Bratislava Maroš Krajči pre HN.

Niekoľko mesiacov chýbajúce výplaty pre hokejistov sú hrozbou, s ktorou počíta vedenie bratislavského Slovana pred vstupom do sezóny Kontinentálnej hokejovej ligy. Pre HN to potvrdil generálny manažér „belasých“ Maroš Krajči. „Každý rok ideme do istého rizika. No ak existuje čo len najmenšia šanca udržať KHL v Bratislave, sme povinní ju využiť,“ uviedol šéf Slovana. Po decembrovom príchode diamantového partnera firmy Wingas do klubu sú až na jedného všetky dlhy voči hráčom vyrovnané.

No Krajči nedokázal potvrdiť, či v nasledujúcich mesiacoch nepríde k vzniku ďalších záväzkov voči hokejistom. „Príjem klubu je mozaika asi 60 reklamných partnerov. Nemám zázračnú guľu, aby som videl do budúcnosti,“ povedal. Už v prvých dňoch nového roka pritom vedenie malo pracovať na zabezpečovaní peňazí pre budúci ročník KHL. Na bezproblémovú sezónu pritom potrebuje pokryť rozpočet na úrovni 12 miliónov eur.

Hokejový Slovan a dlhy voči hráčom. Prečo sa klub púšťa rok čo rok do KHL napriek tomu, že nemá garanciu pokrytého rozpočtu? „Ak existuje čo len najmenšia šanca udržať KHL, sme povinní ju využiť,“ tvrdí v rozhovore pre HN Maroš Krajči, generálny manažér HC Slovan.

Finančné problémy z konca minulého roka vyriešil až príchod diamantového partnera, spoločnosti Wingas z Nemecka. Ako sa vám ho podarilo získať?
O hlavného partnera mimo Slovenska sme sa usilovali už od začiatku roku 2015, keď sme v dôsledku eskalácie konfliktu na Donbase a ochladenia ekonomických vzťahov medzi EÚ a Ruskom prišli o dôležitú dohodnutú podporu. Rokovania prebiehali takmer jeden a pol roka. Verili sme, že ich sfinalizujeme ešte pred začiatkom sezóny, napokon sa to podarilo až v polovici decembra.

Znamená to, že má dnes všetky dlhy voči hráčom aj mestu vyrovnané?
Všetky záväzky voči hráčom a realizačnému tímu sú vyrovnané, s výnimkou jedného hráča, ktorý u nás vlani strávil pár týždňov. Úhrady za pôsobenie na mestskom zimnom štadióne realizujeme pravidelne na základe splátkového kalendára.

Je diamantový partner spoločnosť Wingas zárukou, že do konca sezóny už nepríde k ďalším finančným problémom?
Samotný hlavný partner celú sezónu v žiadnom prípade neutiahne sám. Príjem klubu, to je mozaika asi 60 reklamných partnerov a ja nemám zázračnú guľu, aby som videl do budúcnosti.

Prečo sa potom púšťate do KHL, keď na to nemáte pripravené peniaze?
KHL je pre klub z ekonomického trhu našej veľkosti finančne náročná súťaž. Naplniť ročný rozpočet do výšky 12 miliónov eur, aby sme túto súťaž vôbec mohli hrať, vyžaduje obrovské úsilie. A celková politicko-ekonomická klíma to ešte sťažuje. Napriek tomu ideme každý rok do istého rizika, pretože všetci v klube sme presvedčení, že ak existuje čo len najmenšia šanca udržať KHL v Bratislave, tak sme povinní ju využiť. A záujem divákov nás v tomto utvrdzuje.

No správy o dlhoch sa prejavili aj na počte divákov, pred Vianocami ste dokonca dosiahli najnižšiu návštevu počas pôsobenia v KHL.
Pokiaľ ide o návštevnosť, držme sa faktov: po odohratí 22 z 30 domácich zápasov je náš divácky priemer 8 969 divákov na zápas, čo je o vyše sto viac ako vo vlaňajšej sezóne zakončenej účasťou v play-off. Kvôli dvom slabším predvianočným zápasom netreba hovoriť o poklese záujmu fanúšikov.

Dá sa už dnes naznačiť, či uvidíme Slovan aj v budúcej sezóne KHL alebo hrozí scenár neistého leta, ako sme boli svedkami v roku 2015?
V tejto chvíli nie sme ešte v situácii, aby sme mohli hovoriť o perspektíve na niekoľko rokov vopred. V každom prípade, už teraz robíme všetko pre to, aby sme získali istotu viacročného pôsobenia v KHL.

