Slovenská lyžiarka Petra Vlhová počas prevozu na záchranných saniach po páde počas prvého kola obrovského slalomu žien v rámci Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Petra Vlhová si poškodila väzy v kolene, sezóna sa pre ňu skončila. Pri páde si silno udrela aj hlavu a rameno

20.01.2024, 15:12
Autor:
TASRTASR

Vlhová spadla na domácom svahu v Jasnej ešte v prvom úseku trate, zo zjazdovky ju zviezli na záchranných saniach a následne transportovali vrtuľníkom na vyšetrenie do nemocnice v Ružomberku.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová utrpela po páde v pretekoch Svetového pohára v Jasnej poranenie väzov v pravom kolene a sezóna sa pre ňu skončila. Na brífingu o tom informoval jej tréner Mauro Pini.

Dvadsaťosemročná Slovenka spadla na domácom svahu v Jasnej ešte v prvom úseku trate, zo zjazdovky ju zviezli na záchranných saniach a následne transportovali vrtuľníkom na vyšetrenie do nemocnice v Ružomberku. Na ľadom pokrytej trati na výjazde z deviatej brány vyšla z ideálnej stopy, v snahe o korekciu zatlačila na vnútornú lyžu a stratila kontrolu.

Vlhová sa vo vojenskej nemocnici v Ružomberku podrobila viacerým testom, fanúšikom odkázala: "Ďakujem všetkým za obrovskú podporu. Verím, že všetko zvládnem. Budem bojovať o čo najskorší možný návrat na lyže."

image

Vlhová nedokončila prvé kolo obrovského slalomu v Jasnej, odviezli ju vrtuľníkom. Trať je tažká, hodnotí Žampa

Tréner ešte nerozhodol o spôsobe liečby

Tréner Mauro Pini zatiaľ nemal dostatok času na analýzu situácie, po ktorej Petra Vlhová spadla, poranila si väzy v pravom kolene a sezóna sa pre ňu skončila. Najúspešnejšia slovenská lyžiarka spadla na domácom svahu v Jasnej v obrovskom slalome ešte v prvom úseku trate a zo zjazdovky ju zviezli na záchranných saniach a následne transportovali vrtuľníkom na vyšetrenie do nemocnice v Ružomberku. Švajčiarsky kouč uviedol, že majú niekoľko možností liečby, no ešte sa nerozhodli.

"Veľmi ma mrzí, čo sa stalo v dnešných pretekoch. Zatiaľ som nemal dostatok času na analýzu, čo presne sa stalo. Na prvý pohľad to nevyzeralo ako veľký náraz, pád. Potvrdilo sa však, že lyžovanie je nevyspytateľný šport. Videl som to len na veľkej obrazovke. Samozrejme, mám už skúsenosti so zranením pretekárky. Nie je to prvýkrát, no je to bolestivé. Ale aj to patrí do našej práce, zvládať tieto situácie," uviedol Pini. "Dvaja členovia tímu išli s Petrou do nemocnice. Ja som s ňou komunikoval krátko po telefonáte. Nebol to najlepší moment s ňu hovoriť, bola v šoku z toho, čo sa stalo. Petra je však silná."

Švajčiarsky kormidelník sa vyjadril aj k trati, ktorú si vyskúšal aj Andreas Žampa a označil ju skôr za mužskú. "Na to nemôžem odpovedať, pretože som tréner žien. Nie je to prvýkrát, čo sa jazdilo v takýchto podmienkach vo SP. Podľa mňa to nebol dôvod, prečo Petra spadla. V Kranjskej Gore sme mali rovnaké podmienky, ale z obráteného pohľadu. Pršalo, bolo teplo a hmlisto. Tiež tam boli veľmi ťažké podmienky. Myslím si však, že trať bola dnes skvelo pripravená."

