Sekáč Nosene je súčasťou slovenskej textilnej kultúry už celé roky, no v tých posledných sa ekológia a zmysel pre využitie oblečenia na viackrát skloňujú o čosi častejšie. Katarína Hutyrová spojila svoje meno s voňavým, príjemným, ba až butikovým second handom s názvom Nosene, ktorý sa svojím konceptom líši od podobných projektov.Nosene
StoryEditor

Voňavý sekáč? Slovenka sa nezľakla výzvy a vďaka biznisu pomáha iným

05.07.2016, 00:00

Sekáč je súčasťou slovenskej textilnej kultúry už celé roky, no v tých posledných sa ekológia a zmysel pre využitie oblečenia na viackrát skloňujú o čosi častejšie. Katarína Hutyrová spojila svoje meno s voňavým, príjemným, ba až butikovým second handom s názvom Nosene, ktorý sa svojím konceptom líši od podobných projektov. A nielen tým.

Nosene vzniklo v spolupráci Katky Hutyrovej a jej kamaráta Jakuba. „Prišiel za mnou a hovorí, že má nápad. Chcem spraviť voňavý sekáč. Strašne dlho nosím túto myšlienku v hlave. Ideš do toho? Ja som súhlasila. A takto pred rokom sa nápad začal rozpracovávať a vzniklo Nosene,“ začala svoje rozprávanie o projekte voňavého sekáča Katka.

Najskôr sa rozprávali o tom, že ponuka oblečenia bude iba online. Veci nafotili a pridali na internet. Ľuďom sa to páčilo, tak si otvorili testovaciu prevádzku na Michalskej a testovali, čo funguje.

„Zistili sme však, že pasáž v turistickej časti Bratislavy nie je to pravé. Potom sme dlho hľadali nový priestor a presťahovali sme sa. Chceli sme priestor, kde budeme bližšie k ľuďom. Nechceli sme byť turistická atrakcia, ale byť tu pre Slovákov, ktorí chcú zájsť do nášho obchodíka,“ vysvetlila.

Nosene učí ľudí recyklovať
Znovuotvorenie bolo podľa mladej podnikateľky skvelé, no bolo aj je náročné. „ Ľudia sú nadšení, že sme tu. Priestor je úplne iný ako v predošlej predajni. Tam to bolo také staromeštianske, tu máme aj nový vizuál. Cítime sa príjemnejšie,“ doplnila Katka.

Oblečenie získavajú od ľudí, ktorí im ho donesú. Je predsa známe, že ženy majú veľa vecí nakúpených, no nenosia ich. Schudnú, priberú, zmenia vkus a potom len ich prekladajú v skrini alebo vyhodia. A Nosene ich zužitkuje. Ľudí učí recyklovať. „Oblečenie k nám donesú, my si ho vyčistíme, vytriedime a buď ide na predajňu alebo do Renewals, kde ho dievčatá prerobia. Ak sú veci, ktoré si u nás zákazníka nenájdu, no sú dobré, posúvame ich do centra v Prešove ženám, ktoré to potrebujú,“ načrtla hlavnú myšlienku sekáča jemná blondínka.

„Z každého predaja ide isté percento ženám do azylového domu. Je to jeden z pilierov, na ktorých stojí náš projekt. Chceme spraviť dobrý sekáč, voňavý a pekný, a časť z predajnej ceny ide vždy na dobrú vec. Nie je to len o biznise, ale najmä o pomoci. Keď sme sa rozhodovali, že komu, rozhodli sme sa, že to budú týrané ženy. O nich sa hovorí málo a často sú odkázané samé na seba. Nemajú rodinu alebo ich zavrhla, starajú sa o niekoľko detí samé a nemá im kto pomôcť. Keď sme sa rozhodovali o projekte Nosene, v Prešove sa zakladal bezpečný ženský dom a boli s ním problémy, lebo ľudia na sídlisku spisovali petíciu proti nemu. Báli sa kriminality či násilníkov. Do budúcna chceme spolupracovať s viacerými takýmito domovmi, chceme spoluprácu rozvíjať,“ rozmenila na drobné aktivity spojené s predajom a odovzdávaním percenta zo získaných peňazí Katka.

Ako pokračovala, majú plány na viac prevádzok i iných aktivít. „Ľudia sa nás pýtajú, prečo sa vzdávame časti peňazí v predaji. Nechceme však bohatnúť, ale pomáhať. Samozrejme, prevádzku a režijné náklady musíme hradiť, ale zbytok dávame do rozvoja Noseneho a do pomoci,“ zdôraznila.

Drobné chyby opravia, z košele urobia aj šaty
Vecí, ktoré môžu záujemkyne doniesť do Noseneho, je veľa. Ako však vysvetľuje sama Katka, ide najmä o také oblečenie, ktoré si vieme predstaviť aj na niekom ďalšom. „Aby to boli veci, ktoré keď dám napríklad sestre, viem, že ich bude môcť ďalej bez obáv nosiť, lebo nie sú zničené ani nekvalitné,“ vysvetľuje. Nie poškodené, nemoderné či nekvalitné veci. Ide o nositeľné, pekné veci. Drobné chyby sa opraviť dajú, no potrhané a skutočne vynosené tričká nie.

Všetky veci po doručení čistia a potom rozdeľujú. Vďaka šikovným spolupracovníčkam vznikla aj značka Renewals, ktorá vyrobí zo starej pánskej košele košeľový top, šaty či sukňu. V plánoch majú aj tašky z kabátov. „Z rifľoviny robíme topy. Kočky vedia opraviť či upraviť napríklad aj sukne tak, že ich nezmenia úplne, len im navrátia život a sú opäť nositeľné,“ opisuje šikovnosť dievčat pracujúcich na značke. V Nosene spolupracuje niekoľko ľudí, ktorí sa spolu podieľajú na fungovaní projektu. Ako sama Katka uznáva, žiadny začiatok nie je ľahký, no chcú sa rozvíjať.

„V plánoch sú detské vecičky, keďže z nich ratolesti veľmi rýchlo vyrastú a ani ich riadne neponosia,“ povedala s úsmevom. A ktoré slovenské osobnosti sa už v Nosenom zastavili a odniesli si niekoľko kúskov? „Babsy Heribanová je naša krstná mama, herečka Kristína Farkašová nám tvorila kolekciu, nakúpila už aj politička Lucia Nicholsonová a prišla Romana Klimeková z oz Pes v núdzi,“ vymenovala Katka na záver mená niekoľkých žien, ktoré sú hrdé na to, že aj obnosené oblečenie môže ďalej pomôcť a poslúžiť.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa 04 - Modified: 2024-03-27 17:40:57 - Feat.: - Title: Španielsko zhodilo z lietadiel nad Pásmom Gazy 26 ton humanitárnej pomoci 05 - Modified: 2024-03-21 12:56:57 - Feat.: - Title: Jednorodičia majú špecifické problémy a treba im pomáhať adresne. Zákon ich prehliada, tvrdí PS
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:29