Index životných nákladov: 93,47Reuters
StoryEditor

Vo Washingtone bude ulica po ruskom opozičnom politikovi, Moskva zvažuje tvrdú odvetu

11.01.2018, 07:30
Autor:
ČTKČTK
Medzi Ruskom a Spojenými štátmi sa rozhorel geografický súboj.

Jeho obeťou sa možno stanú priestranstvá pred ruským veľvyslanectvom vo Washingtone a ulička pri americkom veľvyslanectve v Moskve. 

Obidve miesta majú dostať nové názvy. Prvé na podporu ruskej opozície a to druhé z trucu. 

Námestie pred ruskou ambasádou chce washingtonská radnica pomenovať po jednom z vodcov ruskej opozičnej scény Borisovi Nemcovovi. 

Zástupcovia mesta už schválili premenovanie ulice. Nový názov dostane symbolicky 27. februára, v deň tretieho výročia jeho úmrtia. Politika zavraždili v centre Moskvy. 

V ruskej metropole napriek požiadavkám mimovládnych organizácií žiadna spomienka na opozičného lídra neexistuje a zrejme ani dlho nebude. 

Kremľu sa krok Washingtonu vôbec nepáči. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov novinárom povedal, že názvy verejných priestranstiev sú v kompetencii amerických úradov. Ale podotkol, že ku zmene dochádza v čase, keď "vzájomné vzťahy nie sú najlepšie".

Výbor ruskej Štátnej dumy označil tento krok za vnútornú záležitosť USA a nechystá sa k žiadnej odvete.

Niektorých poslancov ruského parlamentu ale plánovanové premenovanie pohoršilo a považujú ho za provokáciu.

Michail Degťarjov, člen poslaneckého klubu nacionalistov Vladimíra Vladimira Žirinovského navrhol odvetu. V bočnej časti areálu americkej ambasády v centre Moskvy sa nachádza priestor, ktorý chce pomenovať Severoamerická slepá ulica. Mala by to byť aj úradná poštová adresa veľvyslanectva.

menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 21:59