StoryEditor

Favoritom afrického súboja o MS 2010 Južná Afrika

Svetový šampionát vo futbale v roku 2010 po prvý raz zavíta do Afriky. Meno usporiadateľskej krajiny sa verejnosť dozvie v sobotu, kedy je v Zürichu na programe zasadnutie Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA. Najväčším favoritom z piatich kandidátov je Južná Afrika, ktorá najlepšie dopadla aj pri poslednej návšteve inšpektorov. Menšie nádeje majú Egypt, Líbya, Maroko a Tunisko, ale ako sa už niekoľkokrát ukázalo, nie vždy zvíťazí najväčší papierový favorit.

Svetový šampionát vo futbale v roku 2010 po prvý raz zavíta do Afriky. Meno usporiadateľskej krajiny sa verejnosť dozvie v sobotu, kedy je v Zürichu na programe zasadnutie Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA. Najväčším favoritom z piatich kandidátov je Južná Afrika, ktorá najlepšie dopadla aj pri poslednej návšteve inšpektorov. Menšie nádeje majú Egypt, Líbya, Maroko a Tunisko, ale ako sa už niekoľkokrát ukázalo, nie vždy zvíťazí najväčší papierový favorit. "Južná Afrika má potenciál, aby usporiadali excelentný turnaj," píše sa v 95-stranovej hodnotiacej správe, ktorú vypracovali inšpektori FIFA po štvormesačnom turné po všetkých piatich krajinách. Výborné preferencie mali aj Egypt a Maroko, naopak, Líbya a organizátor tohtoročného Afrického pohára Tunisko zaujali pozorovateľov z FIFA najmenej. Najväčší favorit bude mať na zürišskom zasadnutí veľmi silné obsadenie. Okrem prezidenta Thaba Mbekiho, arcibiskupa Desmunda Tutua, futbalovej hviezdy Lucasa Radebeho, posledného juhoafrického prezidenta bielej pleti a nositeľa Nobelovej ceny Frederika de Klerka, sa na ňom totiž zúčastní aj bývalý prezident Nelson Mandela. Ako uviedol, právo zorganizovať futbalový šampionát by bolo pre JA krásnym darom pri príležitosti 10. výročia skončenia apartheidu v krajine. Južná Afrika už mohla usporiadať MS 2006, ale vo voľbách tesne podľahla Nemecku.
Úmerne tomu, ako sa blíži rozhodnutie FIFA o usporiadateľovi futbalových MS v roku 2010, rastie aj napätie v jednotlivých kandidátskych krajinách. Líbya napríklad sa ešte v poslednej chvíli pokúsila zvýšiť svoje šance prísľubom, že v prípade úspešnej kandidatúry investuje do šampionátu rekordných deväť miliárd dolárov. "Máme najvyšší rozpočet v histórii kandidujúcich krajín o usporiadanie MS a dúfame, že šampionát zverí FIFA do našich rúk," sebavedome sa vyjadril generálny sekretár Líbyjskej futbalovej federácie Abdulmagid Aboushwesha. Vyhliadky tejto krajiny však ani tak nie sú veľké. Isté je zatiaľ iba to, že šampionát sa celkom iste uskutoční po prvýkrát v Afrike. Zaručuje to nový rotačný systém Medzinárodnej futbalovej asociácie.

Šampionát má priniesť hospodársky rozmach
Juhoafričania sú presvedčení, že šampionát im prinesie silný hospodársky rozmach. Danny Jordaan, ktorý je na čele výboru pre organizáciu MS, odhaduje, že pre hospodárstvo krajiny by usporiadanie športového turnaja tejto veľkosti znamenalo finančnú injekciu vo výške 30 miliárd randov (3,75 miliardy eur) a vyše 150-tisíc nových pracovných miest. Pretórijská vláda by peniaze zrejme investovala najmä do infraštruktúry. V okolí Johannesburgu je v pokročilom štádiu plánovania vybudovanie novej rýchlodráhy, ktorá spojí letisko a centrum miest Pretoria a Johannesburg. Kým v Maroku väčšina zamýšľaných štadiónov existuje len v počítačovom virtuálnom svete, v Južnej Afrike je ich už dnes vyhovujúcich deväť. Štyri ďalšie pribudnú v blízkej budúcnosti. Slabinou Južnej Afriky je vysoká kriminalita a katastrofálny systém prímestskej dopravy.
Skutočná otázka prínosu šampionátu pre hospodárstvo usporiadateľskej krajiny je však otázna. Podľa britského ekonóma Stefana Szymanského zatiaľ ani jedna štúdia priamu závislosť týchto dvoch veličín nepreukázala. Pokiaľ ide o príjmy, hostiteľská krajina môže počítať len s výnosom z predaja vstupeniek a reklamných predmetov, príp. z rozvoja turistického ruchu. Naproti tomu práva na televízne prenosy má pevne v rukách FIFA -- výška príjmov za ich predaj v roku 2002 predstavovala 1,6 mld. dolárov, a takisto to bude aj v roku 2006. Otázna je však aj akceptovateľná cena vstupeniek. Vyše polovice z dnešných 45 miliónov obyvateľov JA totiž žije v pásme chudoby, keď musia vyžiť z jedného dolára na deň. Ako by Juhoafričania za týchto podmienok naplnili štadióny a predali 2,7 milióna vstupeniek, je nejasné. V každom prípade je známe, čo by si od majstrovstiev sveta želala vláda -- prekonanie hlbokých jaziev v spoločnosti po režime apartheidu.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. október 2024 14:05