StoryEditor

Cigarety ako trend. Predtým išlo o emancipáciu, dnes o lajky na Instagrame

27.06.2017, 17:19
Autor:
konkonbrvbrv
Zdravý životný štýl je dnes pre väčšinu dôležitejší, ako rebelovanie s cigaretou v ústach. Najskôr sa fajčenie spájalo sa s emancipáciou, štýlom i so sex-appealom filmových herečiek. V 21. storočí má medzi celebritami stále úspech, ale ich fanúšikom často prekáža. Zmizne úplne?

Tabak pestovali a jeho plodmi si pľúca „údili“ už starí Mayovia. Na prelome 19. a 20. storočia začal tabakový priemysel túto drogu chrliť masovo. Fajčenie spočiatku patrilo k výsadám vyšších vrstiev, postupne však ľudovelo a stávalo sa obľúbeným zlozvykom všetkých, aj chudobných, píše iDNES.

Vdychovaniu cigaretového dymu najskôr holdovali mužia cestu k ženám si našiel z veľkej časti vďaka filmovému priemyslu.

Cigaretu v špičke neodmietli ani štýlové dievčatá nazývané "flappers" v 20. rokoch minulého storočia, ale obraz krásnej filmovej divy, držiacej v ruke cigaretu, spôsobil hotovú revolúciu začiatkom 40. rokov.

"Pre milióny mladých žien sa dymiace filmové divy v štyridsiatych a päťdesiatych rokoch stali vzormi a cigareta symbolom slobody a sebavedomého vystupovania. Cigareta znamenala nezávislosť, chutila po šťastí, dávala veľkolepý pocit, ale vyslúžila si aj pokarhanie, pretože človek robil niečo hanebné," píše Frankfurter Rundschau.

Femme fatale v oblaku dymu

Vyzývavá kráska, pohrávajúca sa s mužským záujmom, pôžitkársky špúliaca namaľované pery pri vydychovaní cigaretového dymu, sa stala symbolom nebezpečnej femme fatale. Práve takú ženu stelesňovala napríklad herečka Marlene Dietrich: "K žiadnej inej žene nepatrila cigareta tak samozrejme. Jej spôsob fajčenia bol zvodný, melancholický alebo sebavedomý, ako vo filme Zahraničná aféra (1948), kde stojí na javisku až po päty odetá v nablýskanej garderóbe a prefajčenými hlasom pripravuje mužov o rozum". ČT Art

​K emancipácii patrí, ak si žena osvojí činnosť, ktorá bola predtým doménou mužov. Inak tomu nebolo ani s týmto skôr typicky mužským zlozvykom. Tu sa však ponúka otázka: ako je možné, že muži fajčenie u žien považujú za sexi, hoci je vlastne "neženské"?

Nemecký filmový inštitút pod názvom Thank you for smoking pozbieral eseje filmových vedcov, producentov a režisérov o význame cigarety vo filme. Známa spisovateľka a filmová kritička Katja Eichingerová vo svojom príspevku uvádza, že divoké rebelky s cigaretou sa vo filmoch vyskytovali už okolo roku 1910.

"Sú nielen sexi, ale aj nebezpečné," píše. "Cigareta sa stáva rekvizitou perfektnej záhady: ženy s falusom. Pôžitok, ktorý je tým mužskému pozorovateľovi interpretovaný, má svoju cenu, lebo každý falus má niečo hrozivé. Znamená rivalitu a emancipáciu. Žena s cigaretou je postavená na úroveň muža - aspoň na krátky, ´zafajčený´ moment. Už z tohto dôvodu patrí cigareta k štandardnej výbave femme fatale."

20. storočie, storočie cigarety

Ďalšími predstaviteľkami fenoménu boli v minulom storočí napríklad Rita Hayworthová či Audrey Hepburnová. Kto by si nespomenul na to, ako vo filme Raňajky u Tiffanyho v úlohe rozmarnej, náladovej a trochu rozmaznanej hviezdičky flirtuje so začínajúcim spisovateľom, pričom jej ako rekvizita slúži cigareta v dlhej špičke?

