StoryEditor

Majú dom, ktorý funguje na elektrinu. Za energie platia v prepočte tisíc eur ročne

09.11.2018, 08:10
Drevostavby rýchlejšie horia a napádajú ich škodcovia. Verili ste tomu doteraz aj vy?

Funkcionalizmus je nám blízky. Trvanlivosť, úžitok a jednoduchosť. Slová, ktoré vracajú späť ozvenu funkcionalizmu, boli prvými, ktoré prišli Antonovi a Jane na um, keď premýšľali o podobe svojho domu.

V galérii si pozrite riešenie pasívneho domu, v súlade s prianím majiteľov a ekonomickými štandardmi:

Prevzaté z časopisu DŘEVO&stavby:

  • Ovplyvnili vás nejako mýty, ktoré sa točia okolo drevostavieb? Napríklad že zhoria, zhnijú, zožerie ich chrobák?

O drevostavbách sme spočiatku nevedeli nič. To je samo o sebe živná pôda pre vznik mýtov.  Informácie sme získavali postupne, a čím viac sme ich mali, tým viac ubúdalo obáv. Až zmizli úplne. Zásadná pre nás bola rýchlosť výstavby a požiadavky na jej kvalitu.

Chceli sme sa vyhnúť neustálym opravám. Samozrejme, dôležité boli aj náklady na realizáciu, úspornosť a pokiaľ možno čo najdlhšia "bezúdržbová prevádzka".

Drevostavba nám pripadala (a po skúsenosti s bývaním v nej stále pripadá) priaznivejšia aj po zdravotnej stránke.

  • Mali ste o dome jasnú predstavu alebo aj nejasnosti?

Ako asi u väčšiny stavebníkov, naša predstava sa síce vyvíjala, ale boli sme so ženou rovnako naladení. Veľa času sme trávili "okukovaním" rôznych realizovaných domov, štúdiom časopisov a prospektov, návštevami odborných výstav.

Zásadným momentom bol "rozchod" s prvým architektom, kde bohužiaľ nedošlo ku zhode s jeho a našimi predstavami. Bolo to bolestivé, ale nevyhnutné.

Došli sme k názoru, že základ interiéru si musíme navrhnúť sami, pretože my v tom budeme bývať a chceme to mať podľa našich predstáv. Zvyšok nech doladia a prípadne nás usmernia odborníci.

So základnou grafickou podobou nám pomohol kamarátov softvér a my si vtedy uvedomili, že inklinujeme k funkcionalizmu. Ideálne sme sa chceli priblížiť Müllerovej vile.

  • Riešili ste nejaký "zádrheľ", či už projektový alebo stavebný?

Človek má tendenciu stále niečo riešiť. Po skúsenosti so stavbou však odporúčam rozhodovať sa rýchlo a nevracať sa stále späť a niečo vylepšovať.

Veľa nám pomáhalo, keď sme si robili zápisy z rokovania - ako sa stavebnou firmou a architektom, tak s technickým dozorom. Čo je napísané, to je dané, a deväťdesiat percent úspechu je príprava.

  • Spomínali ste nejaký problém s pozemkom ...

Áno, mali sme to zložitejšie, preto by som rád budúcim stavebníkom oznámil pár svojich postrehov:

  • Odporúčam overiť si, či neviazne na pozemku a príjazdovej komunikácii nejaké "ale". Napríklad či je pozemok správne zameraný a či nie je na príjazdovej komunikácii "kúsok" pozemku, ktorý budete musieť následne draho kúpiť. Posun plotu totiž vyjde dosť draho.
  • Je vhodné overiť si, či je vstup na parcelu bez záväzkov, informujte sa na susedov; tí problémoví vás potrápia. Dôležité je, aby parcela bola prístupná pre stavebnú techniku ​​- vyšší žeriav rovná sa vyššia cena, a následne či nebude priestorovo problematický vjazd do garáže alebo prístrešku pre autá.
  • Overte si, či nie sú skryto spoplatnené pripojenia na siete.

  • Čo sa vám nepodarilo?

Vzhľadom na rozsah stavby toho bolo veľmi málo. Nemáme ideálne situovaný vjazd na pozemok. Potom ľutujeme, že sme objednali len jednu retenčnú nádrž na dažďovú vodu.

Využili by sme dve, ideálne prispôsobené aj k využitiu vody napríklad na splachovanie. Čo sa týka funkčnosti domu, nie je celkom dotiahnuté vykurovanie vzduchom. Nie že by to firma nedokončila. Ide len o to, že sme asi vzduch ako médium precenili.

  • Podľa čoho ste vyberali stavebnú firmu?

