Michael Moran pre O´Neill Rose Architects
StoryEditor

Tri generácie pod jednou strechou. Vykúzlite si viac príbytkov na malom priestore

29.05.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Rôzne obkladové materiály rozlišujú tri samostatné domácnosti v jednom dome stojacom v rezidenčnej časti New Yorku. Nehnuteľnosť bola navrhnutá dizajnérmi zo štúdia O'Neill Rose Architects ako riešenie pre početné rodiny, ktoré si chcú byť čo najbližšie, píše dezeen.com.

Architekti z brooklynského štúdia O'Neill Rose Architects boli požiadaní, aby navrhli dom pre čínskeho stavbára a jeho širšiu rodinu vo Flushingu, jednej zo štvrtí v Queense. Tá je z veľkej časti zastavaná malými rodinnými domami.  
Dizajnéri prišli s návrhom, ktorý poskytuje tri samostatné, no zároveň prepojené bytové jednotky pod jednou strechou.
"Stavba v sebe spája myšlienku amerického domova a tradičných čínskych predstáv o spoločnom bývaní širšej rodiny,“ vysvetľujú architekti. "Klient sa snažil zachovať filozofiu bývania z krajiny, odkiaľ pochádza. No zároveň sa nechcel obrať o súkromie, ktoré poskytujú klasické americké domácnosti,“ dodávajú dizajnéri.

Biela a červená
Izby sú pokryté drevenými podlahami. Steny sú ladené v svetlých a bielych tónoch. Farebnejšie akcenty boli použité len v detských izbách.Časti prvého a druhého poschodia sú obložené do červena tónovaným drevom. Ponúkajú väčší priestor s výhľadom do záhrady. Rezidencie sú spojené polo-suterénne, majú spoločne zdieľanú obývaciu miestnosť a tiež malý príbytok pre matku klienta. Ponúkajú priamy prístup do záhrady.
Mnohé z vnútorných úprav sú výsledkom spolupráce medzi spoločnosťou O'Neill Rose Architects a klientom. V niektorých prípadoch boli dokonca použité prebytočné materiály zo stavieb, ktoré konštruoval. Napríklad schodisko je vyrobené z jeho umelých drevených trámov, zatiaľ čo svietidlá vznikli s použitím majiteľovho kovového šrotu.

Rodina pokope
Exteriér pozostáva z kombinácie bieleho štuku a dreva, čo dodáva domu jedinečnú identitu. Okenné rámy, rámy dverí a zábradlia sú vyrobené z lakovanej ocele, čím stavba získala aj dotyk uniformity a nepôsobí tak extravagantne.
Úzky trojpodlažný blok so šikmou strechou a bielymi stenami stojí blízko ulice. Stavba poskytuje domov klientovi, jeho manželke a deťom, klientovmu bratovi a ich matke. 
Malý betónový pavilón je zastrčený v rohu terasovitej záhrady. Ponúka odľahlé miesto pre babičku, ktorá trávi veľa času v záhrade. Pestuje si v nej čínske liečivé byliny, kvety a zeleninu. A neraz pritom dozerá na vnúčatá.
Pavilón tiež poskytuje priestor na grilovanie. Početná rodina sa tu rada a často stretáva.

01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 21:46