StoryEditor

Bývanie s nápadom. Domy, ktoré sa naozaj podarili

22.04.2016, 00:00
Autor:
HNstyleHNstyle

Netradičné strešné okná, špeciálna veranda, či skrytá záhrada. Občas stačí jediný detail a kvalita bývania sa vyšvihne o dva levely vyššie. Ak (či už teraz alebo v budúcnosti) uvažujete o rodinnom dome, inšpirujte sa piatimi projektmi, ktoré sa naozaj vydarili.

1. Dom zo Starej Ľubovne
Na prvý pohľad pripomína klasickú drevenú stodolu. V skutočnosti ale ide o útulný domček, ktorý je doslova naplnený prirodzeným svetlom a využíva pasívnu solárnu energiu pre minimalizáciu spotreby energie. A možnosť sedieť nad kuchynskou linkou nie je jeho jedinou vychytávkou.



2. Dom po prarodičoch
Zdediť dom je vždy výhra. No ak je staršieho ročníka, ľahko sa môže zmeniť na bremeno. V takom prípade je dobre vedieť, že aj z tej najtmavšej „kutice“ možno vhodnými zásahmi vytvoriť ideálny priestor pre 21.storočie. Podarilo sa to aj Márii a Viktorovi. A zďaleka nielen vďaka nabielo natretým parketám.



3. Aj vidiecky, aj moderný
Občas (a stále častejšie) sa stáva, že človek túži po dome, ktorý je zároveň ekologický, moderný, nápaditý, no s útulnou rustikálnou atmosférou. Docieliť sa to podarilo aj rakúskym manželom, ktorých dom zaujme nielen originálnymi oknami.



4. Útočisko uprostred veľkomesta
Mať vo veľkomeste typu Sydney dom, v ktorom si budete užívať súkromie ešte neznamená, že sa musíte obklopiť vysokým betónovým plotom. Okúzľujúci typ ako na to ponúka napríklad rodina Lakesová, ktorá si svoju novostavbu – okrem iného – postavila zo starých tehál. A skrýva kopu nápadov. Okrem iného aj zelenú strešnú terasu so sukulentmi.



5. Lesný dom
Život v lese automaticky neznamená život v tmavej drevenej chalúpke. Dôkazom je táto tradičná a zároveň odvážna stavba, ktorá vznikala pri pohári vína a černošskom blues. Tmavá fasáda litovského domu z antracitových tehál spoločne s temnou strešnou krytinou necháva vyniknúť štruktúre kmeňov okolitých borovíc.



 

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 10:54