StoryEditor

Budova so svietiacou sklenenou fasádou sa stala najlepšou stavbou Európy

22.05.2015, 15:10
Autor:
stlstl

Víťazom architektonickej Ceny Miesa van der Roha, ktorú každé dva roky udeľuje Európska únia, sa stala budova filharmónie v poľskom Štetíne. Ako píše portál idnes.cz. O ocenenie sa uchádzala pätica finalistov, ktorá vzišla z celkom 420 nominovaných stavieb.

Autorom projektu štetínskej koncertnej budovy je španielsky ateliér Barozzi Veiga. Porotu zaujal ideou veľmi strohej stavby, ktorá vďaka bielej farbe a presvetlenej sklenenej fasáde nepôsobí ani napriek značnému objemu hmotne, a svojím členením podobným rade sedlových striech zapadá do charakteru mesta.

"Je to historický okamih a veľká pocta pre Štetín a Poľsko," komentoval ocenenie stavby starosta prístavného mesta Piotr Krzystek. Budova filharmónie je prvou stavbou z nových členských krajín Európskej únie, ktorá sa prebojovala do finále a ktorá cenu získala.

Do finále sa okrem poľského zástupcu dostalo ešte Múzeum umenia v Regensburgu, dánske námorné múzeum v Helsingöre, talianske vínne pivnice Antinori pri Florencii a študentské centrum Saw Swee Hock v Londýne.



Koncertným budovám sa v súťaži darí. Aj predvlani získala Cenu Miesa van der Roha koncertná sieň Harp v Reykjavíku od dánskej architektonickej kancelárie Henning Larsen spolu s islandským ateliérom Batteríiö a umelcom Olafurom Eliassonom.

V roku 2009 cenu získal nórsky ateliér Snohetta za novú opernú budovu v Osle. Ocenená stavba má podobu bielej kryhy, ktorá sa potápa do fjordu.

Cena Miesa van der Roha, ktorú vyhlasuje Európska kultúrna komisia, je dotovaná sumou 60-tisíc eur. Pre európskych architektov predstavuje jedno z najvyšších ocenení. Tento rok bola udelená už po štrnásty raz.


Budúca pýcha Štetína
Moderná koncertná budova od architektonického dua Fabrizio Barozzi (* 1976, Taliansko) a Alberto Veiga (* 1973, Španielsko) stojí v blízkosti historického centra Štetína na mieste pôvodnej koncertnej siene, ktorá bola zničená počas druhej svetovej vojny.

Projekt štúdia Barozzi / Veiga bol vybraný za základe medzinárodnej architektonickej súťaže, čo býva pri podobných zákazkách osvedčený a kvalitný spôsob výberu projektanta.

Koncertná sála pojme až 1 000 divákov, menšia sála pre komornú hudbu má kapacitu 200 divákov. Štetínska filharmónia ďalej ponúka multifunkčný priestor pre výstavy a konferencie. Stavba pritom pôsobí odľahčene až subtílne, a to predovšetkým vďaka sklenenej fasáde, ktorú je možné rôzne osvetliť, čo zaisťuje jej variabilný a nevšedný vzhľad.

Reprezentatívne vyzerajúca stavba pritom v súlade s modernými technológiami ponúka úsporné riešenie a efektívnu prevádzku. Preberá pasívne systémy energetickej kontroly a ďalšie atribúty udržateľnosti, ako sú napríklad zdvojená fasáda, prirodzené vetranie, osvetlenie pomocou LED systému s minimálnou spotrebou energie, mnohovrstvový strešný plášť optimalizujúci nielen akustiku, ale aj tepelnú izoláciu a podobne.

Okrem hlavnej ceny bola udelená Cena pre začínajúcich architektov, ktorú za rodinný dom Luz House získalo katalánske štúdio ARQUITECTURA-G. Porota ocenila konštrukčné aj ekonomické riešenie projektu, ktoré sa vyznačuje jednoduchou a zrozumiteľnou architektúrou nadväzujúcou na vidiecku tradíciu.

01 - Modified: 2007-06-04 06:17:20 - Feat.: 0 - Title: Slováci útočia na ruský trh
01 - Modified: 2021-01-04 15:38:57 - Feat.: - Title: Ocenené diela roka 2020: Tieto stavby posunuli architektúru vpred 02 - Modified: 2018-07-10 12:17:51 - Feat.: - Title: Našim mestám chýbajú vízie a stratégie 03 - Modified: 2018-07-02 12:29:00 - Feat.: - Title: Z Istropolisu by mohla byť atrakcia. Iné budovy by som však zbúral, hovorí známy architekt 04 - Modified: 2018-06-14 14:26:22 - Feat.: - Title: Štát ani netuší, ako bude vyzerať rekonštrukcia kaštieľa v Rusovciach. Kúpil si mačku vo vreci, tvrdí šéf architektov 05 - Modified: 2018-01-08 08:44:09 - Feat.: - Title: Slovenský architekt zmenil podobu Šanghaja, jeho mrakodrap prekonali až po piatich desaťročiach
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 22:58