StoryEditor

Pestré steny a oblé tvary. Typický panelákový byt sa zmenil na originál

20.08.2015, 00:02
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Bola to netradičná spolupráca. Klient sa už totiž pri hľadaní bytu radil s architektmi. Chcel ho dostatočne veľký, v tichej lokalite s množstvom zelene, ale aj v blízkosti mestskej hromadnej dopravy. A samozrejme za rozumnú cenu, vrátane prípadnej rekonštrukcie, píše portál idnes.cz.



Mladá rodina si nakoniec na odporúčanie architektov kúpila byt s plochou 120 m2. Pôvodná dispozícia bola trojizbová, po rekonštrukcii vznikol príjemný štvorizbák.

Z jednej kúpeľne dve
„S klientmi sme začali spolupracovať už pri výbere bytu. Je v blízkosti metra a električkovej zastávky, v tesnom susedstve ale nechýba park a nákupná zóna. Na základe nášho odporúčania, kedy sme klientovi načrtli potenciál priestoru a možnosti prestavby, sa klient rozhodol investovať práve do toho bytu a nechal si od nás spracovať projekt interiéru aj nábytku,“ opisuje architektka Alica Cesarová zo štúdia ACBC spoluprácu s klientom.

Medzi architektmi a majiteľmi bytu prebehli postupne viaceré rokovania, počas ktorých došlo k upresneniu všetkých požiadaviek. Návrh konečného usporiadania interiéru tak obsahoval aj podklady k výrobe nábytku na mieru.



Byt v dome z 90. rokov minulého storočia mal pomerne štandardnú dispozíciu, s jedinou kúpeľňou i toaletou. „Rodičia si priali získať určité 'súkromné centrum' s vlastnou šatňou a sociálnym zázemím. Ďalšie kúpeľňa určená hlavne pre deti mala vzniknúť v spoločenskej časti bytu,“ vysvetľuje Alica Cesarová.

Do centra diania sa dostala chodba
Hoci byt je pomerne veľký, vstupná časť nič také nenaznačovala. Priestor bol skôr nudný a nezaujímavý, proste predsieň, z ktorej sa chcete dostať rýchlo preč.

„Snažili sme sa vytvoriť dizajnovo zaujímavý priestor, ktorý dnes neslúži len ako chodba, ale ako určitý ´stredobod' bytu, kde sa ľudia radi stretávajú,“ tvrdí architektka Cesarová.

Z pôvodnej dispozície zostali zachované iba nosné konštrukcie, do ktorých architekti nezasahovali. Iba využili existujúce otvory ako dverné prestupy, ale tiež napríklad ako niku v sprchovacom kúte.

Veľký podiel na novom vzhľade interiéru majú sadrokartónové podhľady so zabudovaným osvetlením, a to vrátane nepriameho. Oblé krivky stien i podhľadov, ktoré korešpondujú s nábytkom vyrobeným na mieru, dodali priestoru na eleganciu a osobitosti.

Veľký podiel na novej podobe majú aj nové dyhované dvere. Kvôli praktickosti a dvoma malým deťom dostala prednosť kvalitná laminátová podlaha s dekorom dreva.

„Súčasťou našej spolupráce bol tiež návrh a dodanie atypického nábytku na mieru a spolupráca pri výbere interiérových doplnkov vrátane kvetín. Skombinovali sme nábytok vyrobený na mieru stolárom, ale aj jednotlivé kúsky zhotovené v známych nábytkárskych reťazcoch, čo pomohlo dodržať cenový rozpočet majiteľov,“ opisuje Alica Cesarová.

Spoločne s architektom Markom Balónom, druhým autorom interiéru, oceňuje spoluprácu s mladými majiteľmi bytu. „Panovala medzi nami vzájomná dôvera, to je pre prácu architekta veľmi dôležité,“ tvrdí Cesarová.

01 - Modified: 2007-08-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podľa Američanov viera prispieva k šťastiu
01 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 02 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 03 - Modified: 2024-04-11 08:58:23 - Feat.: - Title: Nové bývanie pri hrádzi Malého Dunaja poteší aj bazénmi 04 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 05 - Modified: 2024-04-05 07:31:08 - Feat.: - Title: Návod, ako na minimalizmus v domácnosti
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 17:34