StoryEditor

Drastická zmena bytu v starom činžiaku je doslova splneným snom. Pozrite si fotografie pred a po

11.02.2021, 17:00
Autor:
řezřez
Investorka nechcela opakovaný model, akých bude v dome viac.

Vršovice sa stávajú vyhľadávanou štvrťou Prahy, aj preto budúcu majiteľku zaujal byt na štvrtom podlaží činžiaku, navyše s výhľadom na okolité kľukaté uličky. Sympatická bola aj orientácia okien na východ a juhozápad. Šarm dodali bytu drobnosti po rumunskej babičke.

S rekonštrukciou bytu síce začala developerská firma, ale majiteľke sa nepáčila predstava architektov o novej dispozícii ani navrhované materiály. Nechcela opakovaný model, akých bude v dome viac, ale osobitý a vzdušný interiér.

Preto sa obrátila na Ateliér Bárka, ktorý tvoria architektky Barbora Jandová a Karolína Röschl, absolventky Technickej univerzity v Liberci. Majiteľka od nich očakávala projekt plný zaujímavých detailov, kvalitných materiálov a netradičných prvkov. Mladé architektky jej tento sen splnili.

V galérii si pozrite ako dopadol výsledok podarenej rekonštrukcie:

​Vydarená realizácia je prihlásená do ďalšieho ročníka českej súťaže Interiér roka 2019 v kategórii Súkromný interiér - Rekonštrukcia. Uzávierka súťaže je 20. februára, vyhlásenie víťazov sa uskutoční na medzinárodnom kongrese o bývaní, architektúre a dizajne Living Forum 31. marca 2020.

Úpravy opraveného

Klientka mala jasnú predstavu, s ktorou si architektky veľmi rýchlo poradili. Byt bolo najskôr potrebné "očistiť" od nových nekvalitných konštrukcií, ktoré sa už spätne nedali použiť. "Staticky sa museli spevniť nosné konštrukcie podláh, obzvlášť v mieste sklenenej deliacej priečky," upozorňujú autorky projektu.

Počas prác bola odhalená pekná klenba v chodbe a tehlové obrazce na stenách, ktoré po dohode s investorkou autorky len očistili a zachovali. Kvôli pôvodnému trstinovému stropu bolo potrebné v celom byte vytvoriť podhľad.

Dispozične je byt riešený ako 1+1, avšak vďaka sklenenej akustickej priečke so závesom možno byt vnímať ako 2+1. Priečka delí kuchyňu od obývacej izby, ktorá poslúži aj ako hosťovská izba.

Byt plný svetla aj spomienok

V celom byte použili architektky drevenú podlahu z bieleného dubu, okrem kúpeľne a samostatnej toalety, kam vybrali obklady a dlažby s historizujúcim dekorom a podlahovým vykurovaním.

Vstup tvorí dlhá úzka chodba s veľkou vstavanou šatníkovou skriňou vyrobenou na mieru. Tá je doplnená o hlbokú "komorovú" skriňu, využívajúcu atypickú niku. Na konci chodby je vstup do spálne s kazetovými dverami s nadsvetlíkom, aby sa spálňa mohla s chodbou "podeliť" o ranné slnko.

"V budúcnosti sa snáď podarí číre sklo vymeniť za pieskované dekoratívne, ktoré investorka ukoristila z odstraňovaných vchodových dverí do domu," prezrádzajú Barbora Jandová a Karolína Röschl.

V spálni si klientka priala čo najviac svetla, preto bola jasnou voľbou biela farba. Relatívne malá miestnosť splnila jej potrebu úložných priestorov aj miesta pre knihy. V hlavnej obytnej miestnosti vyriešili architektky kuchyňu pomocou veľkého šedého boxu s varnou plochou, skrytými rozvodmi digestora a množstvom úložných priestorov.

Centrálny kuchynský ostrovček je v rovnakom dekore, avšak v tmavšom odtieni. "Pracovná doska z umelého kameňa má v liatej frakcii zlaté čiastočky, ktoré reflektujú mosadznú batériu pri dreze," upozorňujú autorky na ďalší zaujímavý detail.

