StoryEditor

Rodina si postavila odvážny dom. Záhradu venovala všetkým

29.11.2013, 23:05
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Pozrite si stavbu ovenčenú mnohými cenami, ktorá je v priamom protipóle k bežným uzatvoreným "rodinným sídlam."
Manželia Barbara a Alex si nepriali dom, ktorý by bol prírode alebo susedom na obtiaž. Vďaka premyslenému projektu sa im podarilo postaviť pasívnu novostavbu, ktorej záhradu zdieľajú so susedmi a prevádzka ich nestojí takmer nič.


Odvážny dom v meste Asse, v belgickej provincii Flámsko-Brabantsko, si pre svoju štvorčlennú rodinu postavili manželia Barbara Oelbrandtová a Alex De Broe. Architektka a elektrotechnik so zameraním na obnoviteľné energie dlho a starostlivo vyberali, kde a aký dom si postavia.
Voľba padla na 30-tisícové Asse s malomestskou atmosférou, ležiace necelú polhodinku jazdy autom od Bruselu. Vo štvrti plnej klasických tehlových viliek z druhej polovice minulého storočia si postavili moderný dvojposchodový dom s plochou strechou.

Tri milióny
Za projektom stojí lokerenské štúdio BLAF architecten, ktoré vedie tím mladých architektov a dizajnérov Bart Vanden Driessche, Lieven Nijs a tiež majiteľka stavby Barbara Oelbrandtová. Stavba spĺňa všetky parametre pasívneho domu. Dom uchováva energiu a nevyžaduje ďalšie vykurovanie. Stavba vyšla necelé tri milióny eur a ostatné ročné náklady sa v súčasnosti pohybujú v rádoch pár stoviek eur. Do ulice dom úplne priznáva obe poschodia. Vďaka zapusteniu do terénu vystupuje do zadnej časti záhrady len druhým poschodím. Fasáda je vyrobená z dvoch druhov materiálov. Hornú časť tvoria rámy, v ktorých je napnuté zatieňovacie a zatemňovacie plátno ošetrené UV filtrom.

Za projektom stojí štúdio BLAF architecten, ktoré vedie tím mladých architektov a dizajnérov, vrátane majiteľky stavby, Barbary Oelbrandtovej. Snímka: Stijn Bollaert

V jednej časti domu je textilná fasáda nainštalovaná napevno, v druhej časti s ňou dá podľa potreby manipulovať. Látka tak zároveň plní aj funkciu elegantných okenných roliet. Spodná časť pasívnej stavby je obložená dlhými pásmi pogumovanej izolácie.


Fasáda na maľovanie
Čierna plocha fasády sa dočkala originálneho využitia. Slúži ako tabuľa pre písanie poznámok aj ako maliarske plátno. Popisovanie fasády a maľovanie na ňu pritom vzniklo úplnou náhodou, architekti tento zámer nijako neplánovali. Barbara raz napísala v rýchlosti na stenu "Prídem o päť minút", pre prípad, že by ju niekto hľadal v kancelárii.

Letmý vzkaz premenil fasádu na umývateľnou tabuľu a dnes na dom pravidelne maľujú a píšu ako sami majitelia, tak kamaráti a spolužiaci detí. Inšpirovala sa aj priateľka majiteľky domu, belgická výtvarníčka Eva Moutonová, ktorá vyzdobila čiernu stenu fasády domu kriedou maľovanými obrázkami zo života rodiny.

V prízemí je centrálnou osou domu vstup a zádverie. Na neho vľavo nadväzuje kancelária s vlastným pohodlným vchodom a vpravo izba pre hostí, nasledovaná rodičovskou spálňou. V zapustenej zóne domu sú technické priestory a komora.
Na poschodí sa život a jednotlivé obytné zóny zbiehajú okolo stredového schodiska so skleneným zábradlím. Vďaka bohatému preskleniu na obývacom poschodí nestráca rodina kontakt s okolitou záhradou. Polovica poschodia patrí celej rodine, druhá je vyhradená dvom detským izbám a herni.

Jediná rozmarnosť: zlaté závesy
Interiér domu je zariadený jednoducho a skromne, neutrálne čiernobielu farebnosť dopĺňa prírodné drevo. Objavujú sa aj industriálne prvky, ako sú odhalené betónové konštrukcie domu. Jediný rozmarný prvok, ktorý si majiteľka dopriala, sú vysnívané zlaté závesy, ktoré sú zároveň funkčnou izoláciou. V prízemí domu sú podlahy čierne, na poschodí potom všade biele.
Jedným zo želaní majiteľov bolo tiež upozorniť na zahusťovanie mestského priestoru a separovanie jednotlivcov od ostatných obyvateľov a susedov za múrom vlastného domu. Architekti sa preto pohrali aj s premenami súkromnej ​​záhrady rodinného domčeku na čiastočne verejný priestor.

Na dvore pred domom nechali vytvoriť basketbalové ihrisko, na ktorom sa môžu okoloidúci hrať a maľovať. Záhradu tak radi navštevujú deti aj rodičia z blízkeho okolia. Ani oplotenie domu sa netvári ako plot rodinnej vily, ale skôr treba ako oplotenie školského ihriska.

Dom bol dokončený na prelome rokov 2008 a 2009 a jeho celková plocha je 249 metrov štvorcových. Stavba získala prvú cenu v belgickej národnej architektonickej súťaži v kategórii nízkoenergetických rodinných domov a bola nominovaná na európsku Cenu Miesa van der Rohe.

http://bydleni.idnes.cz/stavba-rodinneho-domu-0uq-/dum_osobnosti.aspx?c=A131127_114011_dum_osobnosti_web
01 - Modified: 2005-10-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna sa v pondelok oslabila
01 - Modified: 2024-04-25 10:46:10 - Feat.: - Title: Pohreb zosnulého Laufera má prísne pravidlá. Dvom blízkym už dala rodina zákaz! 02 - Modified: 2024-04-06 07:00:00 - Feat.: - Title: OnlyFans modelka si našla v zozname odberateľov meno svojho bratranca. Ten prišiel s bizarnou výhovorkou 03 - Modified: 2024-03-14 10:37:33 - Feat.: - Title: Plastiková Dolli zo šou Ruža pre nevestu má šokujúce tajomstvo. Syn, s ktorým sa iba odfotí a odíde!? 04 - Modified: 2024-03-05 08:29:03 - Feat.: - Title: Ako bojovala o šťastie: Inšpiratívny príbeh Katky Banyi, ktorá podstúpila vklad embrya 05 - Modified: 2024-02-24 16:40:24 - Feat.: - Title: Ruské úrady vydali Navaľného telo jeho matke. Putin nectí kresťanské zásady, tvrdí jeho manželka
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
10. máj 2024 13:53