Autori: Tomáš Krištek, Laura Pastoreková, Ondrej Kurek Fotografie: Tomáš Krištek Cieľom rekonštrukcie bytu, nachádzajúceho sa v malom bytovom dome z 50. rokov v blízkosti bratislavskej kalvárie, nebolo maximálne účelové využitie jeho celej podlažnej plochy, ale adaptácia existujúcej funkčnej prevádzky do novej výtvarnej a architektonickej podoby. Tým vznikla dispozícia, v akej nie je striktne oddelená denná a nočná zóna. Dve samostatné izby v severovýchodnej a juhozápadnej časti križuje priestor kuchyne, vstupnej haly a obytnej miestnosti. V dôsledku slabšieho presvetlenia prízemia sa všetky okenné priestory znížili takmer na úroveň dverí a spolu s vybudovaním terás a výsadbou okolitej zelene sa tak uprostred bytu vytvorí atmosféra rodinného bývania v mestskom centre. porotca Palo Macho: Prízemný byt v blízkosti bratislavskej Kalvárie je prestavba, ktorá rešpektuje polohu, históriu stavby, lokalitu, funkciu aj rozpočet, pričom si zachováva svoju autentickosť. Byt priznaním betónového trámového stropu a protipožiarnych – akustických – dosiek získal nielen charakter loftového bytu, ale zvýšila sa aj jeho svetlá výška. Zachované a citlivo zrepasované pôvodné dvere boli doplnené nadsvetlíkmi. Prepojenie detskej a obytnej miestnosti otvorom v priečke pripomína priestor pre bar alebo bábkové divadlo, aj keď bol primárne koncipovaný ako prirodzené presvetlenie miestnosti. Do interiéru bol umiestnený aj nový bukový železničný podval, vyrobený s cieľom interiérového prvku, ktorý odkazuje na pôvodnú bytovku pre pracovníkov železníc a slúži ako schod. Tento byt ukázal, že prízemie mestského bytu má svoje výhody, otvorenosť voči exteriéru navodzuje sociálnu dimenziu domu, podnecuje výmenu medzi vnútrajškom a vonkajškom a vytvára priestor pre nový typ komunikácie. Ukázal dôležitosť emočného prepojenia tvorcov interiéru s jeho užívateľmi práve na príklade, keď sú to tí istí ľudia.Tomáš Krištek
StoryEditor

Pozrite si zaujímavú rekonštrukciu starého bratislavského bytu. Vznikol otvorený a jednoduchý priestor

20.09.2018, 11:00
Cieľom rekonštrukcie bytu blízko kalvárie nebolo maximálne účelové využitie jeho celej podlažnej plochy, ale adaptácia existujúcej funkčnej prevádzky do novej výtvarnej a architektonickej podoby.

Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom Ceny za architektúru CE-ZA-AR. O cenu verejnosti môžete hlasovať TU. 

CE-ZA-AR 2018

​Obytný dom blízko bratislavskej kalvárie pochádza z 50. rokov. ​Dve samostatné izby v severovýchodnej a juhozápadnej časti križuje priestor kuchyne, vstupnej haly a obytnej miestnosti.

V dôsledku slabšieho presvetlenia prízemia sa všetky okenné priestory znížili takmer na úroveň dverí a spolu s vybudovaním terás a výsadbou okolitej zelene sa tak uprostred bytu vytvorí atmosféra rodinného bývania v mestskom centre.

"Byt od času svojho vzniku prešiel viacerými drobnými štandardnými úpravami, akými bola napríklad výmena okien alebo rekonštrukcia kúpeľne. Napriek tomu sa jeho priestory nachádzali viac-menej v pôvodnom stave, a tak sa mu podarilo zachovať svoju jedinečnú atmosféru. Tá nás oslovila hneď pri prvej návšteve," hovorí architekt Tomáš Krištek.

Prízemný byt v Bratislave je ďalším dielom, pri ktorom platí, že architekt je zároveň aj investorom. "Pravdepodobne všetci architekti majú pri realizácii vlastných interiérov najväčšiu radosť z toho, že okrem finančného obmedzenia nemusia robiť žiadne kompromisy, najmä čo sa týka priestorového usporiadania a výtvarného stvárnenia," hovorí. 

