StoryEditor

Giguerov rekordný zápis do histórie

19.05.2003, 00:00

Cez víkend sa v NHL rozhodlo o prvom finalistovi play-off, keď v Západnej konferencii Anaheim zvíťazil nad Minnesotou 2:1 a v celej sérii 4:0. Anaheim tak "valcuje" jedného súpera za druhým, keď predtým v 1. kole senzačne vyradil obhajcu z Detroitu (4:0 na zápasy) a následne aj víťaza základnej časti Západnej konferencie -- Dallas (4:1 na zápasy). Súper "káčerov" v boji o Stanleyho pohár vzíde z finálovej série Východnej konferencie a blízko k tomu má tím New Jersey, ktorý po výsledku 5:2 upravil stav na zápasy na 3:1.
V noci na sobotu hrdina vyraďovačky NHL Jean-Sebastien Giguere síce inkasoval gól už v piatej minúte, keď ho v presilovke vôbec po prvý raz v sérii prekonal Andrew Brunette, no 26. narodeniny brankárovi Anaheimu už nik z hosťujúcich hokejistov neznepríjemnil. Giguere si udržal čistý štít fantastických 217 minút a 54 sekúnd. "Je to krásny darček k narodeninám. O tomto som sníval ako dieťa. Až teraz sa však všetko začína," povedal brankár s neuveriteľnou, vyše 99-percentuálnou úspešnosťou zásahov v sérii (zneškodnil 122 zo 123 striel súpera) a 96-percentnou v celej play-off. Giguerov výkon sa zapísal do histórie aj z iného dôvodu. Zatiaľ sa totiž nikdy nestalo, aby v sérii hranej na štyri víťazné zápasy postupujúce mužstvo inkasovalo iba jeden gól. Doteraz jeden tím v štvorzápasovej sérii inkasoval minimálne dva góly. Podarilo sa to Bostonu v roku 1935 a Montrealu v roku 1952. Slovenský útočník Marián Gáborík sa do štatistík zápasu nezapísal. Ešte stále najproduktívnejší hráč play-off strávil na ľade viac ako 20 minút, no ani raz nevystrelil na domáceho brankára. Obranca Ľubomír Sekeráš dôveru od trénera Jacqua Lemaira nedostal.
V sobotňajšom štvrtom finálovom stretnutí Východnej konferencii boli v prvých dvoch tretinách aktívnejší hráči Ottawy, ktorí domácich prestrieľali pomerom 23:13, napriek tomu bolo po štyridsiatich minútach stav vyrovnaný 2:2. Rozhodujúci moment zápasu prišiel na začiatku tretej časti hry. Ešte na konci druhej tretiny bol za hrubosť opäť vylúčený Daniel Alfredsson. Do prestávky sa Ottawa ešte ubránila, no po nej stačilo hokejistom New Jersey len 41 sekúnd na to, aby sa zásluhou Jeffa Friesena opäť ujali vedenia. Od tohto momentu prebrali iniciatívu a po góloch Patrika Eliáša a Johna Maddena stanovili podobu výsledku na konečných 5:2. "Počas prvých dvoch tretín nehrali našu hru. Boli sme nedisciplinovaní a len sme nahadzovali puky. V záverečnej časti sme sa našťastie opäť vrátili k tomu, čo sme predvádzali v predchádzajúcich stretnutiach," povedal krídelník Devils Jay Pandolfo. Slovenskí "senátori" Marián Hossa a Zdeno Chára si bilanciu produktivity nezlepšili. Pred vlastným publikom New Jersey v tohtoročnom play-off ešte neprehralo, za sebou má osem víťazných duelov. O postupe do finále Stanleyho pohára budú mať jeho hráči šancu rozhodnúť už dnes v Ottawe.
VÝSLEDKY
Západná konferencia, finále: Anaheim -- Minnesota 2:1, konečný stav série: 4:0, Anaheim postúpil do finále NHL.
Východná konferencia, finále: New Jersey -- Ottawa 5:2, stav série: 3:1

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. jún 2024 21:52