Splnený sen

Sedacia a úložná lavica z bielenej brezovej preglejky pozdĺž dlhšej steny izby je v celej dispozícii zásadná. Klientka je vášnivá čitateľka, ktorá namiesto pri televízii trávi radšej večery nad knihou. Lavica jej k tejto záľube poskytuje mnoho možností. Zároveň je lavica úložná, skrýva v sebe aj jeden radiátor, ktorý vykuruje plochu na sedenie. Súčasne nahrádza polovicu miest na sedenie pri veľkom jedálenskom stole.

"Výber stola bol snáď najdlhším procesom v celej realizácii. Našťastie jeho výroba dopadla podľa predstáv klientky aj podľa našich a je dôstojným dizajnovým prvkom v minimalistickom interiéri. Pri vzorkovaní dosky sme dbali na farebnú a štrukturálnu podobu dreva na podlahe. Podnož je inšpirovaná bruselským dizajnom a materiálovo nadväzuje na dizajn barových stoličiek a iných interiérových detailov," opisujú Barbora Jandová a Karolína Röschl.

Jedálenské stoličky sú po babičke majiteľky, ktoré si ich priviezla zo svojej rodnej krajiny, Rumunska. Citlivou repasiou sa im podarilo vrátiť život a v pražskom byte vytvoriť kus spomienok. Aj kvetinový koberec v obývacej izbe je z rúk malej remeselnej rodinnej firmy z Rumunska.

Po komode v rovnakej miestnosti pátrali autorky naozaj dlho. Nakoniec sa podarilo zohnať malú lekárenskú komodu z investorkynho obľúbeného Francúzska. Kúpeľňa a toaleta sa skrývajú za posuvnými dverami v rozmedzí celej svetlej výšky bytu, čo je takmer tri metre.

Polovicu plochy kúpeľne zaberá sprchovací kút, v ktorom sú pod prímurovkou rozvodné stúpačky, vznikla tu tak aj možnosť vytvoriť v nej praktickú niku na odkladanie kozmetických potrieb.

Kút oddeľuje od zvyšku kúpeľne len sklenená priečka v čiernom ráme, ktorý korešponduje s farbou batérie aj kúpeľňovej skrinky a vlastne aj s inými detailmi v celom byte. V miestnosti s toaletou je za nábytkovými posuvnými dverami skrytý kotol a technické rozvody domu.

Podrobnosti a príbehy pri výbere a celej realizácie vytvorili z bytu oázu domova pre pracovne vyťaženú ženu, ktorá sa konečne zo svojich častých ciest rada vracia domov.

Rekonštrukcia bytu vo Vršoviciach

  • Realizácia: 2019
  • Veľkosť: 72 m2
  • Miesto: Praha
  • Architekt: Barbora Jandová, Karolína Röschl, Ateliér Bárka
  • Ateliér Bárka

Ateliér Bárka tvorí Ing. arch. Barbora Jandová a Karolína Röschl, DiS (* 1990), ktoré sa stretli už na vysokej škole, pracovali počas štúdia na spoločných projektoch. Obe majú vyštudovanú Fakultu umenia a architektúry na Technickej univerzite v Liberci.

Spoločne navrhujú od roku 2015 - zameriavajú sa prevažne na menšie mierky architektúry, akými sú rekonštrukcie, interiéry a rodinné domy. Po dokončení rozširujúceho odboru záhradnej architektúry navrhujú k domom aj záhrady, spolupracujú s inými architektmi na urbanistických zadaniach v podobe územných štúdií, mestských parkov a pod.

Vždy navrhujú s rovnakou dôležitosťou, komplexnosťou a zodpovednosťou. Spoluvytvárajú Archidielňu, priestor pre deti aj študentov, kde sa môžu stretnúť s architektmi, pýtať sa, diskutovať, vytvárať, baviť sa a objavovať. K tomu majú absolvované pedagogické minimum.

Baví ich práca s klientmi, hľadanie možných aj medziodborových riešení a následné (ne)očakávané výsledky.

01 - Modified: 2020-01-14 08:55:08 - Feat.: 0 - Title: Bez peňazí si postavila dom. Stačilo po okolí pozbierať šesťtisíc fliaš
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 04:54