Budete už začiatkom roka pracovať na získavaní financií, nových a predĺžení existujúcich partnerov, aby ste sa pokúsili čo najskôr naplniť rozpočet?
Získavanie reklamných partnerov je jednou z hlavných úloh príslušných ľudí v klube doslova každý deň počas roku.

Sezónu výrazne ovplyvnili aj zranenia hráčov (Viedenský, Meszároš, Nedorost, Ďaloga). Vypláca im klub mzdu aj v prípade zranenia, alebo má klub pre tieto prípady uzatvorené poistky na hráčov?
Áno, samozrejme. Hráči musia od klubu dostať plnú výšku svojho kontraktom dohodnutého platu, aj keby odohrali v sezóne jediný zápas.

Už dva roky sa neúspešne pokúšate predať „naming rights“, reklamné práva na názov zimného štadióna. Nastal v tejto veci nejaký posun?
Za rokovacím stolom sme sedeli s viacerými záujemcami. Obe strany však majú svoje predstavy, nemôžeme si dovoliť ísť pod cenu. S marketingovým názvom arény sa spája veľkorysé reklamné plnenie, ktoré ovplyvňuje celkovú pyramídu kategórií našich partnerov. S akvizíciou „naming rights“ partnera nám tiež pomáha špecializovaná agentúra ifthen sports.

Vo výročných správach klubu sa už druhý rok objavuje ambícia vytvoriť rezervný tím, ktorý by hral Tipsport ligu. Je táto vízia pri každoročných finančných problémoch reálna?
Zo športovej stránky by existencia druhého tímu seniorov v Tipsport lige bola pre klub a nepochybne aj pre samotnú súťaž prínosom. Chýba k tomu maličkosť: zohnať ešte ďalších 700-tisíc až milión eur na dôstojné účinkovanie tohto tímu v lige. Aj táto téma bude opätovne horúcou v jarnom predsezónnom období.

Čo vás v prebiehajúcej sezóny najviac nahnevalo?
Nepovedal by som, že nahnevalo. Určite ma rozosmútil pohľad na zoznam zranených a chorých hráčov v polovici sezóny. Taký lazaret som za celé svoje dvadsaťročné pôsobenie pri hokeji nezažil. V istom momente bol zoznam zranených dlhší ako zoznam hráčov, ktorí mohli nastúpiť na zápas v Minsku. Trúfam si povedať, že toto nás predovšetkým v prvej polovici sezóny zrážalo dolu.

Na druhej strane, s čím ste spokojný?
Teší ma pretrvávajúci záujem ľudí o náš klub a zápasy Kontinentálnej hokejovej ligy.

Patríte azda k jedinému slovenskému tímu, ktorý nedostáva ani cent od samosprávy – ani na chod mládežníckych tímov. Chystáte sa s tým niečo robiť?
Áno, už sa uskutočnili rokovania s niektorými poslaneckými klubmi v mestskom zastupiteľstve. Ich výsledkom je uznesenie zo 7. decembra, na základe ktorého sa budú meniť zmluvné podmienky medzi STARZ a Slovanom v súvislosti s výškou nájmu pre detské a mládežnícke tímy. Účinnosť tejto zmeny nastane, len čo uhradíme aktuálny splátkový kalendár.

01 - Modified: 2024-05-06 13:59:39 - Feat.: - Title: Svetová špička zo zámoria. V Bratislave sa proti Slovákom predstaví kandidát na zlato s hviezdnymi menami 02 - Modified: 2024-05-05 18:49:04 - Feat.: - Title: Kanada vyhrala finále nad USA, titul oslavuje po troch rokoch 03 - Modified: 2024-05-06 08:56:27 - Feat.: - Title: Slovenský obranca Radivojevič sa dostal do All Star tímu Majstrovstiev sveta v hokeji 04 - Modified: 2024-05-06 08:58:17 - Feat.: - Title: Mladí Slováci vzdorovali silným Švédom 49 minút, potom sa im medailový sen rozplynul 05 - Modified: 2024-05-05 12:44:03 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Veľké zmeny pred posledným prípravným zápasom. Prichádza enkláva z Česka
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
07. máj 2024 00:03