StoryEditor

V Ledniciach si prídu na svoje romantici aj milovníci vína

25.08.2010, 00:00
Autor:
mlimli

V najjužnejšom cípe Moravy nie je mestečko Mikulov jedinou atrakciou. Kto sem raz zavíta, nesmie zabudnúť navštíviť Lednicko-valtický areál. Len málo ľudí vie, že ide o rozprávkovo kúzelný kraj s najrozsiahlejším lužným lesom v Európe. Množstvo majestátnych zámkov s rozsiahlymi, nádherne upravovanými záhradami a desiatkami rybníkov posiatych leknami priťahuje ročne tisíce turistov. Nie nadarmo bol tento spoločný výtvor prírody a rodu Lichtenštajnovcov zapísaný pred štrnástimi rokmi do Zoznamu svetového a kultúrneho dedičstva UNESCO.
Ak chcete vidieť najhonosnejší zámok, určite sa najprv vydajte do Lednice. Záhrada rozprestierajúca sa okolo stavby, ktorá prechádza do parku, musí chytiť za srdce aj tých menej romantických. Ak sa vám však nechce chodiť pešo, nezúfajte. Domáci vás radi prevezú po okolí na koči ťahanom párom koní, alebo si vyhliadku môžete užiť z loďky, ktorá sa plaví po rieke Dyje. Nezabúdajte však, že názov Lednice je pre toto miesto naozaj príznačný. Je tu skutočne oveľa chladnejšie ako v okolitých mestečkách a dedinkách, preto si pre istotu nezabudnite pribaliť i niečo teplejšie na oblečenie.

Krásnym miestom, ktoré si pred niekoľkými storočiami rod Lichtenštajnovcov zvolil za svoje pevné sídlo, sú Valtice. Podobne ako Lednice, aj Valtice ponúkajú návštevníkom krásny barokový zámok. Aj keď prístupných je len sedemnásť z celkovo stovky miestností mohutnej stavby, pre istotu si na jej návštevu vyčleňte niekoľko hodín. Vietor vás totiž ľahko môže zaviať aj do niektorej z miestnych vinárničiek.

menuLevel = 2, menuRoute = style/2010, menuAlias = 2010, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 20:36