Momentka z práce na krovoch. Zle uskutočnené kotvenie hrozí rizikom zrútenia.Bytecheck
StoryEditor

Neuveriteľne sfušovaná rekonštrukcia. Firma v dome vyčíňala hlava nehlava

03.04.2018, 00:01
Autor:
webweb
Majitelia starého domčeka v Pardubiciach sa rozhodli pre rekonštrukciu. Oslovená firma sa však ujala opráv veľmi svojrázne. Problémy sa čoskoro ukázali.

Kanalizáciu položili proti spádu, chýbala izolácia a hrozilo zrútenie strechy. Kde na riešenie nestačila hlava, nastúpila montážna pena. Rekonštrukcia rodinného domu prebiehala podľa projektu k stavebnému povoleniu, v detailoch nebola firma viazaná žiadnymi požiadavkami, a tak vzala stavebné princípy do vlastných rúk, píše iDnes.cz.

Ako vyzerá "spackaná" rekonštrukcia s tisícovými stratami v obrazoch, si pozrite v galérii:

Remeselnícke postupy nespĺňali celý rad požiadaviek

Majitelia stavebníkom zo začiatku verili. Tí ale pracovali tak neodborne, že si pre svoj pokoj pozvali na stavbu inšpektorov nehnuteľností, ktorí rekonštrukciu pred dokončením preverili.

Ako prvé zistili, že sa cez toalety potrubí vracia voda späť. Po vykopaní potrubia sa ukázalo, že kanalizácia je položená proti spádu. Chýbalo aj prirodzené odvetranie, takže v systéme vznikal podtlak.

Tepelné izolácie podláh boli aj napriek kompletnému rozobratiu skladieb iba trojcentimetrové, čo hrubo odporuje ČTN (České technické normy). V niektorých miestnostiach dokonca sondami zistili sute a absencia podkladového betónu.

Rozvody podlahového kúrenia urobili iba na izolácii a s ohľadom na zabudnuté reflexné fólie by okrem vykurovania podlahy zabezpečovali tiež vykurovanie podkladových konštrukcií, a tým by dochádzalo k značným tepelným stratám.

"Majitelia boli úplne v šoku, keď zistili, že na krove nebol rešpektovaný pôvodný návrh statického riešenia z projektu pre stavebné povolenie. Materiál a rozmery prvkov boli úplne iné a veľmi nestabilné. Vďaka nesprávnemu podopreniu a spojenia prvkov dokonca hrozilo, že by mohlo dôjsť k zrúteniu strechy," vysvetlil stavebný inšpektor Ondřej Bláha.

Firma nedodržiavala správne technologické postupy a požiadavky. V dome mala byť rozvedená klimatizácia chladenými podhľadmi, ktorá eliminuje nepríjemný prievan z chladiacich jednotiek.

Tisíce vyhodené von oknom

Systém zrealizovali úplne zle a nikdy by nefungoval. Naopak v letných mesiacoch by bol zdrojom značnej vlhkosti.

"Dá sa povedať, že stovky tisíc korún (tisíce eur) by vyšli navnivoč, pretože sa systém musel kompletne prepracovať. Izolácia a tesnenie v podhľade nad chladením použili nesprávne. Dokonca v niektorých prípadoch viedli chladiace okruhy aj nad tepelnou izoláciou podhľadov, takže by mal okruh značné tepelné straty a výsledkom by bolo, že by klimatizácia v lete nechladila. V zime by dom kvôli nesprávnym izoláciám a parotesniacim vrstvám pod strechou premŕzal a na podhľadoch by rástla pleseň," opisuje závady Bláha.

K zaujímavej kurióznej situácii došlo pri schodisku, ktoré malo úplne nedostatočnou podchodnú výšku. Konštrukcia bola tak nízko, že aj priemerne vysoký človek sa musel poriadne zohnúť.

"Problémom bolo, že firma presvedčila majiteľa, že nepotrebuje vykonávací projekt, že si všetko postráži sama. Vďaka tomu sa ťažko určovalo, čo a ako malo byť urobené. Spoločnosť najnebezpečnejšie chyby odstránila sama. Väčšinu ostatných musela ale nakoniec odstrániť iná firma. Príbeh tak má vlastne šťastný, hoci veľmi nákladný koniec," dodáva inšpektor.

