StoryEditor

Mladí manželia stavili na bielu. Ich byt však rozhodne nie je nuda

17.09.2015, 00:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Mladí manželia si kúpili v Prahe na Letnej byt s rozlohou 57 metrov štvorcových a okamžite sa vrhli na rekonštrukciu. Kuchyňu presunuli z chodby do obývačky pomocou predsteny a ako píše portál idnes.cz, vďaka architektke Hane Drdlovej chytro vyriešili aj ďalšie nešťastné nápady skorších majiteľov.

Manželom veľkosť 57 metrov štvorcových plus maličký balkón vyhovuje. Do budúcnosti síce plánujú rodinu, ale na väčšiu rozlohu bytu v tejto lokalite finančne nedosiahli. Tento byt spĺňal všetky ich požiadavky, má zavedený plyn, je na poschodí a navyše na ich milovanej pražskej Letnej.

Páči sa im, že je odtiaľto všade kúsok. Blízko majú park, centrum, prácu aj bazén a dobre je dostupné aj letisko. Obľúbená pražská štvrť je na kopci, sú tu štýlové kaviarne a väčšina kamarátov býva v susedstve. Byt s pôvodnou dispozíciou 1 + 1 sa po rekonštrukcii premenil na 2 + kk. Kuchyňa, ktorú predchádzajúci majitelia presunuli na chodbu, je teraz súčasťou obývacej izby.

Byt prešiel v minulosti veľmi nešťastnou rekonštrukciou. Okrem kuchyne v predsieni dostal byt plastové okná, podlahu pokrylo linoleum, vodu nad vaňou ohrievalo prietokové čerpadlo a všade na stenách strašili "veselé" farby.

Oslovená architektka Hana Drdlová vytvorila z tmavých miestností svetlé vzdušné bývanie. Kompletná modernizácia trvala tri mesiace. Na podlahe je plávajúca drevená podlaha, v komore a v kúpeľni dlažba. Múry získali novú omietku, tapetu a v kuchyni keramickú mozaiku.

Prietokové čerpadlo nahradil kondenzačný plynový kotol, v celom byte sú tiež nové radiátory. Osvetlenie poskytujú funkcionalistické lampy. Nábytok je v bielej matne lakovanej MDF doske a prevedení laminát, solitéry zas zo starého masívu. Okná sú opäť drevené. V byte sa podarilo zachovať trstinový strop s fabionovými (oblými) okrajmi.

Záchod a komoru nahradila kúpeľňa spojená s WC, ktorá presvetľuje celý byt. Jej súčasťou je totiž nielen okno, ale aj dvere na balkón. Slnečné lúče dopadajú skrz presklené dvere kúpeľne do predsiene a popoludní až do obývacej kuchyne. Premiestnenie kuchyne umožnila predstena s novými rozvodmi. Stena k susedom je veľmi tenká, takže slúži aj ako zvuková bariéra.

Z pôvodnej malej tmavej kúpeľne sa stala technická miestnosť, ktorá je zároveň aj miestom pre uskladnenie športových potrieb. Kuchyňa sa presťahovala do obývacej izby, ktorej dominuje stôl zo starého dreva. Je vyrobený zo záklopových dosiek z drevených historických stropov jedného vinohradského činžiaku z roku 1888. Doska stola je pomerne hrubá, viac vykefovaná a
nerovná, ale má svoju charizmu. Ľudia sa stola radi dotýkajú.

Celému bytu vládne biela farba doplnená o drevené solitéry. Staré sviatočné poháre, riad a lampy po babičke a kamarátoch znovu plnia svoju funkciu. Obytnú miestnosť ozvláštňuje ovčia tapeta.


Štúdio Hada
Architektka Hana Drdlová sa zameriava na navrhovanie interiérov a rodinných domov. Na väčších projektoch spolupracuje s architektmi z Prahy a Švajčiarska. Štúdio Hada má za sebou už desiatky realizácií od barového pultu, cez rodinné domy, bytovky, veterinárnu kliniku až po industriálne haly.

01 - Modified: 2007-09-19 07:36:00 - Feat.: 0 - Title: Senát krajského súdu vypočuje ďalších svedkov v kauze pápayovcov
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:34