Kuchynská linka s ostrovčekom a barovou doskou pre príležitostné stolovanie. Schodisko vedie k spálňam na poschodí. Snímka: archív štúdia Vint
StoryEditor

Mezonet, ktorý musí obstáť aj o desať rokov

05.03.2016, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Bývanie v podkrovnom mezonete je lákavé, ale aj náročné. Nielen kvôli schodom, ale často aj kvôli teplotám, ku ktorým tu môže dochádzať. Aj preto je také dôležité vhodné umiestnenie jednotlivých miestností.

Projekt, o ktorom píše portál idnes.cz, je sympatickou ukážkou zvládnutie všetkých komplikácií, ktoré môže priniesť bývanie v mezonete. A to dokonca s ohľadom na to, že sa byt začne pravidelne využívať až tak za desať rokov.

Autorom interiéru podkrovného mezonetového bytu na šiestom poschodí pražského činžiaku je štúdio Vint. Jeho úloha nebola ľahká, investor totiž nákup bytu vnímal najmä ako dobrú investičnú príležitosť.

Debaty s mimopražským majiteľom tak museli vyriešiť jednu zásadnú vec, a to, či klient bude v byte bývať, alebo ho po rekonštrukcii predá, či byt bude prenajímať, prípadne v ňom bývať s rodinou iba cez víkendy pri návštevách Prahy.



Nakoniec bolo rozhodnuté, že byt zostane v majetku rodiny s tým, že sa zrekonštruuje a vybaví tak, aby ho mohli za pár rokov užívať deti v čase svojich budúcich vysokoškolských štúdií.

Zlý stav nebol prekvapením
Byt bol po dvadsiatich rokoch fungovania v technicky nevyhovujúcom stave. A čo bolo ešte dôležitejšie, dispozície priečok a z toho vyplývajúci účel jednotlivých miestností nevyhovoval novému zadaniu. Preto bola prestavba pomerne rozsiahla.

Okrem nevyhnutných stavebných úprav bolo nutné vyriešiť kompletne nové silnoprúdové a slaboprúdové inštalácie, klimatizáciu, vykurovacie systémy, sanitárne rozvody a zariadenia, stropné podhľady, úpravy všetkých povrchov stien a podláh vrátane kúpeľní a terás.

Rekonštrukcia sa nevyhla ani schodisku so zábradlím, pribudli atypické výplne dverných otvorov a tiež výroba a montáž vstavaného nábytku aj ďalšieho mobiliáru, tieniacej techniky i doplnkov. To všetko s výnimkou nástenných dekorácií, ktoré si klient riešil sám.



Zadanie investora bolo náročné z viacerých dôvodov: predovšetkým byt disponuje v hlavnom obývacom priestore nadsvetlíkom s priemerom 5 metrov a výškou 7 metrov. To prinášalo veľké teplotné výkyvy. Napríklad na jar namerali dizajnéri o 9. ráno (pri vonkajšej teplote 19 stupňov) vo výške 5 metrov nad podlahou teplotu 67 stupňov! Navyše bolo súčasťou zadania, že byt bude zatiaľ obývaný len krátkodobo, v dopredu neplánovaných termínoch.

Všetky vykurovacie a chladiace systémy (radiátory, podlahové kúrenie, obojsmerná klimatizácia) sú preto z ekonomických dôvodov prevádzky koordinované a ovládané mobilným kontaktom. V čase neprítomnosti klienta temperujú, v prípade potreby menia hodnoty vnútorného prostredia na prednastavené teploty.

S týmito extrémnymi zmenami teplôt a predpokladanou priebežnou minimálnou vlhkosťou vzduchu bolo nutné kalkulovať pri určovaní materiálových špecifikácií, a to ako pri nábytku, tak pri podlahách, schodisku so zábradlím a zárubniach s dverami.

Podmienka: nadčasovosť
Dizajn interiéru neovplyvňoval klient žiadnym konkrétnym smerom, zaujímal sa len o jeho nadčasovosť. Byt mal byť rovnako aktuálny v súčasnej dobe, ale aj v čase jeho užívania deťmi pri budúcich štúdiách, teda približne za desať rokov.
Dnes musí vyhovieť rodičom a ich potrebám, v budúcnosti predovšetkým generácii študentov. Nadčasovosť bola teda primárnym kritériom pri výbere jednotlivých prvkov i mobiliáru.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 08:58