StoryEditor

González pre HN: Reklama priniesla moju hudbu k ľuďom

07.07.2011, 00:00
Vlani na Bažant Pohode vystúpil sám. Teraz príde aj so svojou kapelou Junip. José González.

Na Bažant Pohode ste hrali minulý rok ako sólový spevák, teraz to bude so skupinou Junip. Na čo sa môžu tešiť fanúšikovia?
Piesne sú teraz iné, lebo ich vytvorili traja ľudia. Okrem gitary budú môcť fanúšikovia počuť bubny, klávesy a basu.
Ako si spomínate na atmosféru z minulého roku?
Bolo to skvelé, mal som veľmi dobrý ohlas. A bolo tiež veľmi horúco, ale pekne, takže to bol dobrý deň.
Váš album s Junip vyšiel päť rokov po predchádzajúcom. Na čo ste tak dlho čakali?
S Junipom sme nehrali, myslím tým to, že sme spolu začali hrať v roku 1998 a odvtedy sme nerobili veľmi veľa. Myslím si, že to bol len pocit – všetci sme chceli opäť rozbehnúť kapelu a tentoraz začať poriadne. Pracoval som na svojich sólových veciach a Elias robil iné veci, takže sme si len počkali na moment, kedy to môžeme urobiť poriadne.
Vznikala vaša platňa Fields ako kolektívna práca, alebo si každý robil na svojich častiach?
Hudbu sme napísali spolu, ale texty a vokálové melódie som písal ja. No a potom sme už len začali jamovať a skúšať si časti, ktoré sa nám páčia. Vždy je to tak, že keď chceme priniesť dokončenú pieseň do štúdia, pracujeme na nej spoločne.
Známy ste skôr ako sólový spevák. Je to pre vás dôležitejšie ako kapela?
Myslím, že mám rád obe. Bola to naozaj zábava hrať opäť s kapelou, pretože som dlho robil sólové veci. Teraz pracujem s Junip, ale nájdem si čas hrať aj sólo. Takže ich mám rád obe.
Ste známy coverom piesní. Preslávila vás Heartbeats, ktorá bola použitá v slávnej reklame na televízory. Zmenila vám taká komercia kariéru?
Áno, prinieslo to moju hudbu k mnohým ľuďom. Myslím, že pred touto reklamou som nemal väčší úspech.
Prináša vám viac peňazí, ak dovolíte, aby vašu hudbu použili v reklame?
Reklama je jednorazová vec a to je všetko. Ale je to dôležité ako reklama pre moju osobu a značku. Môj hlavný príjem je však z hudby, ktorú robím.
Prečo ste sa rozhodli robiť covery?
Nemal som dosť piesní, preto by boli moje vystúpenia trochu krátke. Hral som to, čo ľudia mohli poznať a v konečnom dôsledku to bolo úspešné. Moje covery ľudia poznajú, aj keď som ich až tak veľa neurobil.
Podľa čoho si vyberáte piesne, ktoré chcete prerobiť?
Sú to piesne, ktoré mám rád už od prvého počutia a cítim pri nich, že by som ich vedel spraviť inak.
S Junip však covery nerobíte.
Áno, a musím povedať, že na druhej strane je veľmi zábavné a radostné hrať svoju vlastnú hudbu. Ale niekedy si zahráme Brucea Springsteena.


Zdroj: YouTube

Na pódiu sedávate s gitarou a hráte jemné skladby, ale v 90. rokoch ste boli súčasťou hardcorovej scény...
Hral som v tých časoch v hardcorovej kapele, ale popritom som si tiež hral na gitare akustické pesničky. Takže to nebol nejaký radikálny obrat. Bol to skôr prechod, keď som hrával menej s kapelou a viac sám. Potom, keď som začal študovať na univerzite v roku 1996, som účinkovanie v skupine zanechal úplne. A do roku 2003, keď som vydal svoj prvý album, som hudbu takmer vôbec nerobil.
Vyberali ste sa medzi štúdiom biochémie a hudbou. Bolo to ťažké rozhodovanie?
Nie, bolo to vlastne veľmi ľahké. Keď som vydal svoj prvý album, mal som taký úspech, že nemalo zmysel robiť obidve veci. A som rád, že som toho rozhodnutie urobil. Stále sa zaujímam o biochémiu, ale nie natoľko, aby som sa k tomu vrátil.
Vyzerá to, že ste sa v hraní nakopli dopredu. Čo príde ako ďalšie?
Áno, pracujem na piesňach pre Junip aj sám pre seba. Teraz chodíme s kapelou po festivaloch, ale po lete si vezmeme voľno, aby sme mohli napísať album pre Junip a ja tiež svoj sólový album.
Čo vás inšpirovalo v hudbe v poslednom čase?
Zaujíma ma veľa rôznych vecí, je ťažké vypichnúť len jednu kapelu alebo hudobníka. Teraz počúvam veľa hudby zo 60. a 70. rokov z Latinskej Ameriky a Afriky, ale aj nové veci zo švédskej hudobnej scény.

Kto je José González
Narodil sa v roku 1978 a je švédskym spevákom argentínskeho pôvodu spievajúcim po anglicky. Takáto nezvyčajná kombinácia a úspešné covery pesničiek vytiahli Gonzáleza na svetové pódiá. Jeho najznámejšou piesňou je cover Heartbeats od skupiny The Knife. V roku 2003 vydal svoj debutový album Veneer, o štyri roky neskôr platňu In Our Nature. Je jedným z troch členov skupiny Junip, ktorá minulý rok po päťročnej pauze vydala album Fields.  

01 - Modified: 2004-05-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neskoro, ale predsa 02 - Modified: 2004-05-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Naivný návrh slobodných 03 - Modified: 2004-05-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zákon o zvýšenom výskyte malých veľkých mužov 04 - Modified: 2004-05-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gangy útočia
menuLevel = 2, menuRoute = style/bazant-pohoda-2011, menuAlias = bazant-pohoda-2011, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 11:46