StoryEditor

Grécko oslavuje historický postup

28.06.2004, 00:00
Autor:
SITASITATASRTASR
Veľkolepé oslavy vypukli v Aténach po konečnom hvizde rozhodcu Andersa Friska v piatkovom štvrťfinálovom stretnutí európskeho futbalového šampionátu v Portugalsku, v ktorom grécki reprezentanti zdolali Francúzsko 1:0 a postúpili do semifinále. Ulice mesta zaplnili tisícky áut a z otvorených okien viali národné zástavy.

Veľkolepé oslavy vypukli v Aténach po konečnom hvizde rozhodcu Andersa Friska v piatkovom štvrťfinálovom stretnutí európskeho futbalového šampionátu v Portugalsku, v ktorom grécki reprezentanti zdolali Francúzsko 1:0 a postúpili do semifinále. Ulice mesta zaplnili tisícky áut a z otvorených okien viali národné zástavy. Atény zažili najväčšie športové oslavy od roku 1987, keď sa gréckym basketbalistom podarilo prekvapujúco získať titul majstrov Európy. "Tento príbeh obletí svet. S našou pevnou vôľou, líderskými schopnosťami a energiou sme si zaslúžili tento duel vyhrať. Je to obrovská senzácia. Staroveké Grécko malo dvanásť bohov, dnešné má jedenástich," konštatoval šťastný kouč nečakaného semifinalistu Otto Rehhagel, ktorý ostáva pri kormidle gréckeho mužstva až do MS 2006. Jeho zverenci hrali počas celého zápasu náročný celoplošný štýl a hoci sa dopredu príliš nehnali, pripravili trápiacemu sa protivníkovi úder. Zo spánku Francúzov prebudil Angelos Charisteas, ktorý nekompromisnou hlavičkou rozjasal tisícky priaznivcov "modro-bielych" na Estádio José Alvalade. Úradujúci majstri Európy sa síce v závere snažili, ale v osobných súbojoch prepadávali a keď sa im z nervóznej kombinácie občas aj vyskytla strelecká pozícia, prišlo na rad kŕčovité zakončenie. V 88. minúte zahodil hlavičkovú tutovku Henry a na viac sa už hviezdny tím nezmohol. "V nemom úžase sledoval celý svet ako Rehhagelovi chlapci vyradili Francúzsko. Je to neuveriteľné, ale je to pravda -- sen o zisku európskeho titulu nie je nerealistický," uviedol grécky denník Ethnos. Gréci sa v semifinále vo štvrtok v Porte stretnú s víťazom s lepším z dvojice Česko -- Dánsko.
Francúzsko -- Grécko 0:1 (0:0)
Góly: 65. Charisteas. Rozhodcovia: Frisk -- Petersson, Ekström (Švéd.), ŽK: Zidane, Saha -- Karagounis, Zagorakis, 45 000 divákov.
Francúzsko: Barthez -- Gallas, Thuram, Silvestre, Lizarazu -- Dacourt (72. Wiltord), Makelele -- Zidane, Pires (79. Rothen) -- Henry, Trezeguet (72. Saha)
Grécko: Nikopolidis -- Seitaridis, Kapsis, Dellas, Fyssas -- Zagorakis, Basinas (85. Tsartas) -- Nikolaidis (61. Lakis), Katsouranis, Karagounis -- Charisteas

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 16:10