Pixabay
StoryEditor

Keď si kúpite koženú pohovku za pár stoviek, budete sedieť na igelite

06.11.2018, 23:00
Autor:
rezrez
Kým pomer mäsa v údeninách už vníma väčšina zákazníkov, len málokomu napadne, že pre nábytok označený ako kožený postačí, ak bude materiál použitý na čalúnenie obsahovať tri percentá kože.

Lacný kožený nábytok nemá s kožou takmer nič spoločné. "Ak si kúpite sedačku za dvadsať tisíc (korún; približne 780 eur, pozn. red.), potom nebudete sedieť na koži, ale ako na igelitovej taške!" varuje pre iDnes.cz Jaroslav Soukup z veľkoobchodnej spoločnosti Mobax, ktorá dováža čalúnený nábytok od viacerých európskych firiem.

"Norma totiž povoľuje označenie kožená už tam, kde čalúnenie obsahuje len tri percentá objemu kože," vysvetľuje Soukup. Ako je to možné? Kožu možno zrezávať na tenké vrstvy a potom ďalej upravovať, ako keby ste vaľkali cesto na doske.

Na túto tenkú vrstvu potom prídu vysoké vrstvy laku. Tie nemusia byť na škodu, niekedy je to naopak. Napríklad na čalúnenie v autách sa v niektorých prípadoch používa až 17 vrstiev farby, aby sedačky odolali hlavne slnečnému žiareniu.

Lenže tam sa lak aplikuje na kvalitnú, nijako neztenčenú kožu. Rada pre nákup? Pýtať sa na kvalitu a spracovanie. Každý výrobca však používa inú škálu kategórií. Napríklad Himolla, druhý najväčší európsky výrobca čalúneného nábytku, rozlišuje pri koži triedy 18 až 45.

"Od čísla 24 ide o materiál, ktorý dýcha, prijíma teplotu tela. Takže sa na ňom nebudete potiť. Koža je povrchovo upravená tak, že ju možno odporučiť aj pre rodinu s deťmi, prípadné škvrny sa ľahko vyčistia."

"Od čísla 31 si už musí dať záujemca pozor, koža je veľmi mäkká a príjemná na dotyk, avšak náchylná na znečistenie," vysvetľuje Karolína Ryvolová, špecialistka na čalúnený nábytok zo spoločnosti HomeArt, ktorá ponúka výrobky predovšetkým nemeckých a talianskych výrobcov.

Podľa nej je nutné so zákazníkom starostlivo prebrať nielen jeho predstavy o dizajne, ale tiež to, kto všetko bude sedací nábytok používať a kde bude umiestnený. Kožené pohovky rozhodne nepatria do blízkosti netienených okien alebo radiátorov.

Napríklad najvyššia kvalita kože, označovaná ako nabucco a buffalo, ktoré sú čisto prírodné a bez impregnácie, rýchlo chytajú patinu. Rozhodne sa tak nehodia do interiérov, kde sa pohybujú malé deti.

"Pri lacných výrobkoch nepomôže ani vhodné umiestnenie, materiál dlho nevydrží, časom začne praskať, nehovoriac o nepríjemnom pocite sedenia na umelej hmote spojenom s potením v lete a chladom v zime," varuje Kamila Rusiňáková zo štúdia Max Divani. Táto talianska značka rozlišuje kože na škále 20 až 60.

Kam kože patria

Pre použitie kože nehovorí len vzhľad, ale aj jej vlastnosti. Pokiaľ máte spojenú kuchyňu s obývacou izbou, bude kožená pohovka oveľa vhodnejšia, pretože do seba "nenaťahuje" kuchynský pach.

"To platí aj pre majiteľov psov, aj pre nich je koža oveľa vhodnejšia, zvieracie pachy koža neabsorbuje," radí Ryvolová. Zároveň však odborníčka upozorňuje, že o kožu sa treba starať.

"Minimálne dvakrát za rok je potrebné ju vyčistiť a ošetriť ochranným krémom, ktorý ju zvláčni a ochráni pred znečistením. Ak ste investovali do kvalitnej sedačky, investujte aj do čistiacich prostriedkov, vyplatí sa to."

Ak dávate prednosť látke, aj tu zvážte vhodný výber vopred. Látky typu Alcantara (čo je obchodná značka velúrovej umelej kože z laminovanej netkanej textílie) alebo Belventara, majú niektoré vlastnosti ako koža, vyžadujú však na čistenie špeciálne prípravky.

Tieto látky sú výrazne drahšie než materiály s označením Aqua Clean. "Súčasný trend smeruje k týmto materiálom, pretože ich možno čistiť obyčajnou vodou, čo predstavuje pre zákazníka príjemný komfort. Pri velúrových látkach je potom potrebné zvážiť aj to, že pri čistení nesmie dôjsť k žiadnemu treniu alebo tlaku, tieto látky sa dajú len opatrne namáčať a vysušovať, odporúča sa používať výhradne destilovanú vodu," upozorňuje Ryvolová.

Pri výbere kvalitnej látky sa skôr riešila odolnosť voči oderu, kvôli ktorej sa používala metóda označovaná ako Martindale. Pri testovaní prechádzal po látke pod tlakom kotúč potiahnutý normovanou tkaninou, akonáhle sa uvoľnili prvé dve nite, zmeral sa počet cyklov, ktoré látka zvládla.

Pre domáce textílie sa odporúčali hodnoty 25-tisíc až 30-tisíc Martindale pre denne namáhané kusy nábytku, pre intenzívne zaťažovaný nábytok potom až 40 tisíc Martindale.

"Tieto údaje síce o niečom vypovedajú, ale nemusia byť jednoznačné. Pri testovaní sa používa hladká bavlna, keď budete na pohovke sedieť v džínsoch s cvočkami a rôznymi ozdobami, bude situácia iná," upozorňuje Ryvolová.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 11:06