Vytopenie pivnice znamená vážne riziko úrazu elektrickým prúdom, ako aj poškodenie elektrospotrebičov a samotnej elektroinštalácie. FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Vytopená či navlhnutá pivnica? Poradíme vám, čo s tým

21.07.2024, 00:00
  • Mať na chalupe pivnicu je mimoriadne praktické.
  • Keď však pivnicu zatopí, chalupár má na pekných pár týždňov o prácu postarané.
  • Poradíme, ako na to, čoho sa vyvarovať a čo určite urobiť, aby vlhko v pivnici neohrozilo celú chalupársku idylu.
  • Prečitajte si článok publikovaný v magazíne Moja chalupa.

Nudiť sa na chalupe je v podstate nemožné. Vždy sa nájde dosť radostí, ale aj starostí. Ale taká zatopená alebo navlhnutá pivnica, to je nočná mora, ktorej by sa každý chalupár najradšej vyhol oblúkom. Žiaľ, nie vždy je to možné vzhľadom na terén, v ktorom je postavená, vek stavby a aj s ohľadom na materiály, ktoré boli pri jej výstavbe alebo prerábaní použité.

Vytopenie pivnice je problém, ktorý sa nemusí prejaviť len pod zemou. Kumuluje široké spektrum rizík, a to doslova od podlahy (vlastne pivnice) až po strechu.

Čo môže spôsobiť vytopenie?

Niežeby sa chalupa vybrala do sveta, ale vplyvom vlhkosti sa môže posúvať. Niekoľkomilimetrové až centimetrové posuny môžu ohrozovať celú stavbu. „Staršie chalupy, najmä tie s kamenným alebo tehlovým základom, sú v priebehu času náchylné na posun. Vzlínajúca voda môže tento posun urýchliť a spôsobiť tak ďalšie poškodenie základov, čo by mohlo v najhoršom prípade viesť aj k narušeniu statiky,“ potvrdil Branislav Augustín, odborník na stavby a rekonštrukcie.

Ďalším rizikom, ktoré prináša vlhké prostredie, je vznik plesní. Zatuchliny a nepekné fľaky žiadnej chalupe nepristanú. „Okrem toho, že pleseň môže spôsobiť vo vlhkých a nedostatočne vetraných priestoroch zdravotné problémy, môže viesť aj k postupnej degradácii chalupy,“ upozornil odborník.

Zatopená pivnica je dokonca priamym ohrozením života. V bezpečí ste vtedy, keď už máte kompletne vymenenú starú elektroinštaláciu a káble sú správne izolované a uzemnené. Inak vytopenie pivnice znamená vážne riziko úrazu elektrickým prúdom, ako aj poškodenie elektrospotrebičov a samotnej elektroinštalácie.

Zraniteľná malta

Naši predkovia boli síce šikovní stavitelia, ale nie vždy mali k dispozícii materiály, ktoré odolajú zubu času a vplyvu vlhkosti. Našťastie, práve pre staršie chalupy s kamennou konštrukciou nie je voda až taký nepriateľ. Kameň odolá. „Najslabším článkom väčšinou bývajú maltové lôžka a omietky na kamenných stenách. Problém je, ak sú zvlhnuté alebo sú po životnosti,“ doplnil odborník na stavby a rekonštrukcie.

Pri zatopení pivnice v kamennej chalupe odporúča dodržať zaužívané postupy: očistiť podklad od poškodených pôvodných omietok (aj zo škár) minimálne do hĺbky 1 až 2 cm a potom drôtenou kefou alebo vysokotlakovým čističom zbaviť povrch stien prašných a nesúrodých častí. „Omietku odstránenú zo stien treba vyviezť v čo najkratšom čase, aby pri vysúšaní nedochádzalo k spätnej migrácii nerozpustných solí do muriva,“ radí Augustín.

Správny postup

Vlhká omietka je odstránená a bezpečne odvezená. Ako postupovať ďalej pri záchrane svojej chalupy?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 58% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-17 13:56:03 - Feat.: 0 - Title: Vyhnite sa vysokým nedoplatkom: S týmito zaručenými tipmi ušetríte na energiách v domácnosti 02 - Modified: 2023-02-27 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako najlepšie zatepliť drevenicu? Poradíme vám
01 - Modified: 2024-08-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Súkromné fitnes: Tento pavilón ulahodí nielen oku, ale i telu a okoliu. Najväčšia výzva sa zmenila na výhodu 02 - Modified: 2024-08-22 14:55:20 - Feat.: - Title: Záplavy v Bangladéši odrezali od okolitého sveta státisíce ľudí, hlásia najmenej päť mŕtvych 03 - Modified: 2024-08-17 18:36:33 - Feat.: - Title: Viedeň zasiahla silná búrka, voda strhla ženu pod autobus 04 - Modified: 2024-08-15 08:50:39 - Feat.: - Title: Inflácia dupla na plyn, platíme viac za dovolenky aj kúpaliská. Rýchlejšie dražejú aj potraviny 05 - Modified: 2024-08-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Tieto veci doma robí každý z nás, ročne nás stoja desiatky eur. Pozri si, ako ušetriť v domácnosti, intráku či podnájme
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. august 2024 14:27