Marek Kmeť
StoryEditor

Už nikdy viac v tieni Budapešti, Viedne či Prahy. Bratislava je srdcom strednej Európy, píše britský Guardian

03.01.2018, 10:08
Autor:
lezolezo
Na východ od Viedne sa začína orient, povedal už v 19. storočí rakúsky politik Metternich.

A jeho výrok sa spájal s Bratislavou po celé generácie, píše britský The Guardian. 

Patrick Leigh Fermor po návšteve v roku 1933 opísal Bratislavu ako exotickú zmes Slovanov, Maďarov, Židov a Nemcov. 

Pred 25 rokmi dostala Bratislava novú úlohu, stala sa hlavným mestom nezávislého Slovenska. Britský denník momentálne opisuje Bratislavu ako mesto, ktoré objavilo bohatstvo historickej architektúry a výnimočnú polohu na Dunaji. 

Srdce strednej Európy

"Hnacím motorom rýchlo rastúcej slovenskej ekonomiky je mesto, kde sa rozvíjajú technológie, médiá a rastie počet turistov. Obdivujú barokové paláce, rozprávkové dláždené uličky a cenovo dostupné bary. Exotika je preč, rovnako aj pocit, že ide o mesto, ktoré sa nachádza na okraji. Bratislava je jednoznačne srdcom strednej Európy," píše britský denník. 

Primátor Ivo Nesrovnal pripomína, že Bratislava mala zatiaľ iba štvrťstoročie na to, aby rozvíjala svoj kapitál a čelila problémom, s ktorými sa potýkajú aj iné hlavné mestá. "Príbeh Bratislavy je príbehom úspechu. A deje sa to veľmi rýchlo."

Guardian pripomína, že Bratislava sa už od 18. storočia rozvíjala ako centrum hudby. Profitovala z geografickej polohy a úlohy v Uhorskom kráľovstve. V tomto meste sa narodil skladateľ Johann Nepomuk Hummel, ktorý sa učil u Mozarta a Haydna, priatelil sa s Beethovenom a mal významný vplyv na Chopina. 

Výstavba

The Guardian si všíma aj urbanizmus a výstavbu v hlavnom meste Slovenska. Píše, že občania sa sťažujú na nedostatok alebo zastavanie zelených priestorov, zlé plánovanie rozvoja, tlak na infraštruktúru a zanedbávanie verejných priestranstiev. 

Cesty

Reportáž hovorí, že hlavným problémom pre Bratislavčanov je doprava. Mesto má síce skromné rozmery, no rozprestiera sa na dvoch stranách širokej rieky Dunaj, okolo Bratislavy sú rozptýlené malé dediny a spojenie s mestom je veľmi zložité.

K tomu sa pridal aj nedostatok investícií a neúplná realizácia plánov. Guardian informuje, že ešte komunisti tu plánovali metro a Bratislava je zrejme jediným hlavným mestom v Európskej únii bez parkovacej politiky.

Ako žije Bratislava?
Bratislava je jednoznačne veľmi živé mesto. Centrum je kompaktné a dá sa ľahko prejsť. Populárne sú lesy okolo Dunaja a v sútoku Dunaja a Moravy. Niektoré cyklotrasy sú aj v Petržalke: "Kedysi multietnická dedina sa zmenila v 70. rokoch minulého storočia. Vyrástli tu paneláky a v 90. rokoch toto miesto nazývali kvôli problémom s drogami Bronxom. Teraz má reputáciu jednej z najzelenších častí mesta s dobrým prístupom do centra," píše Guardian.

01 - Modified: 2017-12-20 21:24:10 - Feat.: 0 - Title: Bratislava má zásadný problém. Hlavná architektka prezradila, v čom robí metropola Slovenska chyby 02 - Modified: 2018-01-03 07:54:40 - Feat.: 0 - Title: Ako sa zmení Bratislava. Pozrite si projekty, ktoré sa v tomto roku dokončia
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 11:50