Ranč vlastní ekologicky a moderne zmýšľajúci mladý pár s tromi deťmi. Snímka: David Wakely a Turnbull Griffin Haesloop Architects
StoryEditor

Rodina žije medzi vinicami. Spustnutý pozemok premenila na súkromný raj

18.03.2016, 23:00

Mladá rodina zo San Franciska si kúpila pozemok s rozlohou 65 hektárov, ktorý ležal 30 rokov ladom. Dnes na ňom stojí luxusný ranč obklopený kalifornskými vinicami. Unikátne sídlo navrhlo štúdio Turnbull Griffin Haesloop Architects. Stavba, o ktorej píše Marcela Vraná pre portál idnes.cz, získala medzinárodnú zelenú certifikáciu budov LEED Platinum.

Usadlosť v kalifornskom okrese Sonoma County je vzdialená päť kilometrov od mesta Petaluma. Po tridsiatich rokoch chátrania, kedy ranč úplne spustol a úrodné a lukratívne pozemky s veľkosťou 65 hektárov ležali ladom, sa majetok dostal v roku 2007 do rúk mladej rodiny s tromi malými deťmi.

Ekologicky a moderne zmýšľajúci pár sa rozhodol vybudovať nový dom, ktorý však bude plne rešpektovať životné prostredie, bude jednoduchý a jeho prevádzka nebude nákladná.

Učarovala im stará farma s výhľadom na vinice a mandľovníkové sady. Inšpiráciu čerpali z histórie a odkazu krajiny, v ktorej bolo poľnohospodárstvo a hospodárenie vždy na prvom mieste. S víziou vybudovanie súčasného, ale napriek tomu klasického ranča oslovili na západnom pobreží štúdio Turnbull Griffin Haesloop Architects.



Pôvodného zakladateľa tohto štúdia Williama Turnbull si pre jeho citlivý prístup k topografiu aj potrebám klienta obľúbili najmä majetní rančeri, pre ktoré od šesťdesiatych rokov minulého storočia vytvoril desiatky luxusných vidieckych fariem. Dokázal premeniť ranče zo strohých alebo naopak prebujnelých stavieb na praktické a moderné vidiecke sídla, za ktoré sa majitelia nemuseli hanbiť.

Rozpoznateľným rukopisom jeho stavieb je intenzívne súznenie domu s prírodou a okolím. Často využíval drevo a materiály, ktoré pochádzali priamo z danej lokality, aby sa dom takmer znovuzrodil v krajine zo zdrojov, ktoré mu boli najbližšie.

Rovnaké kvality chcela novému domovu vtlačiť aj mladá rodina. S architektmi sa manželia zhodli na prostej a účelnej dispozícii, ktorá môže niekomu pripomínať obyčajnú stodolu: jednoduchá sedlová strecha a obdĺžnikový pôdorys vo svojom jadre sústredí centrálny obytný priestor prepojenej kuchyne, jedálne a obývacej izby a po stranách na neho nadväzujú spálne detí a rodičov, vybavené privátnym sociálnym zázemím a prakticky riešenými úložnými priestormi.

Architektom sa podarilo dom zariadiť vkusne. Snímka

Dom dosiahol najvyššiu úroveň medzinárodnej zelenej certifikácie budov LEED Platinum, ktorú získajú len stavby, ktoré prejdú prísnymi kontrolami. Budova nesmie obsahovať žiadne škodlivé látky, musí inovatívne znižovať energetickú náročnosť, prevádzkové náklady domu a pritom ponúknuť užívateľom potrebný komfort.

Okolie domu, ku ktorému patrí aj bazén a prevádzkový technický domček, upravilo krajinárske štúdio Rona Lutskeho. Interiéry moderného ranča s rozlohou 232 metrov štvorcových pomohlo architektom zariadiť a vybaviť dizajnérske štúdio Erin Martinovej. Tá zvolila inovatívne poňatie luxusu: veľké voľné plochy, tlmené farby, masívny nábytok a nevšedné prepojenie tradičného vkusu a materiálov s všadeprítomným umením a modernými prvkami.

Martinovej sa podarilo dom zariadiť vkusne, bez toho, aby musela skĺznuť k farmárskym klišé. Celok pôsobí svižne a vzdušne, na želanie majiteľov tak, ako keby interiér bol súčasťou veľkomestského loftu. Ako základ jej postačovala čistá biela, ktorá priestory zbytočne nezahlcuje.

Obytnému priestoru dominuje obria sedacia súprava Tuft-Too od firmy B & B Italia a dopĺňajú ich kresielka Cebu od filipínskeho dizajnéra Kennetha Cobonpuea. Konferenčný stolík bol vyrobený na zákazku a zobrazuje včelie plásty. Majitelia sú totiž vášnivými včelármi. Pozornosť spoľahlivo púta predimenzovaný portrét rančerky, ktorý zobrazuje historický portrét mexickej hereckej hviezdy Márie Félix.

Pozornosť spoľahlivo púta portrét rančerky, ktorý zobrazuje historický portrét americkej hereckej hviezdy prvej kategórie Márie Félix. Snímka

Steny sú obložené jednoduchými bielo lakovanými doskami, ktoré si dobre rozumejú aj s luxusnými materiálmi, ako je napríklad doska kuchynskej linky. Tú tvorí prvotriedny carrarský mramor. Vtip interiérom dodávajú drobné kúsky, ako napríklad odkladací stolík z transparentného plastu, ktorý dopĺňajú ucha z hrubého lana alebo nákladné riady. V kuchyni sa varí len v medených hrncoch.

Majitelia svoj nový domov pomenovali Ranč Hupomone. Slovko hupomone pochádza z gréčtiny a odkazuje k radostnej vytrvalosti, ktorou sa snaží rodina svoj každodenný život napĺňať.

01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 04 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 05 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 15:32