Vlhová doteraz nemala takéto vážne zranenie. "Teraz bude dôležitý čas a rekonvalescencia. Bude to trvať dlhšie, no celý tím bude stopercentne podporovať Petru," povedal Pini. Zatiaľ však neuviedol, čo Petru čaká v najbližšej dobe: "Interne sme komunikovali o liečbe. Máme niekoľko možností, v blízkej budúcnosti sa o tom rozhodneme a budeme o tom informovať," dodal na brífingu.

image

Švédska lyžiarka Hectorová vyhrala obrovský slalom v Jasnej pred Shiffrinovou

Manažér verí, že sa čoskoro vráti na lyže

Petra Vlhová si pri páde v obrovskom slalome v Jasnej poškodila väzy v pravom kolene a silno narazila aj hlavu a rameno. Manažér jej tímu Richard Galovič uviedol, že detailnejší rozsah jej zranení určia až ďalšie vyšetrenia, no verí, že vďaka dobrej stavbe tela sa 28-ročná lyžiarka čoskoro vráti na lyže.

"Rozsah poškodení v kolene sa nie vždy dá objektívne určiť magnetickou rezonanciou. Na presnejšiu diagnózu pôjdeme do invazívnejšej metódy. Aj v zmysle nášho plánu a konzultácií to máme dohodnuté s najšpičkovejšími lekármi, ktorí sa venujú takýmto zraneniam. V tejto chvíli neviem povedať viac. Koleno je opuchnuté, úpony v ňom sú poškodené, ale miera poškodenia nie je jasná," povedal Galovič.

Slovenská reprezentantka sa pri nekontrolovateľnom páde silno udrela do hlavy a výrazne si narazila aj rameno. Aj preto boli jej vyšetrenia rozsiahle. "Chcem poďakovať lekárom za prácu, ktorú urobili, vážime si to. Je mi ľúto, že pre nás toto dôležité podujatie dopadlo takto a nebudeme môcť ukázať, čo Petra natrénovala a čo si priala ukázať. Verím, že bude na lyžiach čo najrýchlejšie, ako sa bude dať a že fanúšikom vráti to, čo jej dali," dodal manažér.

Podľa jeho slov Vlhová komunikovala až v nemocnici: "Pri odlete z Jasnej veľmi nie, bola trochu podchladená a ubolená. Ale z nemocnice už áno. Je stabilizovaná a vyšetrenia išli podľa plánu. Verím, že budeme môcť čoskoro začať s naplánovaným programom."

V čase brífingu, na ktorom Vlhovej tím oznámil jej stav, sa lyžiarka nachádzala ešte v nemocnici: "Viem, že dokončovali posledné testy, lebo pád bol dosť nebezpečný, i keď to nebolo v najvyššej rýchlosti. Ale aj v tejto rýchlosti bývajú pády devastačné. Aj my sme boli vyľakaní. Petra je veľmi silná, stavbu tela má skvelú, doteraz nemala vážnejšie zranenie. Vďaka pozitívnym vlastnostiam prekoná aj toto náročné obdobie. Verím, že sa vráti silnejšia, ako doteraz bola."

Smutná správa zasiahla fanúšikov, ktorí sa tešili na jej nedeľné vystúpenie v slalome, udalosti emotívne prežívali aj jej rodičia. "Otec Igor mal slzy v očiach a to nevidíte často. Nechcete vidieť svoje dieťa v tejto pozícii," uzavrel Galovič.

01 - Modified: 2024-01-18 14:42:17 - Feat.: 1 - Title: Priveľká podpora fanúšikov? Petra je skúsená lyžiarka, tribúny ju môžu vybičovať k top výkonu, tvrdí expertka 02 - Modified: 2024-01-17 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hurá, ideme na lyžiarsky! Poďme si zaspomínať na školské zájazdy, ich úskalia a radosti v jednom 03 - Modified: 2024-01-17 13:29:15 - Feat.: 1 - Title: Vlhová má pred pretekmi v Jasnej dobrú formu. Na domácom svahu zabojuje aj o prémiu 100-tisíc eur
01 - Modified: 2024-04-25 05:30:56 - Feat.: - Title: V Lomnickom sedle napadlo 20 cm snehu, opäť sa tam bude lyžovať 02 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 03 - Modified: 2024-03-17 11:13:05 - Feat.: - Title: Americká lyžiarka Digginsová získala druhýkrát v kariére veľký glóbus 04 - Modified: 2024-03-16 13:33:43 - Feat.: - Title: Shiffrinová zvíťazila v záverečnom slalome, prevzala si ôsmy krištáľový glóbus 05 - Modified: 2024-03-13 15:33:22 - Feat.: - Title: Teplotné výkyvy maria lyžiarskym strediskám biznis. Podmienky nie sú až také dramatické, reaguje šéf TMR
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 11:17