StoryEditor

Takto vyzerá koruna pre pre kambodžského kráľa. Vytvorila ju Češka

05.12.2016, 08:00
Autor:
ČTKČTK
Česká dizajnérka šperkov Viktorie Beldová vytvorila korunovačné klenoty určené pre kambodžského kráľa.

Panovník Norodom Sihamoni, ktorý stojí na čele ázijskej krajiny od roku 2004, v minulosti študoval v Prahe a dodnes vie výborne po česky.

Absolventka pražskej UMPRUM sa do Kambodže osobne vydala, aby sa inšpirovala pri tvorbe klenotov a tiež sa pokúsila s kráľom osobne stretnúť.

"Zatiaľ sa jej to nepodarilo, ale stále verí, že šancu odovzdať kráľovi jeho nové korunovačné klenoty má," informovala Veronika Pařízková z pražskej galérie Kvalitář, ktorá klenoty od 13. decembra predstaví na výstave Koruna pre kambodžského kráľa.

Pri tvorbe koruny Beldovú inšpiroval chrám Angkor Wat z 12. storočia ukrytý v kambodžskej džungli, ako hlavný materiál použila zlato a striebro.

UNESCO

Na korune možno nájsť aj významné znaky kambodžskej kultúry - motívy lotosu alebo posvätného stromu Bódhi. Techniky použité pri výrobe prispôsobovala aj možnostiam Kambodže, aby mohli byť korunovačné klenoty vyrobené aj tam.

ČTK

Rodina, z ktorej mladá dizajnérka pochádza, sa už niekoľko desiatok rokov stará o svätováclavskú korunu. Jej otec i starý otec pracovali na jej replike. "Mladá dizajnérka tak nadviazala na rodinnú tradíciu, zostávalo len nájsť panovníka, ktorý žiadnu korunu nevlastní. Voľba padla na vládcu ázijské krajiny, ktorý žil niekoľko rokov v Čechách a hovorí plynule po česky. V dôsledku vojnových udalostí sa klenoty určené pre korunováciu v Kambodži stratili," poznamenala Pařízková.

Šesťdesiattriročný Norodom Sihamoni stojí na čele Kambodže 12 rokov. Väčšinu života strávil v cudzine. V deviatich rokoch odišiel do Prahy, kde vyštudoval konzervatórium a balet na Akadémii múzických umení. Československú metropolu aj kultúru si obľúbil. V roku 1975 Sihamoni Prahu opustil a vydal sa študovať filmovú vedu do Severnej Kórei.

Nasledujúci rok sa však vrátil do rodnej krajiny, kde bol spolu s ďalšími členmi kráľovskej rodiny zajatý Červenými Kmérmi, príslušníkmi kambodžskej ultraľavicovej organizácie, ktorá sa brutálnymi metódami pokúšala v krajine vybudovať čisto agrárnu spoločnosť. V domácom väzení strávil Sihamoni tri roky.

Tesne pred vietnamskou inváziou do Kambodže v roku 1979 sa Sihamonimu podarilo utiecť do Číny, kde krátko pomáhal svojmu otcovi ako jeho tajomník. Neskôr sa zdržiaval v KĽDR a začiatkom 80. rokov sa usídlil ako baletný majster vo Francúzsku, kde žil nasledujúce dve desaťročia.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 15:28