StoryEditor

Biznis vo futbale stúpol šesťnásobne

22.01.2017, 23:00
Kým pred 20 rokmi zarobil Manchester United 88 miliónov libier, vlani to bolo už 513 miliónov.

Najprestížnejší rebríček sledujúci ekonomické úspechy futbalových klubov – Football Money League od spoločnosti Deloitte – má už dvadsať rokov. V jeho jubilejnom vydaní sa najlepšie zarábajúcim tímom sveta stal prvýkrát od sezóny 2003/2004 Manchester United, keď jeho príjmy dosiahli 689 miliónov eur (515,3 milióna libier). Za dve desaťročia tak tržby „červených diablov“ stúpli takmer šesťnásobne, keďže pri prvom vydaní zarobil 88 miliónov libier. Postavenie najbohatšej futbalovej súťaže sveta zároveň potvrdila anglická Premier League, ktorá má v Top 20 až ôsmich zástupcov. Pre zaujímavosť, prvýkrát v histórii prekročili príjmy dvadsiatky najlepšie zarábajúcich tímov sedem miliárd eur. Prečítajte si najzaujímavejšie ekonomické čísla, ktoré priniesol tohtoročný rebríček Football Money League.

170
miliónov eur je medziročný nárast príjmov Manchestru United, čo je suverénne najviac zo všetkých klubov na svete. Vďaka tomu sa anglický gigant posunul v rebríčku z vlaňajšieho tretieho miesta na líderskú pozíciu, keď preskočil Barcelonu aj Real Madrid. „Fenomenálny rast, spôsobený najmä komerčnými aktivitami, v posledných rokoch prevážil akýkoľvek vplyv výsledkov a výkonov na finančný úspech,“ skonštatoval zostavovateľ rebríčka Dan Jones zo spoločnosti Deloitte. Manchester United sa od skončenia legendárneho Alexa Fergusona nedokáže vrátiť na anglický ligový trón a jeho pôsobenie v európskych pohároch je tiež iba priemerné. Napriek tomu je považovaný za najpopulárnejší tím sveta a má aj najlukratívnejšieho sponzora na drese. Firma Adidas mu ročne platí bezmála 90 miliónov eur.

800
miliónov eur je suma, o ktorú sa zvýšili tržby dvadsiatky najbohatších klubov v porovnaní s vlaňajším rebríčkom. Najvýraznejší podiel na tom majú príjmy z predaja televíznych práv (49 percent), komerčné aktivity (42 percent) a v najnižšej iba deväťpercentnej miere predaj vstupeniek na domáce zápasy. Najlukratívnejší televízny kontrakt síce predala anglická Premier League, no najväčší balík za prenosy získal za sezónu 2015/2016 španielsky Real Madrid – takmer 228 miliónov eur, čo znamená 37 percent zo všetkých príjmov „bieleho baletu“. No unikátnosť Premier League v oblasti televíznych tržieb nekompromisne potvrdzujú čísla: dvadsať tímov v Anglicku si rozdelilo 2,6 miliardy, kým v Španielsku len polovicu z tejto sumy.

196,5
milióna eur zarobil za minulú sezónu jediný klub, mimo päťky najsilnejších európskych futbalových súťaží. Je ním ruský Zenit Petrohrad, v ktorého drese nastupuje aj slovenský reprezentant Róbert Mak. Zenit sa do exkluzívnej spoločnosti najbohatšej dvadsiatky klubov dostal druhý rok za sebou, pričom si medziročne polepšil o jednu pozíciu – aktuálne mu patrí 17. miesto. No kým veľkokluby zo západnej Európy ťažia popri príjmoch z televíznych práv aj z predaja vstupného, Petrohrad sa z troch štvrtín spolieha na sponzorov. Najmä na hlavného partnera, spoločnosť Gazprom. Príjmy z predaja vstupeniek pritom tvorili len deväť percent zo všetkých tržieb Zenitu. V Top 20 je ešte jeden klub, ktorý zamestnáva slovenského futbalistu – AC Miláno na 16. pozícii.

4
mužstvá sú zastúpené vo Football Money League z talianskej Serie A, pričom najlepšiemu z nich Juventusu Turín patrí „až“ desiate miesto. Pritom pred pätnástimi rokmi sa Taliansko považovalo za futbalovú veľmoc, z Apeninského polostrova bolo v rebríčku aj osem klubov a AC Miláno a Juventus Turín sa niekoľko rokov za sebou umiestnili v najlepšej päťke. „Príjmy zo vstupného narážajú na chýbajúce investície do futbalovej infraštruktúry. Tri zo štyroch talianskych tímov sú pritom až v poslednej štvrtine rebríčka,“ konštatuje Dan Jones. Účasť AS Rím, AC Miláno či milánskeho Interu v budúcom roku tak budú ohrozovať čoraz bohatšie anglické kluby.

27
miliónov eur je celková výška príjmov dvanástich klubov slovenskej Fortuna ligy z minulého ročníka. Na 30. miesto v rebríčku Football Money League bolo v jeho aktuálnom vydaní potrebných 142 miliónov, ktoré dosiahol Neapol s naším Marekom Hamšíkom. Na porovnanie, najlepšie zarábajúci slovenský klub ŠK Slovan Bratislava dosiahol v roku 2015 príjem 8,5 milióna eur. Je to 80-krát menej, než dokázal zarobiť Manchester United. „Nožnice medzi finančne silnými a slabšími klubmi sa roztvárajú. UEFA sa bude zamýšľať nad tým, ako zvrátiť tento trend,“ uviedol pre HN člen výkonného výboru UEFA Franišek Laurinec. Jedným z riešení môže byť v budúcnosti vznik nadnárodných ligových súťaží.

Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 02 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 03 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 04 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 05 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 05:40