Od začiatku chcel spolu s kolegami zachovať pôvodnú atmosféru a veľkorysosť starej dispozície. Snažili sa ju ale dostať do novej výtvarnej podoby a zároveň vizuálne prepojiť interiér s okolitým prostredím.

Pozrite sa, či sa im to podarilo. V galérii sú fotografie pred a po veľkej rekonštrukcii: 

Kvality pôvodného bytu

Dispozičné riešenie zmenili iba minimálne. Chceli totiž rozvinúť pôvodné kvality bytu. Poloha a veľkosť všetkých obytných miestností spolu s kúpeľnou a toaletou zostali zachované, v kuchyni a predsieni odstránili deliacu priečku a komoru tak, aby presvetlili priestor a vytvorili veľkú halu.

"Aj tento byt trpel slabším osvetlením, a to najmä v časti predsiene a kuchyne. Preto bol zámer znížiť všetky okná takmer na úroveň podlahy jasný už od začiatku. Tým zároveň vznikla možnosť prepojiť interiér s exteriérom a v budúcnosti vybudovať okolité terasy."

Ďalšie svetlo dostali do bytu prostredníctvom dverných nadsvetlíkov, odstránením menších častí priečok, ich nahradením zasklenými stenami a vybúraním otvoru medzi obývacou a hosťovskou izbou. "Práca so svetlom je ale pre nás dôležitá v každom interiéri ktorý navrhujeme," zdôrazňuje Krištek. 

Bývanie v tichom prostredí ale kúsok od mesta

"Je to bývanie s pešou dostupnosťou do historického centra Bratislavy, no zároveň v tichom prostredí s možnosti tráviť čas v exteriéri, keďže bytový dom vlastní aj časť pozemku so zeleňou, o ktorú sa starajú jeho obyvatelia. Nemusíte tráviť hodiny v aute na ceste do práce a napriek tomu získate cenovo dostupnejšie bývanie v porovnaní so súčasnými novostavbami." 

Pre architektov, ktorí sa pustia do rekonštrukcie starého bytu, býva vždy ťažká úloha vyriešiť „konflikt“ medzi starým a moderným. Krištek však tento problém vníma ako symbiózu. "Pri návrhu sme nechceli poprieť existujúce kvality starého bytu, a preto sme sa okrem dispozície snažili zachovať aj pôvodné konštrukcie stien a stropov a repasovať starú podlahu a dvere.

Nové materiály sme použili iba v tých miestach, kde už boli pôvodné materiály nahradené predošlým majiteľom, prípadne poškodené natoľko, že ich nebolo možné zachrániť. Všetky nové zásahy sú však jasne priznané. Jednotlivé materiály sú následne vizuálne prepojené jednoduchou farebnosťou, ktorá je pre tento priestor charakteristická."

Byt po rekonštrukcii vytvára jeden súvislý funkčný a výtvarný celok. "Pre nás je najväčším benefitom jeho materiálová a farebná jednoduchosť, otvorený priestor a prepojenie s exteriérom," tvrdí autor aj investor. 

"Táto realizácia je zároveň príkladom toho, že sa vo svojich bytoch a domoch nemusíme uzatvárať pred svojim bezprostredným okolím."

Ak chcete podporiť Prízemný byt a hlasovať za toto dielo v súťaži Hospodárskych novín o Cenu verejnosti, môžete tak urobiť TU. 

Prízemný byt

adresa: Bratislava

autori: Tomáš Krištek, Laura Pastoreková, Ondrej Kurek

fotografie: Tomáš Krištek

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 03 - Modified: 2024-03-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Radikálne vylepšenia v interiéri: Jedno z najpredávanejších SUV na Slovensku sa zmenilo 04 - Modified: 2024-02-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Začíname od podlahy: Akú si na chalupu vybrať a podľa čoho sa rozhodovať? 05 - Modified: 2024-02-28 11:00:00 - Feat.: - Title: Neopracované trámy, nahrubo omietnuté steny, drsné omietky: Takto vyzerá dokonalá vidiecka obývačka
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 08:59