StoryEditor

Kúpili si božský byt v pekelnom dome. Problémom sú zatrpknutí susedia

02.03.2016, 23:00
Autor:
HNstyleHNstyle
Pred kúpou bytu sa radšej opýtajte aj na susedov. Predídete tak situácii, do ktorej sa dostala Pavla a jej priateľ.

Pavla Němcová si so svojím priateľom zaobstarala podkrovný byt v Karlových Varoch. Tešili sa na nové bývanie, ktoré im mala zhodnotiť aj plánovaná rekonštrukcia domu. Potom prišiel šok. Rekonštrukcia sa konať nebude, napriek havarijnému stavu strechy, pod ktorou býva. A to všetko kvôli zlým vzťahom v dome, informuje portál idnes.cz.

Vlani v júli sme s partnerom kúpili byt v Karlových Varoch v pokojnej vilovej štvrti. Sťahovali sme sa z malej obce, kde sme vydržali sedem rokov. Čím ďalej viac nás obťažovalo dochádzať denne do centra mesta, kde obaja pracujeme. Preto sme pristúpili k variantu sťahovanie priamo do Varov,“ vysvetľuje Pavla, čo ich prinútilo nájsť si nové bývanie v kúpeľnom meste.

„Musím priznať, že sme nehľadali dlho a našli sme krásny podkrovný byt. Pritom sme nemali žiadne veľké nároky a vlastne nevedeli, čo máme od nového bývania požadovať. Byt bol síce v 3. poschodí bez výťahu, ale očaril nás úžasným prevedením a výhľadom na Krušné hory. Pôvodný majiteľ nedávno všetko opravil a hovoril, že rekonštrukcie sa čoskoro dočká aj samotný dom,“ opisuje Pavla svoje prvé dojmy.

Značne zanedbaná fasáda a pôvodná strecha boli najväčším mínusom inak pekného bytu, ale vyhliadky na kompletnú rekonštrukciu domu mladý pár presvedčili, že sa investícia do bytu oplatí.

„Po nasťahovaní sme sa postupne pokúšali zoznamovať s majiteľmi ďalších štyroch bytov, ktoré v dome sú. Začali sme ale zisťovať, že celková klíma v dome asi nebude úplne ideálna a priateľská.

„S príchodom sychravého jesenného obdobia sme si všimli, že sa na niektorých miestach na stropoch objavujú vlhké stopy. Dosť nás to prekvapilo, ale nechceli sme sa hneď plašiť. Ďalšie prekvapenie však prišlo s prvým snehom, ktorého koncom roka 2015 veľa nebolo. Aj tak ale presiakol do našich novo zrekonštruovaných interiérov v takom množstve, že sme museli zasiahnuť. Zašli sme za predsedom a žiadali o zvolanie mimoriadnej schôdze kvôli havarijnému stavu strechy a urýchliť celý proces plánovanej rekonštrukcie,“ pripomína celú situáciu Pavla.

„Predseda nám ale svojou odpoveďou vyrazil dych. Ukázalo sa, že je vo fonde opráv len niekoľko desiatok tisíc korún (stoviek eur), teda renováciu fasády a strechy nie je z čoho financovať,“ spomína Pavla.

Vo chvíli, keď navrhla, že by si spoločenstvo vlastníkov mohlo na nutnú rekonštrukciu domu vziať úver, začal predseda popisovať skúsenosti z nedávnej minulosti, keď podobné návrhy už trikrát predložil. Väčšina členov ich však vždy zamietla s odôvodnením, že ostatným v dome neveria a nechcú sa s nimi zadlžovať. A navýšenie príspevkov do fondu opráv si tiež neodhlasovali.

„Odchádzali sme zo stretnutia dosť zdesení. Máme síce krásny byt, ale rozhodne v zlom dome,“ opisuje Pavla smutnú realitu. S priateľom na nič nečakali a za vlastné peniaze si nechali opraviť najnutnejšie závady na streche a fasáde, aby do ich podkrovného bytu nezatekalo.

„Zaplatili sme za klampiarov a ďalších remeselníkov 80-tisíc korún (necelých 3-tisíc eur). Musím priznať, že to pre nás teraz, po kúpe bytu, nie je úplne zanedbateľná suma. Budeme sa snažiť všetkými možnými prostriedkami prinútiť ostatných majiteľov bytov, aby sa k problému postavili čelom, náklady nám preplatili a pristúpili na rekonštrukciu domu. Inak nám všetkým spadne na hlavu. Opravy sú nevyhnutné,“ upozorňuje Pavla.

„Stretávame sa veľmi často s tým, že predávajúci v snahe nehnuteľnosť predať čo najskôr a za čo najvyššiu cenu, nasľubuje kupujúcim veľa nereálnych vecí. Je preto nutné sa vždy informovať u vedenia spolku vlastníkov bytov, aké sú plánované opravy, ako bude prebiehať ich financovanie. Či sa napríklad nebudú zvyšovať príspevky do fondu opráv a podobne. Kupujúci by si tiež mali zistiť informácie o výške fondu opráv, prípadne nahliadnuť do zápisnice zo schôdzí. Tie by mali byť uverejnené v zbierke listín, prípadne je nutné si ich od predávajúceho vyžiadať. Odporúčam si ešte pred uzatvorením kúpnej zmluvy zistiť čo najviac informácií o dome a o ľuďoch v ňom. Aj ten najkrajší byt dokážu znepríjemniť zlé susedské vzťahy a nemožnosť spoločne sa dohodnúť,“ vysvetľuje Alena Wenigrová zo spoločnosti Alisen.

01 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
01. máj 2024 03:21