StoryEditor

Na začiatku bol nešťastne riešený byt a skeptickí majitelia: Pozrite si jeho prekvapivú premenu

31.10.2020, 23:00
Priestranný byt s nelogickou dispozíciou sa pod rukami autorov z Plusminusarchitects zmenil z neohrabaného priestoru na miesto lahodiace oku aj požiadavkám na komfortné bývanie.

Byt na Tomášikovej ulici v Bratislave bol spočiatku príkladom toho, ako sa dobrý úmysel môže skončiť, jemne povedané, rozpačito. „Štvorizbák“ totiž vznikol spojením dvoch menších bytov ešte počas výstavby celého domu.

„Pôvodný majiteľ vtedy od developera dostal aj nie veľmi šťastné ,preusporiadanie‘ izieb a priestorov bytu takpovediac v cene. Noví majitelia cítili, že takéto riešenie pre nich nie je najvhodnejšie, a oslovili nás s požiadavkou o odbornú pomoc,“ spomína na začiatok spolupráce jeden z autorov realizácie Filip Kandravý z ateliéru plusminusarchitects.

Už po prvej návšteve bytu tak podľa neho bolo cítiť, že izby sú neproporčné k svojej funkcii, ich usporiadanie je nelogické, a že obývačka s kuchyňou sa k sebe stavajú chrbtom.

„Najdôležitejšie teda bolo prísť s takým priestorovým konceptom, ktorý by všetky tieto problémy eliminoval a dokázal životy ľudí v byte prepojiť, ale aj v prípade potreby ,zosúkromniť‘,“ vysvetľuje.

Z pôvodného bytu tak zostali iba obvodové a nosné konštrukcie, ktoré architekti „naplnili“ nanovo rozvrhnutým interiérom. Praktickú dispozíciu dopĺňa na mieru vyrobené takmer monochromatické zariadenie.

V galérii si pozrite mimoriadne vydarenú rekonštrukciu štvorizbového bytu:

​„Klientom prirodzene sedela pre našu tvorbu typická drevo-betónovo-sivo-biela farebnosť. Jedinečnosť dodali vo forme materiality brúsenej kože, ktorá veľmi pekne ladí s hnedasto-krémovými tónmi duba, terrazza a parkiet z jaseňa,“ opisuje Filip Kandravý.

Drevo je dominantným prvkom, pôsobivá je pestrosť štruktúr, textúr a detailov, vďaka čomu celok nepôsobí ani trochu nudne. Ako prízvukuje architekt, najdôležitejšie bolo, aby s výsledkom boli spokojní klienti a aby im byt dodal ten pocit domova, ktorý si vysnívali.

„Myslím, že sa to v tomto prípade podarilo. Sme radi, že klienti sa nechali ukecať na riešenia, voči ktorým boli prvotne skeptickí, a následne po ich realizácii z nich nadšení. Pomyselnou čerešničkou na torte je, že sa z klientov stali naši priatelia.“

01 - Modified: 2020-06-18 18:54:18 - Feat.: 0 - Title: Rekonštrukcia netradičného interiéru: Na zložitom pôdoryse vznikol čistý priestor
01 - Modified: 2022-05-06 18:41:57 - Feat.: - Title: Obdivovaný aj zatracovaný juhoslovanský líder Josip Broz Tito: Odstrániť ho chcel Hitler aj Stalin 02 - Modified: 2022-05-03 10:58:53 - Feat.: - Title: Dejiny štrajkov sa začali písať už v starovekom Egypte, ich rozmach priniesla priemyselná revolúcia 03 - Modified: 2022-04-18 17:28:01 - Feat.: - Title: Nevyspytateľný šéf Kremľa: Chručšov búral Stalinov kult rovnako energicky, ako ho predtým pomáhal budovať 04 - Modified: 2022-04-14 18:10:22 - Feat.: - Title: Realita verzus ideály: Slovanstvo je jednoznačne vecou kultúry, nie génov 05 - Modified: 2022-04-08 20:13:16 - Feat.: - Title: Ruský filozof, ktorým je posadnutý Putin: Čím ho oslovil a kto vlastne bol Ivan Iljin?
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 04:52