Ukážka malej ekologickej drevenej stavby v Krásnych Sadoch, ktorá ešte čaká na fasádu a na výsadbu stromov.krasnesady.sk
StoryEditor

Pod Tatrami vzniká ekologická dedina, ľudia budú žiť aj v domoch z hliny

28.11.2017, 23:01
Unikátny projekt ožíva v podhorí slovenských Tatier.

Na zhruba stohektárovom pozemku vyrastie šesťdesiat rodinných domov z dreva, nepálených tehál, hliny, kameňa či slamy, píše iDnes. Vyznávači ekologického bývania budú mať k dispozícii škôlku a keď vypestujú viac, než zjedia, o predaj prebytkov sa za nich postará ich akciovka.

Pozrite si, ako vlastne ekologická dedinka bude vyzerať.

Život s prírodnými pravidlami

Projekt vzniká ako súčasť dediny Mlynica neďaleko Popradu. V budúcnosti má lokalitu osídliť 61 rodín, pričom každá bude mať k dispozícii pozemok s rozlohou jedného hektára (100 krát 100 metrov).

Svoj pozemok si majiteľ nesmie trvalo oplotiť, súkromie pre svoju rodinu môže vytvoriť výhradne s pomocou živého plotu. Aspoň polovicu každej parcely majú podľa vytvoreného architektonického manuálu zaplniť stromy a kríky.

"Odhadujeme, že sa celkovo podarí vysadiť možno až 100 tisíc drevín," približuje PR manažérka Marcela Nováková. Každý majiteľ môže zastavať nanajvýš päť percent pozemku.

Developer dá vlastníkom parciel na výber z troch typov stavieb, dom si však môžu nechať navrhnúť aj individuálne, ak sa budú držať odporúčaných postupov. Z akých materiálov môžu stavať, totiž definuje samotný územný plán lokality.

"Plán v záväznej časti jasne stanovuje materiálový rámec, v ktorom sa môže stavebník pohybovať. Uprednostňovať má napríklad drevo, nepálené tehly, slamu, hlinu či kameň. Prípustné je aj použitie železobetónových konštrukcií, ale iba tých základových," vysvetľuje Nováková.

Dedina pre dvesto ľudí

Príprava projektu už trvá vyše štyri roky, s pomocou odborníkov na prírodné architektúru, vodný management, odpadové hospodárstvo či arboristov a permakultúrnych dizajnérov sa koordinátorom podarilo zmeniť územný plán obce a vytvoriť územný plán "ekozóny".

"Pripomienkovanie a schvaľovací proces trval skoro pol roka. Keďže ide o komplexný projekt s mnohými inovatívnymi riešeniami, s ktorými na Slovensku ešte nie je veľa skúseností, aj hľadanie odborníkov pre tú ktorú oblasť zabralo nejaký čas," pripúšťa Nováková.

Budúci rok developer dokončí kladenie inžinierskych sietí. Na väčšine predaných parciel už tiež majitelia začali s prvými terénnymi úpravami, hĺbením stavebných jám či výsadbou stromov.

Budúci rok na jar už by niektorí mohli začať s výstavbou. Predané sú zatiaľ štyri pätiny pozemkov, pre rekreáciu je vyčlenených deväť parciel a sú viac ako dvojnásobne drahé.

"Chceli sme vyjsť v ústrety tým, ktorí by tu radi mali len chatu alebo víkendový dom, ale väčšina pozemkov je pre trvalé bývanie. Očakávame, že v najbližších rokoch tu bude žiť približne 200 obyvateľov. Projekt však nepredstavuje uzavretý koncept, ktorýkoľvek majiteľ susedných pozemkov sa môže pridať," hovorí manažérka.

Rovnako tak môže každý majiteľ svoj pozemok aj s domom v budúcnosti predať.

Predaj nadbytočnej zeleniny obstará akciovka

K niektorým segmentom života v dedinke sa vzťahujú pomerne striktné stanovy, napríklad na pestovanie zeleniny a ovocia. Výpestky budú obyvatelia dediny smieť hnojiť iba organickými hnojivami, povolenými pre ekologické hospodárenie.

Naopak nesmú vysádzať nepôvodné, invázne či expanzívne druhy s výnimkou ovocných stromov. Ak by niekto vypestoval viac, ako dokáže spotrebovať, prípadne sa chcel pestovaním živiť či si jeho prostredníctvom privyrobiť, o predaj nadprodukcie sa starať nemusí.

Všetko vyrieši akciová spoločnosť Krásne Sady, ktorej akcionármi budú všetci majitelia pozemkov. V centre lokality už teraz vyrastá vzdelávací areál, pri vstupe vznikne v budúcnosti komerčná zóna určená pre obchody a služby.

Budúci rok začne výstavba materskej škôlky. "Krásne Sady ponúkajú nový pohľad na bývanie tak, aby rozvoj krajiny smeroval k trvalej udržateľnosti. Zamýšľali sme sa nad otázkami prostredia, do akej miery je harmonické, v akom súlade je náš život s prírodou, ako sa stravujeme aj ako trávime voľný čas," dodáva manažérka s tým, že rovnaký koncept chce spoločnosť využiť aj v ďalších slovenských a českých lokalitách .

01 - Modified: 2018-07-17 19:09:47 - Feat.: 0 - Title: Za dispozíciu bytu s priechodnou kúpeľňou by sa mali architekti hanbiť 02 - Modified: 2020-10-23 15:38:12 - Feat.: 0 - Title: Tieto veci z vašej domácnosti by ste mali okamžite vyhodiť
01 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 03 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 04 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 06:20