StoryEditor

V strede sídliska si postavili pasívny dom a kúria za 200 eur ročne

27.11.2019, 09:28
Autor:
webweb
Dom Michala Šperlinga s mokraďovou strechou sa podarilo postaviť približne za takú cenu, koľko stoja v tejto lokalite byty.

Zohnať v centre Prahy voľný pozemok, to je takmer nemožné. Michalovi Šperlingovi sa to podarilo a vo vnútrobloku starých domov si nechal postaviť pasívny, čiastočne sebestačný rodinný dom, uvádza portál iDnes.cz. 

Trojčlenná rodina donedávna bývala v byte v Prahe na Letnej. Karolína s Michalom si túto štvrť obľúbili. Nebavilo ich však nezmyselné dohadovanie sa s družstvom v dome, kde bývali. Michal, zakladateľ združenia Kořenovky.cz, odjakživa túžil po pasívnom dome. 

Vyštudoval stavbárčinu, je odborníkom na izolácie a niekoľko rokov podniká v oblasti koreňových čističiek. Karolína sa z tejto štvrte nechcela sťahovať a povedala, že keď dom, tak iba tu, čím považovala tému za uzavretú. 

Michal sa ale nevzdal, uvedomil si, že kamarát už predtým postavil dom v jednom z pražských vnútroblokov a začal hľadať. Na stránkach realitky okamžite objavil nezvyčajný pozemok. 

"Nikto asi nič podobné nehľadal a nám sa záhrada jedného z bytových domov páčila. S majiteľkou sme sa dohodli, že ak zvládneme obnoviť stavebné povolenie, môžeme stavať. Papiere sme vybavovali asi rok a pol, do roka sme sa potom sťahovali," spomína Michal. 

"Stavbu sme zverili kamarátovi Františkovi Hamralovi. Je bývalým majstrom Českej republiky v bágrovaní a ako sme zistili, je aj excelentným logistikom. Do vnútrobloku sa nedalo vojsť, napriek tomu, tu jedno ráno stál minibager a malý nakladač.

Aby sa ľuďom neprášilo do bytov, všetko bolo zakryté, suť prekladali do kontajnerov, ktoré zaparkovali na ulici. "Bola určená aj presná pracovná doba s voľnými víkendmi. Možno aj preto neprišla na stavebný úrad jediná sťažnosť," vysvetľuje Michal.

Domov si preniesli o pár blokov ďalej 

Partneri si priali aby mali podobné bývanie ako v predchádzajúcom byte. Zopakovali obľúbené materiály, farby či prvky. "Keď sme projektovali, chceli sme, aby to vyzeralo tak, že bývame stále v rovnakej štvrti, ale i v byte s vysokými stropmi a dverami.

Stropy máme preto 3,3 metra vysoké. Kvôli nim sme museli zapustiť stavbu o tridsať centimetrov, aby sme neprekročili povolenú výšku 3,7 metra. Projekt som pripravoval s architektom Václavom Odvárkom, ktorý sa pohral s množstvom detailov," pripomína Michal. 

Vonku aj vnútri sa opakuje drevo a ďalšie materiály, napríklad hrdzavý plech na vstupných dverách. V kuchynskom kúte sú netradične obložené steny drôteným sklom, na linke je vodeodolná preglejka v kombinácii s lakovanou MDF.

Jedálenský stôl je masívny, váži štvrť tony a Michal uprosil stolára, aby ho vyrobil vo stenového sendvičového panelu, ktorý našli na stavbe v kaluži. Ďalším obľúbeným motívom je oranžová farba či na zákazku vyrobená obdoba knižnice, ktorú mali v predošlom byte. 

Teplo

Trojizbový dom s plochou 96 štvorcových metrov sa podarilo postaviť približne za takú cenu, koľko stoja v tejto lokalite byty. Stavba je pritom v pasívnom štandarde, tvorí ju konštrukciu vápenno-pieskovej tehly s hrúbkou 17 centimetrov. K nim si ešte pripočítajte 40-centimetrovú izoláciu.

Fasáda je obložená modrínom a prevetráva ju medzera na prúdenie vzduchu. Vysoké okná s trojsklom sú drevené bezrámové a tak fasáda pôsobí uceleným dojmom. Nízke parapety otvárajú výhľad, ale z okolitých domov dnu príliš nevidieť.

"Vedeli sme, že dom je pod šikmým uhlom pohľadu a dosť ďaleko, že to bude v pohode," upresňujú majitelia, ktorí si vďaka úspornému prevedeniu zabezpečili pomerne lacnú prevádzku. Za kúrenie ročne zaplatia okolo 200 eur.

K úsporám prispieva aj osem fotovoltaických panelov, ktoré fungujú hlavne v lete. Od apríla až do septembra vôbec netreba zapínať plynový kotol, ktorý si rodina prikuruje v zimnom období.

"Pasívny dom je vlastne iba kvalitne zrealizovaný normálny dom. Je nám v ňom príjemne, nikde nechladí, neprefukuje. Je to podobné ako keď si kúpite dobré oblečenie. Vzduchotechniku by podľa mňa mal mať už každý nový dom kvôli zdravému a čistému vnútornému prostrediu," konštatuje Michal. 

Koreňová čistička

Na streche domu plní koreňová čistička hneď niekoľko funkcií. Dokáže tepelne stabilizovať dom, chrániť strechu pred UV žiarením a predovšetkým čistiť odpadovú vodu. 

Tá sa následne využije na splachovanie alebo polievanie, obyvatelia domu s mokraďovou strechou tak opäť šetria, konkrétne na nákladoch za vodu. Práve tieto funkcie zaujali aj zástupcu Ústavu sociálnych vied Kalinga z Indie, ktorý sú aj víťazmi Energy Globe Award v kategórii Oheň.

Ich cieľom je postupné znižovanie ekologickej záťaže na rezidenčnej škole KISS, kde chodí až 12 tisíc študentov. Energiu na varenie namiesto palivového dreva alebo plynu zabezpečuje bioplyn a solárny systém. 

01 - Modified: 2019-11-15 10:40:53 - Feat.: 0 - Title: Vlastnoručne postavil pasívny dom zo slamy. Ostaní v zime kúria, my vetráme, hovorí majiteľ 02 - Modified: 2019-11-22 14:10:55 - Feat.: 0 - Title: Sen pre lovcov zážitkov: Luxus uprostred malebnej slovenskej prírody 03 - Modified: 2018-01-21 10:57:30 - Feat.: 0 - Title: Chceli žiť ekologicky, pri Prievidzi si postavili dom zo slamy. Je vraj lacná a vynikajúco izoluje
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:10