StoryEditor

Štúdia Hyundai i-oniq má elektromotor

26.09.2012, 00:00
Atraktívny hatchback má elektrický pohon a pomocný benzínový motor.




Hyundai svojou štúdiou športového auta i-oniq prezentuje budúce smerovanie značky, nové technológie a dizajn. Atraktívny hatchback má elektrický pohon a pomocný benzínový motor, ktorý poháňa generátor na predĺženie dojazdu.

Futuristické tvary
Štylisti značky Hyundai vytvorili estetický a funkčný tvar karosérie so skutočne dynamickými proporciami. Dizajn štúdie i-oniq kombinuje jemné línie a atletické povrchy, čím vytvára športový vzhľad s kvalitami premium, evidentný rovnako v exteriéri, ako aj v interiéri vozidla. Sklenená strecha kabíny a hlavné reflektory vytvorené kompletne zo svietiacich diód LED demonštrujú moderné technológie, zvyšujúce účinnosť. Karoséria štúdie i-oniq s dĺžkou 4,4 metra má štvormiestnu kabínu s kokpitom výrazne orientovaným na vodiča. Vybavenie zahŕňa rozličné prvky high-tech a integruje najmodernejšie multimediálne prístroje z oblasti osobnej spotrebnej elektroniky. Spolujazdci majú k dispozícii priestor koncipovaný ako komfortná lóža, obklopený tvarovanými povrchmi, inšpirovanými hudobnými nástrojmi. Tým sa vytvára pozitívny kontrast k športovo ladenému pracovisku vodiča.

Eko sila
Inovatívny pohon demonštruje koncentráciu značky Hyundai na čisté technológie, minimalizujúce zaťaženie životného prostredia. Štúdiu poháňa elektromotor s výkonom 80 kW (v prepočte 109 k) napájaný lítiovo-iónovou akumulátorovou batériou. S rýdzo elektrickým pohonom má Hyundai i-oniq dojazd 120 km úplne bez lokálnych emisií. Po vyčerpaní energie z batérie účinný benzínový trojvalec s objemom 1,0 litra poháňa generátor, dodávajúci elektrickú energiu trakčnému elektromotoru. Tým sa celkový dojazd štúdie predĺži na 700 km, pričom kombinované emisie CO2 počas jazdy v režime predĺženého dojazdu dosahujú iba 45 g/km. Sériový automobil inšpirovaný štúdiou i-oniq by sa mohol dostať na cesty v horizonte troch rokov.

Pripravené v spolupráci s:

CASPER MEDIA

menuLevel = 2, menuRoute = style/autospektrum, menuAlias = autospektrum, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 21:06