StoryEditor

Budova, aká v Bratislave nemá obdobu. Na nič sa nehrá, má vážnosť aj moderný šmrnc

28.09.2016, 12:30
Autor:
lucluc

Už po pätnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám postupne predstavia všetky nominované diela súťaže CE-ZA-AR 2016. Tak, ako ich vidia samotní autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

Slovenská komora architektov

​Dostavba areálu MZV SR
Miesto: Pražská 7, Bratislava
Kategória: Občianske a priemyselné budovy
Autori: Ján Pavúk, Iľja Skoček

"Je to na prvý pohľad jednoduchá budova, ktorá však už na druhý pohľad povie, že podobná v Bratislave nie je. Nepotrebuje teatrálne gestá, aby sebavedome hovorila o svojej funkcii. Je to administratívny objekt, ktorý má svoju vážnosť aj moderný šmrnc. Chceli sme vytvoriť objekt, ktorý by už na prvý pohľad vyzeral dominantne a rastrovaním umožnil variabilitu a flexibilitu aj vo vnútornom usporiadaní priestoru," takto predstavil svoje dielo architekt Ján Pavúk.

Ide o objekt, ktorý je súčasťou celého areálu Ministerstva zahraničných vecí, má päť nadzemných (+ jedno ustúpené) podlaží a dve podzemné podlažia prepojené schodiskom a panoramatickým výťahom. Sám Pavúk si uvedomuje, že je treba sledovať súčasne trendy v zahraničí v krajinách, ktoré udávajú architektonické smerovanie a pokúsiť sa držanie kroku s nimi. "Sám som štyri roky pôsobil v berlínskom ateliéri von Gerkan a Marg - gmp architekten, pričom sme projekt s podobným rastrom pripravovali pred desiatimi rokmi v rámci rekonštrukcie Kráľovskej manufaktúry porcelánu v Berlíne. Samozrejme, tu je raster použitý v iných súvislostiach, výraze a materiáloch. Raster však nemá len výtvarný rozmer, ale má aj tieniaciu a protihlukovú funkciu."

​Súčasťou uskočeného podlažia je pochôdzna terasa, ktorá môže slúžiť na krátkodobý relax zamestnancov, ale aj ako priestor na neformálne stretnutia. Terasa totiž susedí so zasadacou sálou, ktorá bude jednou z pracovných centrál počas predsedníctva SR v Európskej únii až do konca tohto roka. Z hľadiska vnútorných priestorov je dôraz kladený na veľkorysé riešenie dvojpodlažnej vstupnej haly s galériou, keďže ostatné administratívne podlažia sú prísne utilitárne.

Otvorená, transparentná, so zeleným nádvorím prepojená vstupná hala kontrastuje s prísnym pravidelným rastrom fasády a tvorí dôstojný vstupný priestor pre návštevníkov. Vstup do budovy z Pražskej ulice je riešený vyrovnávajúcim schodiskom, ktoré umocňuje dojem reprezentačnej budovy. Zo vstupnej dvojpodlažnej haly je prístupné konzulárne oddelenie so vstupom pre verejnosť a bezpečnostnými turniketmi na kontrolovaný vstup zamestnancov. V priestore pri vrátnici je bezpečnostná kontrola osôb a batožín tak, aby tieto neprekážali vo vstupnej hale. Za turniketmi sa vchádza do výťahu a na schodisko, je tu aj vstup pre zamestnancov konzulárneho oddelenia. Na nadzemných podlažiach sú rozmiestnené jednotlivé oddelenia, ktoré boli ušité na mieru potrebám investora. Niekde sú sólo-, dvoj-, štvor- alebo skupinové kancelárie a nechýbajú ani zasadacie priestory. Na dvoch podlažiach suterénu sú garáže (35 stojísk), sklady, serverovne a nová strojovňa vzduchotechniky garáží. Do garáží sa vchádza cez podzemné garáže kongresovej haly, cez jednosmernú rampu pod nádvorím objektu. Podlažia podzemných garáží sú prepojené polrampami a vyrovnávajúcimi schodmi pre peších.

Pri posúdení podlažných dispozícii a ich vzájomného prepojenia hrá podľa tvorcov samozrejme kľúčový význam vertikálna komunikácia, teda schodisko a výťah. "Ak by sa ma niekto spýtal, čo je na objekte najhodnotnejšie resp. najvýznamnejšie, naskytá sa iba jedna odpoveď pre mňa ako autora. Je to tento dom ako celok. Každá jeho súčasť predstavuje istým spôsobom niečo výnimočne a kľúčové, a to všetko dohromady dáva výsledok, ktorý máte možnosť vnímať a vidieť.
To čo je však odlišné od bežného štandardu objektov podobného typologického druhú je fasáda a vstupná hala - foyer, ktoré dávajú tomuto domu nielen krásu, ale aj šarm," dodáva.

Hlasovať o Cene verejnosti môžete TU.

01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 04 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 05 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 01:38