StoryEditor

Tipy na módne výlety. Múzeá slávnych módnych návrhárov aj v Európe

22.05.2017, 00:01
Mená ako Armani, Dior, Cardin či Balenciaga preslávili vo svete ako synonymá luxusu a drahého oblečenia.

V súčasnej dobe si ale na dychberúce výtvory týchto módnych návrhárov môže pozrieť zblízka takmer každý, stačí len navštíviť niektoré z im zasvätených múzeí. A nemusíte cestovať ani cez oceán. Vysoké krajčírstvo je k videniu v Miláne či Paríži, píše idnes.cz.

Múzeum Christiana Diora v Granville

Malé mestečko Granville v Normandii sa môže pýšiť naozaj výnimočným rodákom, ktorým nie je nikto iný ako svetoznámy módny návrhár Christian Dior. Niet teda divu, že práve tu vzniklo múzeum zasvätené kreáciám tohto velikána. Za svoju relatívne krátku kariéru v 40. a 50. rokoch minulého storočia toho stihol vytvoriť toľko, že sa nezmazateľne vryl do dejín módy.

Stará vila menom "Les Rhumbs", postavená v 19. storočí v normanskom štýle na útese nad morom, bola svedkom Diorovho detstva. Múzeom sa potom stala roku 1988, viac ako tridsať rokov od jeho smrti. Dnes by sme v nej našli nielen kreácie Christiana Diora, ale aj jeho nasledovníkov Yves Saint Laurenta, Marca Bohana alebo Johna Galliana.

Okrem asi šesťdesiatich originálnych šiat sú tu vystavené aj Diorovej kresby, osobné fotografie či listy. Príjemná je aj návšteva okolitých záhrad, za ktorými stojí návrhárova matka Madeleine Dior. Práve kvety z tejto záhrady vraj Christiana inšpirovali k výrobe niektorých jeho slávnych parfumov.

Múzeum Pierra Cardina v Paríži

Múzeum nazvané originálne Minulosť-Prítomnosť-Budúcnosť mapuje päťdesiat rokov tvorby talianskeho módneho veterána Pierra Cardina. K videniu je tu približne dvesto päťdesiat kusov vysokého krajčírstva, vytvorených medzi rokmi 1950 a 2000. Modely sú priebežne obmieňané, pretože v skladoch múzea ich je uschovaný až štyri tisícky.

Múzeum bolo otvorené len nedávno - pred tromi rokmi - a krstil ho samotný Pierre Cardin, ktorý vo svojej práci dodnes nepoľavuje, hoci už dávno prekročil deväťdesiatku. Jeho dielo zaujme predovšetkým tým, ako je na svoju dobu neuveriteľne futuristické. Prevažujú krátke sukne, veľké vzory, metalické farby a 3D strihy, napriek tomu by sme tu našli aj niekoľko klasických večerných rób. Za povšimnutie určite stojí aj (taktiež futuristický) nábytok, ktorý Cardin sám navrhol.

Múzeum Giorgia Armaniho v Miláne

Zvonku nenápadná šedivá budova umiestnená mimo rušné centrum Milána v sebe ukrýva poklad: viac ako štyri stovky modelov slávneho talianskeho návrhára Giorgia Armaniho. Budova, ktorá bola postavená v 50. rokoch minulého storočia na prvý pohľad ničím neokúzli, pretože slúžila ako sklad obilia. Preto ju tiež sám Armani pomenoval Silos (slovensky Silo).

Karolína Sýkorová

​Vnútri nájdeme desiatky modelov vystavených voľne v priestore, takže výhľad na ne neruší žiadne sklo či iná bariéra. Na prvom poschodí to sú predovšetkým kúsky inšpirované exotikou, ale aj rozsiahla kolekcia šperkov a iných doplnkov, prevažne z 90. rokov. Druhé poschodie je venované najmä honosným róbam z návrhárovej neskoršej tvorby, zatiaľ čo poschodie tretie sa nesie v štýle casual, teda módy pre všedný deň.

Armaniho dielo aj medzi zvučnými menami silno rezonuje. Dá sa povedať, že minimálne svet módy má šťastie, že sa nestal lekárom, ako to pôvodne plánoval. Z prierezu jeho tvorby, vystavenom v múzeu Silos, si človek určite odnesie neopakovateľný zážitok.

Múzeum Galliera v Paríži

Hoci parížske múzeum Galiera nie je zasvätené konkrétnemu návrhárovi, jeden módny dom je s ním predsa len spojený viac než ostatní. Reč je o značke Chanel, ktorá poskytla 5,7 milióna eur, aby tu vznikla stála výstava venujúca sa móde.



Priestory venované zakladateľke tejto značky, Gabrielle Chanel, by mali byť umiestnené v suteréne budovy a prístupné verejnosti budú snáď od roku 2019. Múzeum sa tak stane prvým svojho druhu v celom Francúzsku, pretože až doteraz boli výstavy venovanej módnemu priemyslu iba dočasne. Aj napriek tomu sa v paláci Galliera po dobu jeho existencie podarilo zhromaždiť dvesto tisíc kusov exponátov mapujúcich dejiny módy, od šiat cez doplnky až po fotografie a náčrty.

01 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 03 - Modified: 2024-04-12 20:27:40 - Feat.: - Title: Zomrel taliansky módny návrhár Roberto Cavalli 04 - Modified: 2024-04-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Klasické čierne šaty či kožené saká: Tieto trendy z deväťdesiatok sa opäť hlásia o slovo 05 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 17:56