Dobrá firma, rovnako ako architekt, sa hľadajú veľmi ťažko. Nám sa prvý architekt nepodaril a dodávateľa stavby sme preto vybrali na základe odporúčania. Nepodceňujte zmluvu a nešetrite na nej.

Jasne musí byť definovaný rozsah, cena a termíny dodávky a samozrejme vyrovnané sankcie pre obe strany. Dôležitý je vzťah dodávateľa k vybavovaniu reklamácií, či je ústretový alebo má systém "nechať vyhniť pod rohožkou".

Vyrokujte si predĺženie reklamačných lehôt, zvážte využitie pozastavenia platieb a dôležitým bodom je servis - termín nástupu pracovníkov po oznámení problému a garancia náhradných dielov pod sankciami.

My sme mali seriózneho dodávateľa a môžeme ho odporučiť ďalším stavebníkom. Bol veľmi pozitívny a ústretový. Od podpísania už sme zmluvu nemuseli vytiahnuť.

Napriek tomu odporúčame nepodceňovať technický dozor investora. Najali sme si ho na základe odporúčania. Jeho prítomnosť na stavbe a kontrola bola prínosom pre všetky zúčastnené strany.

  • Ako si stojí váš pasívny dom, čo sa týka spotreby energie?

Na elektrinu u nás ide všetko a za minulý rok sme platili 27 600 korún (v prepočte 1 085 eur), čo je zhruba 65-70 percent spotreby panelátkového bytu 3 + 1 pri troch ľuďoch.

Plánujeme, že časom pridáme solárny zdroj energie pre ohrev úžitkovej vody. Existujúca kapacita nie je pre nás troch dostatočná.

  • Čo by ste poradili ľuďom, ktorí zvažujú drevostavbu?

Poradil by som niekoľko vecí:

  • Neľutujte čas na štúdium literatúry, katalógov a webových stránok dodávateľov, či na návštevu výstav doma aj v zahraničí. Informácie ale prijímajte s nadhľadom.
  • Poučte sa od tých, ktorí majú výstavbu už za sebou. Vyberajte architekta, s ktorým si porozumiete a ktorý garantuje jednotnú linku domu.
  • Odporúčam zvážiť čo najviac vstavaných úložných priestorov a šatní, je to veľmi príjemné, vrátane tých v technickej miestnosti.
  • Ako dobrú alternatívu vidím aj krb. V medzi obdobiach je zdrojom tepla pre celý dom, pri dobrom dodávateľovi dreva prináša značné úspory na vykurovanie. Hlavne v zime pri výpadku elektriny nezmrznú.
  • Za samozrejmosť považujem perfektnú izoláciu domu, čo náš dom plne spĺňa, až prekračuje.
  • Buďte nároční k sebe aj k dodávateľom, ale nepreháňajte to.
  • Ak to len trochu ide, zamerajte sa na úsporu prevádzkových nákladov a nie len na lacné pôžičky. O všetkom rozhoduje "ostrá ceruzka". Investičné náklady musia mať ale reálnu návratnosť.
  • Keby ste mali stavať znovu, zmenili alebo zohľadnili by ste niečo?

S domom sme veľmi spokojní. Nepodarilo sa síce úplne všetko, a pretože pokrok letí vpred, asi by sme niečo dnes riešili inak. Napríklad až po nasťahovaní sme zistili, že voda v lokalite je dosť tvrdá.

Musíme teraz riešiť jej úpravu, aby nedochádzalo k poškodeniu vykurovacích špirál elektrických spotrebičov a zanášaniu rozvodov teplej vody. Odporúčame riešiť toto v predstihu.

Celkovo je ale dôležité, aby problém nebol nevratný a mal riešenie. Zatiaľ sme u nás ani v zahraničí v tejto kategórii na nič lepšie nenarazili.

Technické parametre

  • Typ domu: pasívny
  • Dotácie: Nová Zelená úsporám
  • Zastavaná plocha: 140 m2
  • Úžitková plocha: 224 m2
  • Konštrukčný systém: panelová konštrukcia
  • Teplo: teplovzdušné - tepelné čerpadlo vzduch-vzduch
  • Vetranie: riadené s rekuperáciou tepla
  • Súčiniteľ prestupu tepla stenou: U = 0,133 W /(m2.K)
  • Autor projektu: Ing. Lenka Bidermanová

01 - Modified: 2019-11-08 12:53:51 - Feat.: 0 - Title: Veľký sen sa premení na realitu: Toto sú domy za menej ako štyritisíc eur postavené za 24 hodín 02 - Modified: 2018-11-05 13:32:07 - Feat.: 0 - Title: Zastaraná kuchyňa je ako päsť na oko. Pri zmene ale nebuďte príliš radikálni, radí odborníčka
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:38