StoryEditor

Na Štrbskom Plese postavili unikátne byty, cez ktoré je vidieť

27.09.2015, 00:00
Autor:
apnapn
Predstavujeme stavby nominované v prestížnej súťaži CE-ZA-AR. Hlasujte za cenu verejnosti.

Už po štrnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako generálny mediálny partner vám postupne predstavia všetky nominované diela. Tak, ako ich vidia samotní autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

Kategória BYTOVÉ DOMY

Bývanie v horách (Štrbské pleso, Štrba) 

Autor: Peter Cerno, Martin Cerno, Maio Gianfranco 
Foto: Simone Rosenberg

Zapojte sa do hlasovania. A vyberte najkrajšie dielo TU.

Ak sa má stavať v Tatrách, vyvolá to vždy veľký rozruch. Najmä ak je to na takom exponovanom mieste, ako je Štrbské Pleso. A najmä ak čokoľvek moderné má ležať v tesnom susedstve historického hotela. Napriek všetkým týmto „ale“ na brehu vyrástlo dvadsať nových bytov. Nie hocijakých. Okrem pohodlia a komfortu ich majiteľov totiž slovenskí architekti pôsobiaci v Nemecku mysleli na okolité prostredie. Aby ho nové „bytovky“ neobmedzovali ani opticky ani svojou prevádzkou.

 

„Pri tvorbe krajinného obrazu a priestorového vnímania ako makroprietsoru boli zohľadnené aspekty panoramatických obrazov zo strany Podtatranskej kotliny na sever a od Štrbského plesa smerom na juh,“ vysvetľuje jeden z autorov Peter Cerno. „Navrhnuté urbanistické riešenie umožňuje vnímanie v medzerách medzi jednotlivými objektami z južnej strany panorámu Vysokých Tatier a z opačnej severnej strany Považskú dolinu a panorámu Nízkych Tatier. Gradáciu historického komplexu sledujú obytné objekty na obidve strany, čím ho nerušia, ale podporujú,“ pokračuje.

Okrem severno-južnej orientácie je výnimočný aj transparentný priehľad v bytoch týmito smermi, ktorý je podľa architekta veľmi atraktívny a zriedkavý. Vznikli tu dva typy objektov, ktoré umožnili rôzne riešenie dvoj-, troj- a štvorizbových bytov a štvor-  a päťizbových mezonetových bytov. 

Severná a južná fasáda je maximálne transparentná - zasklené steny (so špeciálnymi izolačnými sklami ) s vetracími elementami francúzskych okien so zábradliami, kombinovaná s plnými plochami a malými balkónmi z kuchyne - obývacej izby južným a severným smerom. Na tatranské počasie a množstvo snehu sa myslelo pri navrhovaní plytkých sedlových striech s prevismi na všetky strany. Ďalšiu špecialitu predstavuje opäť Peter Cerno: „Strechy nemajú vonkajšie dažďové zvody. Sú vedené pod kamenným obkladom v betónových nosných stenách a pod tepelnou izoláciou. Tento spôsob sa ukázal ako bezporuchový a bez tvorenia ľadových cencúľov.“

Súčasťou bytov je aj úsporne riešené vykurovanie, komfort zas zabezpečí skutočnosť, že sa dá ovládať na diaľku. K izolácii prispieva aj kamenno-granitový obklad. „Bol preň použitý inovatívny spôsob tvorenia obkladu pomocou skrutkového a lepiaceho systému jednotlivých pásov kameňa troch výšok a šírok, čo vytvára nerovnomerný rytmus, ktorý je doplnený flambovaným - lámaným povrchom granitu. Táto štruktúra ja podporená dopadom slnečných lúčov meniacich sa po celý deň, čo vytvára zaujímavú hru tieňov na fasáde,“ upozorňuje architekt.

A ešte čerešnička na záver - v okolí domov nenájdete žiadne umelé trávniky, lanscaping bol riešený plným prispôsobením sa pôvodnému terénu a jeho rastlinám.


Pozrite si aj zaujímavé spojenie rodinného domu a ateliéru v naturálnom štýle
 

01 - Modified: 2007-09-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: mBank plánuje chce získať klientov
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 02:56