Najväčšie problémy domu:

  • Medzi novou podlahou a podkladom chýba hydroizolačná vrstva. Okolo výkopu pre kanalizáciu v podlahe (nie je v spáde) je len podkladová hlina vo vysekanej drážke. Vo výkope zistili, že nebola obnovená hydroizolácia podlahy.
  • Je tu riziko presakovania vlhkosti zo zeme do konštrukcie podlahy a následne do stien domu. Podľa informácií investora v priebehu stavby a pri výkope zistili vysokú hladinu podzemnej vody - cca 0,5 metra pod úrovňou terénu.
  • Prevedenie je v rozpore s vyhláškou 268/2009 a zmenovej vyhl. 20/2012. Nezabezpečili ochranu stavby proti spodnej vode a zemnej vlhkosti.
  • Na obvodovom sokli a vo výkope má tepelná izolácia podlahy len 30 mm. Výška tepelnej izolácie je nedostatočná.
  • Okrem toho pod podlahovým vykurovaním nie je žiadna reflexná vrstva, ktorá by odrážala teplo smerom do objektu. Je tu riziko premŕzania konštrukcií okolo obvodového sokla a zvýšených tepelných strát objektu. Prevedenie je v rozpore so záväznou ČTN 73 0540 o požiadavkách na tepelnú ochranu budov.
  • Nedostatočné zateplenie soklovej časti domu. Zateplenie  je prevedené z XPS dosiek s hrúbkou 50 mm a je nedostatočne zapustené pod úroveň priľahlého terénu (približne 300 mm pod úroveň čistej podlahy 1. NP domu).
  • V izolačnom sokli našli netesnosti a diery priamo pod konštrukciou podlahy domu. Je tu riziko premŕzania a veľkých tepelných strát objektu.
  • V mieste všetkých francúzskych okien a nadobudnutia 1. NP je vonkajšia parapeta, resp. soklová časť z betónu. Vzniká tu masívny tepelný most bez krytia zakladacej lišty a podkladu okien tepelnou izoláciou. Prevedenie je v rozpore so záväznou ČTN 73 0540 o požiadavkách na tepelnú ochranu budov.
  • V podhľade chýbajú inštalačné boxy nad svetlami, kvôli priamemu kontaktu s tepelnou izoláciou sa zníži životnosť svetla. Chýba parotesniaca vrstva podhľadu. Tepelná izolácia je na podhľade a podbitií krovu nesúmerná.
  • Tepelná izolácia medzi krovami strešnej konštrukcie je neúčinná a neplní svoju funkciu. Pod ňou je čiastočne vetraný medzistrešný priestor.
  • Ďalej vplyvom chýbajúcej parotesnej vrstvy v podhľade 2. NP dochádza k nadmernej kondenzácii vlhkosti na podbitií strechy a výtoku na severnej fasáde. V rozpore s ČTN 73 0540.
  • Nedostatočná podchodná a priechodná výška schodiska. Vhodné iba pre osoby do 170 centimetrov.
  • Oceľové nosné väznice nahradili drevené. Väznice sú na podpornej konštrukcii v priestore západnej steny nedostatočne osadené.
  • Väznice sú spojené pozdĺžnym zazubením bez spojovacích prvkov a podpory v oslabenom spoji. Pozdĺžne sú väznice podporované oceľovými tŕňmi, osadenými do nenosných priečok bez uzatváracieho venca.
  • Statik potvrdil riziko zrútenia konštrukcie strechy, napríklad pod ťarchou snehu. Prevedenie väzníc a ich osadenie odporuje základným statickým princípom. Vyhotovenie v rozpore s vyhláškou 268/2009 v časti Mechanická odolnosť a stabilita.
  • Prvky krovu nie sú ošetrené proti drevokaznému hmyzu a hubám.
  • Oceľová konštrukcia rámu terasy má zosilnenie navarené iba bodovo, podlaha sa nadmerne hojdá. Na terase s fóliovou izoláciou stojí voda.
  • Komínové nerezové teleso je nevhodne umiestnené z hľadiska vzdialenosti od fasády, keď pri strešnej rímse vedie tesne okolo nej tak, že je vyrezané oplechovanie okraja strechy a nemožno vykonať fasádnu omietku (obnažené dosky kontaktného zateplenia).
  • Systém chladenia v podhľade nie je urobený správne. Potrubie chladiva vedie aj nad tepelnou izoláciou podhľadu.
  • Chýba rozdeľovač pre príslušné kúrenie na povale. Kondenzačné výustky nie sú vykonané vo všetkých chladených miestnostiach.
  • Po celkovej demontáži podhľadu vo 2. NP sa ukázalo, že jednotlivé chladiace slučky nemajú rovnakú dĺžku. Systém nemožno vôbec užívať. Rozvody chladiva sú vedené aj nad tepelnou izoláciou.
  • Rozvody vody a tepla sú bez kotvenia, voľne uložené v dutinách bez návlekovej izolácie a kotvenia.
  • Pri podlahovom kúrení firma zvolila plastové potrubia s najväčšou tepelnou rozťažnosťou.
  • Tenkostenné veľkoformátové obklady sú lepené iba na tzv. buchty (murárskou lyžicou nanesené lepidlo priamo na obklad) a hneď prilepených na stenu či jednostranné podlepenie.
  • Kanalizácia pod podlahou netesní. Pri sondáži sa zistilo, že je položená protispádom. Kanalizácia nie je vôbec odvetraná.

01 - Modified: 2018-01-09 13:20:06 - Feat.: 0 - Title: Inšpirujte sa. Desať najlepších zrekonštruovaných bytov z roku 2017, podľa čitateľov
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 15:32