Podobu záhrady pomohlo Maynard a Austin navrhnúť krajinárske štúdio Bush Projects. Snímka: Peter Bennetts
StoryEditor

Rodina si postavila unikátny dom. Pripomína dedinu

11.03.2016, 23:00

Mladá rodina s desaťročnými dvojčatami našla nový domov na predmestí Melbourne. Manželia oslovili architektov z austrálskeho štúdia Andrewa Maynarda, ktorí im s pomocou detí navrhli malú dedinu. Okolo nádvoria stoja malé domčeky, v ktorých rodina spokojne žije, píše portál idnes.cz.

Jednoduchosť, rýchlosť, praktickosť: domy, ktoré tvoria architekt a dizajnér Andrew Maynard spoločne so svojím kolegom, projektantom Markom Austinom, sú známe tým, že majiteľom padnú ako uliate.

Architekti sa vo svojej práci sústredia na ekologickosť a udržateľnosť stavieb, radi počúvajú a experimentujú. Aj preto sa pôvodné návrhy na výstavbu domu začali uberať úplne iným smerom po tom, čo sa tvorcovia zoznámili s deťmi majiteľov. Tí im predložili obrázky s vlastnou predstavou nového domova. „Sklamali by ich, keby ich predstavy nezhmotnili,“ povedala spolupracovníčka štúdia, Gina Morrisová.



Experimentovanie a hravá pop kultúra sú Maynardovi a Austinovi blízke, ich domy sa naopak ľahko zaobídu bez architektonických klišé a nesledujú krátkodobé trendy. Ich rukopisom je úplná originalita.

Zhluk malých domčekov na jednom pozemku v melbournskom Alphington obklopuje útulný dvorček a tesne susedí s pôvodným bungalovom, ktorý na pozemku stál. Na prvý pohľad neprehľadná a komplikovaná dispozícia tvorí praktický a takmer bezúdržbový dom. Pretože stavba leží uprostred ulíc s pôvodnou predvojnovou zástavbou, prišiel klasický tvar strechy vhod aj náročným susedom.

Prístavba dohromady so starým domčekom vytvorila nový domov s veľkorysou rozlohou 225 metrov štvorcových, bez toho aby bola parcela zahltená monštruóznou masou tehál. V nových domčekoch je umiestnená pracovňa s knižnicou, spálňa rodičov so zázemím a šatňou a veľká jedáleň s kuchyňou. Tá plynule prechádza do starej časti domu, kde je obývacia izba, detské spálne a izba pre hostí. Jednotlivé izby možno vzájomne prepájať alebo oddeľovať jednoduchým systémom posuvných dverí, ktoré sú uschované v stavebných púzdrach deliacich priečok.

Exteriér domu príliš nenapovedá, že ide o kompaktný celok. Klasickú strechu s odkvapmi pri jednotlivých moduloch nahradila bieloskvúca krytina položená aj po celých stenách domčekov, zvyšné steny kryje lokálny tradične poctivý šindeľ. Architekti vybrali prírodné a klasické materiály pre exteriér aj interiér domu.

Experimentovanie a hravá popkultúra sú Maynardovi a Austinovi blízke. Snímka

Podobu záhrady pomohlo Maynardovi a Austinovi navrhnúť krajinárske štúdio Bush Projects, a ako je v Austrálii zvykom, majitelia investovali veľkú časť rozpočtu aj do kvalitnej úpravy okolia domu.

Hravá stavba otvorila malým nezbedníkom a ich kamarátom ďalšiu dimenziu: domov a priestor pre nich nie je limitom, ale výzvou: môžu liezť v zavesených sieťach, hrať sa v tajných zákutiach fasády a pod vysokými stropmi alebo preliezať úložné priestory pomocou sofistikovaných úchytov.

Architekti detský svet a hravú optiku použili aj v najmenších detailoch: v línii podlahy zdobí kuchynský ostrovček rad siedmich domčekov ako jednoduchá silueta domova.

Stavba získala v roku 2015 medzinárodné ocenenie Dom roka na Festivale svetovej architektúry v Singapure.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 22:52