StoryEditor

Vykurovanie, ktoré vyhreje a aj dobre vyzerá

24.05.2022, 00:00

Vykurovanie domov už nie je čo bývalo. Našťastie! Možnosti kúrenia sa líšia nielen technológiami, finančnou náročnosťou, ale aj tým, ako zasahujú do vzhľadu interiéru či exteriéru. A v dnešnej dobe sa zvyšuje tlak na to, aby sa dizajn kotlov vyvíjal dopredu.

V prípade vykurovania ide v prvom rade o funkčnosť, praktickosť, spracovanie atď. Vzhľad produktov je však hneď za nimi. Ako teda vyzerajú nároky na dizajn takého stroja, akým je kotol na tuhé palivo?

Keď nezdobí, nech neruší

Krbové kachle alebo vložky s obmurovkou bývajú naozaj dizajnové, pretože sú zámerne navrhované do obytných miestností. Často bývajú dominantným prvkom obývacích izieb a priťahujú pohľady na otvorený oheň.

Ďalšiu kategóriu tvoria zariadenia typu plynový kotol, elektrokotol alebo bojler, ktoré pre nedostatok priestoru musíme umiestniť tak, že sú na viditeľnom mieste domu. Typicky ide o chodby alebo kúpeľne, kde však narušujú relaxačnú atmosféru a často pôsobia rušivo. V ideálnom prípade dom disponuje technickou miestnosťou, ktorá skryje všetky obslužné prvky a pojme vnútornú jednotku tepelného čerpadla. Bohužiaľ, problém dnešných novostavieb je práve málo miesta na riešenie vykurovania.

Rozmyslite si umiestnenie

Ďalšou kategóriou sú kotly na tuhé palivo, ktoré potrebujú samostatnú miestnosť –⁠ kotolňu. Prevádzka moderných kotlov môže fungovať čisto, bez prachu a množstva popola. A to najmä v prípade, keď majiteľ domu využije na vykurovanie spaľovanie peliet.

Práve tieto lisované drevené piliny umožňujú automatickú prevádzku kotla – teda samoobslužné zapaľovanie, prikladanie aj hasenie. Oheň je udržiavaný vďaka automatickému dodávaniu peliet zo zásobníka (v ponuke sú rôzne objemy) a pri spaľovaní vzniká len minimálne množstvo odpadu. Tieto kotle na pelety môžu mať veľmi kompaktné rozmery, takže nezaberajú príliš miesta a aj tak svojím výkonom vykúria celý dom. Napríklad najužší kotol na trhu Biopel mini tower má šírku len 35,2 cm.

Kde skladovať palivo

Na čo však treba myslieť, je priestor okolo kotla na manipuláciu, čistenie a prípadné opravy. Pri stavbe nových domov sa často stáva, že sa projektuje málo priestoru okolo kotla. Preto treba dobre spočítať a dimenzovať priestor na umiestnenie vrátane ďalšieho miesta na uloženie paliva.

V ideálnom prípade je dobré mať priestor pre celosezónny objem peliet. Ročná spotreba rodinného domu sa pohybuje okolo 4 až 5 ton. Ak to dovoľuje dispozícia domu, je výhodné vybudovanie tzv. sila, kam pelety jednoducho nafúka dodávateľ rovno z nákladného auta.

image
OPOP

Skladovanie palivového dreva a uhlia má iné špecifiká. Drevo musí byť pred použitím minimálne dva roky vyschnuté a ideálne je skladovanie na čerstvom vzduchu chránené pred dažďom. Pre uhlie sa odporúča oddelený priestor, pretože jeho prašnosť je vysoká.

Dizajn skrytý v kotolni

Kotol na pevné palivo musí dnes spĺňať prísne podmienky pre ekologické používanie – tzv. ekodizajn. Má veľkú účinnosť, nezaostáva však ani po estetickej stránke. „V posledných rokoch sa pri vývoji sústredíme aj na dizajn. Naším cieľom je, aby zákazníka kotly zaujali nielen tým, aké dosahujú technické parametre a úroveň automatizácie prevádzky, ale aby boli zaujímavé aj svojím vzhľadom,” hovorí Ing. Roman Boczek o prístupe českej firmy OPOP.

OPOP je tradičný výrobca kotlov na tuhé palivo z ocele a dbá na to, aby ladili všetky prvky, ktoré tvoria zostavu kotla – teda samotný kotol, násypka aj horák. „Aj keď ide o zariadenie, ktoré bude umiestnené v kotolni alebo technickej miestnosti, chceme, aby bolo pri pohľade na kotol vidno, že sme ho vyvíjali s ohľadom na dizajn,” dodáva Boczek. Kotly OPOP využívajú zákazníci ako obľúbený zdroj tepla pre svoje domovy, či už ide o menší alebo veľký dom či chalupu.

V oblasti vykurovania domov bude vždy hrať prím funkčné a technologické riešenie. Aj napriek tomu sa výrobcovia snažia dbať aj na estetickosť svojich zariadení, čo platí dokonca aj pre kotly na tuhé palivo.

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 02:24