Fajčeniu holdovala aj Faye Dunawayová v legendárnej snímke Bonnie a Clyde: treba podotknúť, že k filmovým gangstrom a gangsterkám cigarety patria skoro až neodmysliteľne. Rovnako ako k francúzskym sexbombám od Brigitte Bardotovej po Charlotte Gainsbourgovú.

Z novodobých hviezd preslávila fajčenie hlavne Sharon Stoneová. Scéna zo Základného inštinktu, keď si pri výsluchu na polícii, kam príde v minišatách bez nohavičiek, pôžitkársky zapáli a zároveň prehodí nohu cez nohu, aby poskytla prítomným mužom pohľad do svojho lona, ​​dobyla svet. TriStar Pictures

​Pre veľa mužov, ktorí si ju púšťali opakovane, reprezentovala niečo ako vrchol progresívneho ženstva a herečke vyniesla okamžitú slávu.

Na krásnu, nebezpečne inteligentnú blondínu vo filme režiséra Paula Verhoevena padá o to väčšie podozrenie z vraždy, že namiesto citov preferuje sexuálne uspokojenie a viac než vzťah k životu potrebuje nezávislosť.

Ako pre policajnú porotu v spomínanej snímke, tak aj pre mnoho ľudí v reálnom živote, celkom nehorázna predstava. Vlastne ako každá, keď sa žena vymyká tradičnej úlohe milujúcej, vernej manželky a matky.

Od Naomi k modelkám na záchodoch

Ikonických fajčiarok bolo ale v 90. rokoch oveľa viac. Supermodelky Kate Mossová, Naomi Campbellová a Christy Turlingtonová, Sarah Jessica Parkerová (seriálová módna ikona Carrie), herečky Drew Barrymorová alebo Gwyneth Paltrowová - ku každej "it-girl", ku každej hviezde, čo niečo znamenala, patrila zapálená cigareta.

Počet fajčiarov a fajčiarok odvtedy výrazne klesol. Čím ďalej, tým viac sa hovorí o škodlivosti tabaku, postupne sa prestalo fajčiť na pracovisku, v lietadle, vo vlaku aj v ďalších uzavretých priestoroch a v mnohých krajinách začali platiť protifajčiarske zákony.

Reklamné plochy sú obmedzené a krabičky nielen v Európskej únii sú pokryté výstražnými nápismi a obrázkami. Módny a filmový priemysel si ale náklonnosť k cigaretám zachovali.

Herečka Dakota Johnsonová si, súdiac podľa sociálnych sietí, zapaľuje každú chvíľu a na plese newyorského Metropolitného múzea, kde bolo tento rok fajčenie zakázané, sa skupiny celebrít fotili na záchodoch - samozrejme s cigaretami.

Lajky aj nenávistné komentáre

Začína tabakovým firmám nová zlatá éra? Asi nie. Image si z fajčenia urobili aj instagramové celebrity ako Kylie Jennerová, Bella Hadidová alebo Nicola Anne Peltzová, avšak mnohí z ich fanúšikov a fanúšičiek im to vyčítajú. Rovnako ako módnym fotografom, ktorí neodolajú štýlovému záberu s cigaretou.

"Pre mňa cigareta na fotke nie je žiadna výhoda," povedal americkému časopisu ELLE fotograf Scott Schuman, známy ako The Sartorialist, ktorý fotí štýlovo oblečené ženy aj mužov po celom svete.

S urážlivými komentármi sa pod fotkami s cigaretou stretáva často. "V Európe si vnútri proste nezafajčíte. A ja fotím vonku, práve tam, kam si ľudia z práce chodia zapáliť. Nie som fanúšik fajčenia, ale nemyslím si, že by niekto začal fajčiť po tom, čo to vidí u mňa na fotke. Ak áno, začali by aj tak".

Carrie Goldbergová, editorka magazínu Harper Bazaar, si rolu cigarety ako "sexy" doplnku dobre uvedomuje. "Keď na fotografiu vidíte niekoho, kto fajčí, je v tom stále určitý skrytý sex appeal. Akoby hovorili, že je dobré byť trochu rebel".

Aj podľa nej majú cigarety len ťažko spochybniteľnú úlohu ako v móde, tak v umení. Bohužiaľ. "Dnes ale máme väčšiu zodpovednosť za to, aby sme boli zdržanliví a zvážili, ako a či vôbec používať cigarety ako rekvizity".

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 13:28