Označenie krajín z hľadiska bezpečnosti. Najbezpečnejšie krajiny sú označené zelenou farbou, žltá označuje krajiny s nízkou mierou kriminality, oranžová strednú úroveň. Červená farba určuje výšku mieru nebezpečenstva a extrémne nebezpečenstvo na vás čaká v krajinách označených tmavo červenou farbou.travelriskmap.com
StoryEditor

Nové mapy cestovateľských rizík ukazujú, ktorým krajinám sa vyhnúť

01.12.2017, 10:13
Sledovanými kritériami bola zdravotné riziká, bezpečnosť a bezpečnosť dopravy.

Chcete čo najviac zvýšiť pravdepodobnosť, že nebudete počas ciest riešiť žiadne problémy? Vyberte sa do Fínska, Nórska alebo na Island, tvrdí najnovšia mapa cestovateľských rizík, píše iDnes.

Mapu si pozrite v galérii:

​Ak máte naopak radi nebezpečenstvo, adrenalín a ohrozenie života, choďte  do Sýrie, Iraku, Afganistanu, Mali alebo do Líbye.

Mapy, ktoré pred pár dňami zverejnila organizácia International SOS ane Control Risks, ukazujú, v ktorých krajinách hrozí cestovateľom v roku 2018 najväčšie nebezpečenstvo a kde naopak s najväčšou pravdepodobnosťou žiadne nepríjemnosti riešiť nebudú. Mapy zostavili na základe dát od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a ďalších agentúr.

Ne/bezpečné cestovanie

Ako najbezpečnejšie vo všetkých troch sledovaných oblastich sa javia Fínsko, Nórsko a Island, teda krajiny, ktoré zabodovali u rovnakej organizácie už vlani. Ako nízkorizikové boli tiež, celkom prekvapivo, označené Kanada, USA, väčšina európskych krajín, Japonsko, Nový Zéland a Austrália.

Najväčšie nebezpečenstvo naopak hrozí potenciálnym návštevníkom Sýrie, Iraku, Afganistanu, Mali, Líbye, Sudánu, Somálska alebo Jemenu. Veľmi premenlivé sú z hľadiska hroziaceho nebezpečenstva Brazília, Čína a Rusko.

Čo sa týka dopravy, popri tradičných afrických krajinách ako najproblematickejšie vyhodnotili Brazíliu, Bolíviu, Saudskú Arábiu, Irán a Kazachstan. Dáta dopĺňa veľký prieskum, ktorý uskutočnila agentúra Ipsos Mori.

63 percent ľudí sa domnieva, že riziká pre cestovateľov v priebehu tohto roka vzrástli. Navyše 58 percent cestovateľov mení svoje plány kvôli bezpečnostným rizikám a 43 percent kvôli prírodným katastrofám alebo extrémnemu počasiu.

Podľa cestovateľov sa v tomto roku v dôsledku ničivého hurikánu zhoršili zdravotné riziká v oblasti Karibiku. Oproti tomu sa vďaka zlepšujúcej sa zdravotníckej starostlivosti znížili zdravotné riziká vo východnej Európe.

Svetový index mieru

Samozrejme, existujú aj ďalšie ukazovatele bezpečnosti jednotlivých krajín, podľa ktorých sa môžu cestovatelia orientovať. Významným je v tomto ohľade napríklad Svetový index mieru, ktorý každoročne zverejňuje britský Institute for Economics and Peace.

Tento rok sa v ňom umiestnila Česká republika na šiestom mieste, teda v prvej desiatke najmierumilovnejších krajín na svete. Slovensko obsadilo až 26. priečku. Prvé tri miesta patria Islandu (ten je každoročným víťazom od roku 2008, od kedy sa Svetový index mieru vyhlasuje), Novému Zélandu a Portugalsku.

Oproti tomu najhoršie priečky zaujímajú Afganistan, Irak a Sýria. Výrazne si oproti vlaňajšku pohoršilo USA (sú na 114. mieste). Pri vyhodnocovaní sa berie do úvahy napríklad miera kriminality, vzťahy so susednými krajinami alebo napríklad pokojné priebehy demonštrácií.

Podľa Svetového indexu mieru sa v priebehu roka situácia vo svete zlepšila. Ďalší rebríček najnebezpečnejších krajín vydalo na začiatku septembra aj World Economic Forum. Pri jeho tvorbe bralo do úvahy predovšetkým ne/bezpečnosť pre turistov. Ako najnebezpečnejšou vyšla Kolumbia, na siedmom mieste sa potom umiestnil turisticky veľmi obľúbený Egypt.

01 - Modified: 2018-02-12 20:30:33 - Feat.: 0 - Title: Provokatívne mapy Európy. Pozrite sa, ako nás vidí zvyšok sveta
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 19:00