StoryEditor

Vďaka zariadeniu na mieru sa doma cítia skvele. Interiér je atypický a nadčasový

05.06.2016, 03:45
Autor:
řezřez

Majiteľ nového domu v developerskom komplexe sa nechcel uspokojiť s interiérom vybaveným sériovou produkciou. Jeho predstava bola jasná: zariadenie na mieru v nadčasovom dizajne, píše idnes.cz.

Investor preto oslovil architekta Víta Pešinu zo štúdia Dondesign. Jeho prácu dobre poznal, pretože sa stretávali na stavbách, kam majiteľ domu dodával prírodný kameň. "Vzťah architekt - dodávateľ sa razom zmenil na architekt - zadávateľ a v priebehu realizácie sa pretavil do priateľstva," vysvetľuje architekt Pešina.

Pretože investor poznal jeho tvorbu, bolo jasné, že má predstavu súdobého a nadčasového dizajnu s dôrazom na detail a použité materiály. Hneď na začiatku vyslovil tiež želanie, aby sa hlavným stavebným kameňom jeho domu stal krásny žltý travertín Giallo Persian. Interiér domu postúpil medzi tri najlepšie realizácie v súťaži Interiér roka v kategórii Novostavba.

Interiér verzus exteriér
Dom, ktorý je súčasťou väčšieho developerského komplexu, svojím exteriérom ani štandardom nijako neprevyšuje bežnú developerskú produkciu, ničím nevyčnieva. Naopak, vnútorné dispozície priemer prekvapivo presahujú. To svedčí o tom, že autor projektu myslel práve na kvalitné dispozície a využitie domu, čo bohužiaľ pri súčasnej výstavbe nebýva pravidlom. Mnohé zvonku efektné stavby bývajú vnútri často zúfalo nepraktické.

Hlavný priestor dvojposchodového domčeku predstavuje veľký obytný priestor na prízemí. Jeho úroveň je oproti vstupnej časti stavby o niečo nižšia. A tým priestor získal väčšiu výšku. "Úpravy dispozície boli minimálne a v podstate sa obmedzili na drobné korekcie smerujúce k väčšej otvorenosti a prepojenosti jednotlivých priestorov," konštatuje Vít Pešina.

Koncepcia interiéru bola od začiatku jasná: jednoduchá a nadčasová forma vykonaná v kvalitných materiáloch, ktoré sa prelínajú celým domom, aby sa dosiahlo maximálne prepojenie všetkých priestorov. "Abstraktné formy jednotlivých častí interiéru sú vyčistené od všetkých zbytočností, ako sú najrôznejšie madlá či mriežky, čím dávajú vyniknúť použitým materiálom a vysokej kvalite ich spracovania," zdôrazňuje architekt Pešina.

Archív štúdia Dondesign

Základom bol atyp
Jednoduchá forma dáva vyniknúť kontrastom, ktoré vytvára lesklá čierna žula Nero Assoluto s bielou sadrovou štukou, aj harmónii vytvorenej použitím žltého travertínu a citrónovníkovej dyhy. To všetko zjemňujú tóny šedej, striebornej a modrej.

Abstraktné formy, ktoré vo výsledku vyzerajú tak jednoducho, však kladú vysoké nároky na kvalitu a presnosť spracovania. Rovné a hladké tvary neprepáčia žiadne chyby alebo odchýlky. Všetky časti interiéru preto museli byť pred začatím výroby starostlivo zamerané a následne konfrontované s ostatnými výrobkami tak, aby na seba vo výsledku všetko dokonale nadväzovalo. K tomu významnou mierou prispelo aj vysoké nasadenie investora, ktorý sa stal aj dodávateľom niektorých častí.

Interiér bol navrhnutý s maximálnou mierou atypickej zákazkovej výroby, jediné typové výrobky predstavujú jedálenské stoličky a gauč. Všetko, až do najmenšieho detailu, bolo navrhnuté a vyrobené priamo pre tento dom, a to vrátane konferenčného a jedálenského stola alebo vybavenia kúpeľne.

01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 05 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc?
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 16:25