StoryEditor

Najdrahší parfém sveta je u našich susedov

05.01.2014, 23:36
Autor:
iDnesiDnes

Privoňali sme k najdrahšiemu parfumu na svete, flakón s luxusnou vôňou No1 od Clivea Christiana totiž stojí devätnásť tisíc českých korún. Teda, aby sme sa držali faktov, najdrahší je medzi bežne dostupnými parfumami. Potom existujú vône, ktoré stoja toľko, že by ste si na ne museli vziať hypotéku. V Guinnessovej knihe rekordov je ako najdrahší parfum uvedený No1 Imperial Majesty, taktiež od Clivea Christiana, z ktorého existuje iba desať fľaštičiek s objemom 500 mililitrov, z ktorých jedna vyšla približne na štyri milióny českých korún.

Pri tomto parfume nejde len o samotnú vôňu. Dôležitou položkou v rozpočte je flakón, v tomto prípade z krištáľu Baccarat, ktorý zdobí päťkarátový biely diamant a osemnásť karátové zlato. Predali sa všetky. Predsa len ide o zberateľskú raritu, do ktorej sa pár multimilionárov rozhodlo zainvestovať.



Majster luxusu

Clive Christian je anglický dizajnér, ktorý sa od roku 1999 špecializuje na luxusné parfumy. Na rozdiel od toaletných a parfumových vôd, ktoré si každé ráno nadávkuje na krk a dekolt väčšina z nás, obsahujú tú najväčšiu koncentráciu najdrahších ingrediencií. Už spomínaný parfum No1 má dokonca priamo na fľaši napísané: The World 's Most Expensive Perfume, teda najdrahší parfum na svete. V susednom Česku je jediné miesto, kde je možné ho dostať: v parfumérii Ingredients v blízkosti Staromestského námestia v Prahe. Trvalo tri štvrte roka, než sa majiteľom obchodu podarilo od vedenia značky získať definitívny súhlas s uvedením parfumov na trh. "Vymenili sme si veľa mailov, telefónov, pátrali po detailoch o našom obchode, aké značky už predávame, či je v Česku po takomto luxusnom tovare dopyt. Bolo to ťažké, ale mať Clivea Christiana je otázka prestíže," tvrdí spolumajiteľ obchodu Jakub Kopčák.
  
 Víťaz? Afrodiziaká

Najdrahší parfum No1 je celý zlatý a dominuje mu zlatá koruna. Ak máte radi minimalizmus, príde vám preplácaný a až moc neprehliadnuteľný. Na druhej strane, keď poznáte jeho históriu, pochopíte, prečo to tak je. Koruna odkazuje k 19. storočiu, kedy sa týmto parfémom voňala britská kráľovná Viktória a dovolila výrobcovi používať symbol koruny ako dôkaz kvality a previazanosti s kráľovskou rodinou. "Tie flakóny sú od roku 1872 bez zmeny, našli ich dokonca v troskách Titaniku. Takto stál kráľovnej na stolíku, je to kus histórie," vysvetľuje Jakub Kopčák. "Keď ho parfuméri tvorili, zadanie od Christiana znelo: Vybláznite sa. Nemali žiadne finančné limity, mohli do neho dať to najexkluzívnejšie a najdrahšie, čo existuje."

Keď mi Jakub Kopčák konečne podáva vôňavý papierik, čakám, že ma tak výnimočná vôňa musí zraziť do kolien. Nezrazila. Áno, je nezameniteľná, každý sa vás spýta, čím to voniate, a zároveň je veľmi ženská. Keď k nej privoniam, vidím dámu v elegantnom kabáte s kožušinou okolo krku a s koženou kabelkou z neďalekej Parížskej ulice, ktorá nerada mení zvyky. Ale moja šálka kávy to nie je. "Je trochu oldschool," uznáva aj Jakub Kopčák. "Nie je to pre každého, ale keď má niekto túto vôňu rád, tak akonáhle si privonia, býva lapený." To potvrdzuje aj to, že parfumu sa napriek jeho cene už predalo niekoľko kusov.

Pýtam sa, z čoho sa vôňa vlastne skladá. Tvorí ju veľmi zriedkavé päťdesiatročné indické santalové drevo a keď práve nie je k dispozicii, pozastaví Christian pokojne na čas výrobu. Ďalej je tu tahitská vanilka, ktorá zreje šesť mesiacov, než dosiahne správnu arómu, a kvety, ako sú ylang - ylang a ruža stolistá. Podobný základ má aj pánska verzia parfumu. Je v nej navyše korenie (esenciálny olej z tymianu, muškátového orieška a kardamónu). Vďaka nemu má oveľa väčšiu silu.

Tak ako ma nezamrzelo, že na najdrahší parfum na svete nemám, tak pri dvoch ďalších od Christiana už mi bolo ľúto, že som sa nenarodila v rodine Rothschildovcov. Ten zelený s názvom 1872 je vytvorený podľa 150 rokov starej receptúry, je svieži a keď zavriete oči, ocitnete sa na zelenej lúke s lesom za chrbtom. Je v ňom taliansky bergamot, levanduľa a esenciálny olej z májovej ruže. A oproti zlatej verzii je výrazne lacnejší, stojí 7 300 českých korún. Ale mojim favoritom je čierny parfum X za 8 300 českých korún. Keď mi Jakub Kopčák prezradí, že obsahuje najsilnejšie prírodné afrodiziaká, všeličo sa vysvetľuje. "Je v ňom vzácna verzia jazmínu, ktorá sa zbiera pri brehu Nílu za súmraku, kedy má najomamnejšiu arómu. Začína ovocne, bielou broskyňou, mandarinkou, potom sa pridá vanilka s pačuli, v srdci je egyptský jazmín," opisuje mi. Tak ženskú a originálnu vôňu som nikdy necítila ...

5 najdrahších parfémov sveta

1. Clive Christian No1 Imperial Majesty
Je uvedený v Guinnessovej knihe rekordov. Svetlo sveta uzrel v roku 2005 a existuje iba desať flakónov, ručne vyrobených z kryštálu, zdobených osemnásťkarátovým zlatom a päťkarátovým diamantom. Jedna unca parfumu (asi 30 ml) stojí približne 260-tisíc českých korún.

2. Baccarat Les Larmes Sacrées de Thebes
Limitovaná edícia parfumu bola k dispozícii na konci 90. rokov, jedna unca vyšla 136-tisíc českých korún. V parfume sa snúbi jazmín, santalové drevo, pižmo, ylang - ylang a myrha. Samozrejmosťou je krištáľový flakón.

3. Clive Christian No1
V tomto prípade ide o verziu, kedy krištáľovú fľašu zdobí "len" 1/3karátový diamant (v porovnaní s parfumom na prvom mieste) .

4. Hermès 24 Faubourg Pefume
Tento parfum skomponoval v roku 1995 Francúz Maurice Roucel a dominujú v ňom biele kvety, drevo, vanilka a ambra. Bolo vytvorených iba tisíc fliaš z krištáľu, unca stála 30-tisíc českých korún.

5. Caron Poivre
Opäť krištáľová fľaša s unisexovým parfumom (klinček, korenie, červené a čierne korenie) ozdobená golierom z bieleho zlata. Jedna unca stojí v prepočte necelých dvadsať tisíc českých korún .

Kristina Komůrková, idnes.cz

01 - Modified: 2005-11-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najnovšie prognózy z Adastral Parku
01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 08:59