StoryEditor

Zázrak na ploche 18 metrov štvorcových. Byt má aj krb či samostatné WC

16.11.2019, 07:00
Autor:
řezřezČTKČTK
"Myslím si, že mestá by sa skôr mali zahusťovať a využívať priestory, ktoré sú nevyužité, než stavať na zelenej lúke," vysvetľuje investor.

Z bývalej práčovne a sušiarne v centre Brna vytvoril architekt Adam Rujbr na 18 metroch štvorcových moderný interiér, ktorý slúži ako zážitkové ubytovanie či príležitostné zázemie pre majiteľa, píše iDnes.cz.

Pozrite si v galérii, ako sa vyzerá "zázrak" na 18 metroch štvorcových:

​O malometrážne byty je záujem nielen v Brne. Byt na Běhounskej ulici je tretí, pôvodne nebytový priestor, ktorý architekt Rujbr adaptoval. Prvý vznikol z práčovne na Lidickej ulici v Brne, ďalší z bývalej maštale a pivného šenku na Jakubskej ulici v Prahe.

"Základná vízia je dať život opusteným miestam. Chodím po mestách a vidím, koľko budov je prázdnych, koľko miest je nevyužitých," hovorí Adam Rujbr. Minimalistický byt na Běhounskej ulici vznikol vďaka investícii majiteľa Michala Chládka, ktorého koncept zaujal. Do prestavby vložil investor 800 tisíc českých korún (v prepočte 31 462 eur) a dúfa, že sa mu investícia vráti.

Byt v podkroví

Najnovšie Living Showroom od Adama Rujbra vyrástol v podkroví bytového domu v jednej z najživších lokalít Brna, v bezprostrednej blízkosti Jakubského námestia. S výmerou iba 18 m2 ide o najmenšiu zo všetkých doterajších realizácií.

"Predtým tu bývala práčovňa so sušiarňou, preto sme sa rozhodli zachovať ´pracovný´ industriálny ráz priestoru. Nájdete tu surové materiály v podobe drevenej podlahy, plechovej pracovnej skrinky či barel namiesto umývadla. To všetko v kombinácii s čistými bielymi plochami a nepriamym ambientným osvetlením," opisuje neobvyklý priestor architekt Rujbr.

Kompaktný, ale vzdušný priestor vznikol vybúraním všetkých pôvodných deliacich priečok. Teraz mu dominuje priestranná dvojposteľ, susediaca s pracovným kútom, sofa rozložiteľná na ďalšie plnohodnotné lôžko a kuchynská linka z tmavého plechu so zabudovaným krbom.

Samostatné WC a priestranný sprchový kút dopĺňa umývadlo v podobe barelu, ktorý je možné otvoriť a využiť ako úložný priestor. Po celej šírke čela kúpeľne sa rozprestiera okno s výhľadom na funkcionalistickú budovu Janáčkovho divadla.

Celému apartmánu dominujú masívne posuvné dvere zo stareného dreva, vďaka ktorým možno priestor variabilne rozdeľovať a vytvoriť tak ďalšiu samostatnú spálňu, ukryť do súkromia sprchový kút a WC, alebo naopak ich odsunutím celý priestor naplniť prirodzeným svetlom.

Koncept Living Showroom je postavený na energeticky úspornej prevádzke, využití obnoviteľných zdrojov, sebestačnosti, ale aj dômyselných hi-tech riešeniach.

Byt na Běhounskej je preto vykurovaný pomocou tepelného čerpadla vzduch-vzduch, pričom vykurovanie aj chladenie možno spustiť na diaľku pomocou mobilnej aplikácie.

Malé byty sú v kurze

Skôr než transformáciou starších priestorov však garsónky podľa odborníkov stále vznikajú v novostavbách. "Tieto priestory, predtým najčastejšie označované ako ateliéry, vznikali najmä kvôli nesplnenej niektorej zo stavebných noriem. Dnes vznikajú v podobe takzvaných ubytovacích jednotiek, najmä kvôli limitom územného plánu, ktorý v mnohých lokalitách vyžaduje polyfunkčné budovy, namiesto budov na bývanie," vysvetľuje František Sudr, riaditeľ developerskej spoločnosti Trikaya.

Ubytovacie jednotky majú podľa stavebných predpisov slúžiť k prechodnému ubytovaniu. Malometrážne byty sú podľa developerov ideálne nehnuteľnosti pre investorov.

"Výnosy z ich prenájmu sú v pomere k obstarávacej cene najlepšie a ich kúpu si môže spravidla dovoliť aj menej majetný záujemca," vysvetlil Sudr. Často ich kupujú rodičia deťom ako štartovacie byty.

Veľký záujem o malé byty potvrdzujú aj realitné kancelárie. Tvoria asi tretinu dopytu po bývaní v novostavbách, predtým to bola štvrtina. "Veľa ľudí ich má na prenajímanie, takže dopyt je tam vďaka tomu najväčší," hovorí Vladimír Veselský, majiteľ realitnej spoločnosti Najlepšie bývanie.

Reč je však o štandardných rozlohách okolo 30 až 35 metrov štvorcových pri jednoizbovom byte, prípadne aj väčších priestoroch. Bývanie na 18 metroch štvorcových je podľa Františka Šudřicha skôr výstrelkom.

"Technická norma pre obytné budovy uvádza, že ak byt tvorí jedna miestnosť, musí mať plochu najmenej 16 metrov štvorcových." Na kúpeľňu aj s toaletou by tak v klasicky riešenom byte ostali len dva metre štvorcové.

Architekt Rujbr sa však s obmedzeným priestorom vysporiadal tak, že kúpeľňu oddelil obyčajnou posuvnou stenou. Jeho showroom je tak skutočne doslova jednoizbovým bytom.

01 - Modified: 2019-11-15 10:40:53 - Feat.: 0 - Title: Vlastnoručne postavil pasívny dom zo slamy. Ostaní v zime kúria, my vetráme, hovorí majiteľ
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:54