Stojí v juhomoravských Pasohlávkách.Freedomky
StoryEditor

Drevené bunky zo sveta. Zaujímavá možnosť súčasného bývania

Od stavebnej bunky k trendovému dizajnu. Modulárne domy poslúžia na rekreáciu, ale aj k plnohodnotnému bývaniu.

Hodia sa pre nomádov, aj keď väčšinou ich ľudia nechávajú stáť na jednom mieste. Dajú sa zväčšovať aj zmenšovať podľa potreby, informuje iDNES.

Niekedy sa im nesprávne hovorí modulové alebo mobilné domy bez koliesok. Vo svete je táto metóda známa pod názvom Off-Site Construction alebo Off-Site Architecture. Od klasického domu sa líšia hlavne v spôsobe vybudovania hrubej stavby. Celé moduly sa vyrábajú v továrni a na mieste stačí umiestniť hotový dom na jednoduchý základ.

Moduly sa dajú  rôzne kombinovať a dá sa z nich navrhnúť aj dom na mieru. "Jednotlivé moduly možno ľahko pridávať či odoberať a celý objekt previezť na nové miesto," hovorí Martin Hart z firmy Koma Modular. Niekedy sa stavajú domčeky len z jediného modulu, pričom aj tu sú možné rôzne variácie.

​Modulárne domy mávajú drevenú alebo oceľovú konštrukciu. Možno v nich použiť štandardné vnútorné vybavenie, okná a dvere aj povrchy ako u klasických stavieb. "Správne navrhnutá modulárna budova je až o 30 percent výhodnejšia," upresňuje finančnú stránku Martin Hart.

Modulárne budovy sa presadzujú aj vo verejnom priestore. Veľmi populárne sú napríklad pri stavbe materských škôl, ktoré potrebujú neustále zvyšovať svoju kapacitu.

Známe sú aj dočasné domy zmontované z najjednoduchších buniek, ktoré vidno na stavbách, výnimočne aj v podobe obytných domov. Práve z nich sa vylepšením dizajnu vyvinuli moderné modulárne stavby.

Prenosný dom je energeticky nezávislý na okolí
Jiří Brosch a brnenský architekt Marek Štěpán vymysleli drevený domček, ktorý nazvali Freedomek. Vyzerá ako drevený kváder a "free" je preto, že tento domček sa dá jednoducho naložiť a previezť, kam chcete. Trochu pripomína funkcionalistické stavby z medzivojnových rokov.

Domček je však vo vnútri úplne iný a hlavne nabitý modernými technológiami. Vďaka solárnym panelom na streche môže byť energeticky nezávislý na okolí. Aj preto ho možno kedykoľvek jednoducho odmontovať a zaviezť inam.

Prvý variant z roku 2010 mal plochu 28 m2 a dispozícii 1 + kk. Nápad sa postupne "rozrástol", a to až do veľkosti 4 + kk. Dnes vďaka tomu slúži aj ako bývanie pre rodiny s deťmi.

"Koncept stále rozvíjame o nové možnosti a smery využitia. Jednotlivé moduly možno skladať a vzájomne prepájať. Freedomek možno využiť na bývanie, ale aj na obchod, kaviareň či napríklad kaderníctvo alebo zázemie pre golf, "vysvetľuje Petra Němečková zo spoločnosti Freedomky.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:38