StoryEditor

Do podkrovného bytu dostali aj kúsok Afriky. Trvalo to štyri roky

18.03.2015, 23:02
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Manželský pár našiel po rokoch pendlovania medzi JAR a Českom svoje miesto na pražských Vinohradoch. Podkrovný byt rekonštruovali s rozvahou.


Väčšina nábytku bola vyrobená na mieru podľa návrhov Ateliéru Vltava. Snímka: Jana Labuťová a Jiří Vaněk

Manželia kúpili podkrovný byt už hotový od predchádzajúceho majiteľa. Christian s Luciou ho iba prispôsobili svojim potrebám a osobnému vkusu tak, aby spojenie súčasného dizajnu a pôvodných artefaktov z exotickej Afriky vytvorilo skutočnú harmóniu. „Predovšetkým môj muž má rád súčasný dizajn, čomu pôvodný interiér nezodpovedal,“ vysvetľuje Lucia.

Kozubová nika
Zásadne sa tak premenil predovšetkým hlavný obytný priestor a obidve kúpeľne. Lucia tiež potrebovala väčšiu pracovnú plochu v kuchyni, pretože rada varí. V obývacej izbe zase bolo nutné vyriešiť úložné priestory, pretože tento manželský pár má veľa kníh. Celé riešenie vrátane nábytku na mieru navrhli architekti Tomáš Bezchleba, Zbyněk Buchta, Klára Andrlová a Jitka Šívrová z Ateliéru Vltava.



Manželia mali aj dve špeciálne požiadavky. „Do obývačky sme si priali umiestniť krbovú vložku a taky sme chceli nechať jednu stenu voľnú pre zbierku pôvodných afrických masiek pochádzajúcich z oblasti, kde sa narodil a vyrastal môj muž,“ vysvetľuje Lucia.

„Pretože sme poznali predchádzajúce práce Ateliéru Vltava, vedeli sme približne, čo môžeme očakávať, a tak sme všetko ostatné nechali na architektoch,“ dodáva.

Architekti prišli s mnohými zaujímavými riešeniami. „Veľmi nás baví napríklad nika v kvádri, v ktorom je umiestnený kozub, ktorá slúži ako privátny priestor pre čítanie s vlastnou lampičkou a príručnou knižnicou,“ priznáva Lucia.

„Tiež doplnky sú riešené veľmi dômyselne, napríklad konferenčný stolík pri pohovke je vyrobený z corianu použitého aj v kuchyni a doska stola je zhotovená z parkiet, ktoré vidíte na podlahách,“ opisuje.

Afrika v Prahe
Aj pri použití afrických masiek a ďalších podobných prvkov byt zodpovedá predstavám o súčasnom modernom interiéri.

Je to zásluha predovšetkým umiernenej farebnosti. Dominuje tu biela a šedá farba, ktorú v malom množstve oživuje žltá.

„Veľmi sa nám osvedčila betónová stierka, ktorá pôsobí industriálne a je tak v príjemnom kontraste s prevládajúcim drevom na podlahách, trámoch aj schodisku. Moderné, futuristicky vyzerajúci corian navyše trochu tlmí teplotu dreva. Výsledok dokazuje, že citlivé kombinácie materiálov, farieb a tvarov môžu vytvoriť dokonalú harmóniu aj v prípade nábytku a doplnkov z rôznych kultúr a dôb,“ prezrádza majiteľka.

Stierku nájdete tiež v jednej z kúpeľní. Osvedčila sa aj po praktickej stránke, vďaka dokonalému povrchovému ošetreniu jej voda vôbec nevadí. Ľahko sa udržiava a vyzerá stále rovnako dobre. Prevencia v podobe niekoľkých vrstiev laku je však kľúčová.

Počas rekonštrukcie narazili investori na jediný problém, a to s firmou, ktorá vyrábala nábytok do obývacej izby. Tento typ nábytku robili prvýkrát, a pretože nie je z laminátu, ale z drevenej dyhy, tak rohy pri ohýbaní praskali. Ich práca sa teda veľmi preťahovala a vo výsledku niektoré detaily nedopadli úplne najlepšie.

„To sme však už neriešili, pretože ide o drobnosti, o ktorých vieme vlastne len my a architekti. Celkovo sme ale s touto spoluprácou boli veľmi sklamaní predovšetkým kvôli zlej komunikácii. Nabudúce by som si stolárov vybrala jedine na odporúčanie kamarátov alebo známych, ktorí majú už vlastnú skúsenosť. Nič ďalšie sme našťastie riešiť nemuseli a s konečnou podobou aj funkčnosťou bytu sme veľmi spokojní,“ dodáva majiteľka.

A názor architektov? „Byt, ktorý klient kúpil po adaptácii podkrovia od predchádzajúceho majiteľa vykazoval značné nedostatky z hľadiska dispozičného aj materiálového riešenia. V prvej etape došlo k úprave horného spálňového poschodia mezonetu. Sklenené priečky sme nahradili štandardnými priečkami zo sadrokartónu a ich tvar narovnali,“ opisujú architekti.

V rámci dispozičných zmien vznikla oddelená kúpeľňa so záchodom a priestorom pre práčku, spálňa rodičov a k nej pričlenená šatňa a detská izba. Druhá etapa bola venovaná rekonštrukcii dolného vstupného obytného poschodia. Tu z hľadiska dispozícií nedošlo k výrazným zásahom.

„Zachovali sme pôvodný otvorený prepojený priestor. Jediným výraznejším stavebným zásahom bola inštalácia krbovej vložky na rozhraní obývacej izby a priestoru kuchyne. Všetko sme riešili prevažne formou vstavaného nábytku navrhnutého nami na mieru,“ dopĺňajú autori.
 

idnes.cz

01 - Modified: 2007-04-17 05:15:00 - Feat.: 0 - Title: T-mobile ponúka novú službu web'n'walk
01 - Modified: 2022-11-17 23:00:00 - Feat.: - Title: Zelené Záluhy idú podľa plánu. Bývať v novom byte môžete už budúce leto 02 - Modified: 2022-11-15 17:21:30 - Feat.: - Title: Kyjev vyzval africké krajiny, aby chránili občanov pred vyslaním do ruskej vojny 03 - Modified: 2022-11-14 07:00:35 - Feat.: - Title: Nekončia v oceánoch, ako ostatný odpad. V Afrike recyklujú žabky, vyrábajú z nich neuveriteľné veci 04 - Modified: 2022-11-13 14:27:30 - Feat.: - Title: Haly známej farmafirmy sa premenia na byty, zo starých priemyselných priestorov budú lofty 05 - Modified: 2022-11-03 20:26:09 - Feat.: - Title: Francúzsky poslanec kričal na svojho černošského kolegu, nech sa vráti do Afriky
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. november 2022 23:45