StoryEditor

Vyhľadávaná destinácia žiada zmenu pravidiel: Musíme byť tvrdí, masy turistov tu už nechceme

03.03.2018, 23:01
Autor:
ČTkČTk
Je to raj zo samého úsvitu časov, poklad, ktorý chcú objavovať davy turistov.

Galapágske súostrovie si chce svoje prírodné bohatstvo uchrániť, a preto obmedzuje príliv turistov, píše agentúra AFP.

Na bielom piesku v zálive Tortuga na ostrove Santa Cruz sa čierne leguány s prehistorickými hrebeňmi vyhrievajú na slnku a návštevníci sú z toho nadšení.

Pozrite si v galérii, ak to v "pozemskom raji" vyzerá:

​V diaľke sa surferi vznášajú nad vlnami Pacifiku medzi morskými korytnačkami. Potápači obdivujú raje manta a žraloky a nekonečné rady pestrofarebných rybiek.

Vulkanické súostrovie tvorí 19 veľkých ostrovov a desiatky skalnatých ostrovčekov. Leží asi tisíc kilometrov od Ekvádoru. Doteraz sa celkom úspešne chráni a zachováva si čo najviac ohrozených druhov. Turistov totiž prijímajú na Galapágy iba v obmedzených počtoch. 

Ekvádor dobre vie, že rozvoj turistiky vo svete (vlani vzrástol počet medzinárodných turistov o sedem percent) zvyšuje tlak na súostrovie, ktoré je pod ochranou svetového dedičstva UNESCO.

"Galapágy sú klenotom, o ktorý musíme starať. Musíme byť tvrdí, pokiaľ ide o ochranu životného prostredia," vyhlasuje ekvádorský minister turistiky Enrique Ponce de León.

Galapágy majú len malé hotely a kontrolujú cesty na ostrovy prostredníctvom organizovaných okružných plavieb. Súostrovie, ktoré poslúžilo Charlesovi Darwinovi v rozvíjaní jeho teórie o evolúcii druhov, sa označuje za luxusnú destináciu ekoturizmu.

Návšteva tohto raja nie je vôbec lacná: lety z Quita či Guayaquilu na tichomorské pobrežie stoja od 2000 do 7000 dolárov (v prepočte 1 623 až 5 681 eur).

Turisti napriek tomu prichádzajú, ich počet už dosiahol 245 tisíc za rok. Podľa úradov to je maximálny možný počet, bez toho aby bol ohrozený ekosystém ostrovov.

Limit môže čoskoro určiť zákon

"Ekologické, sociálne a biologické zvláštnosti tejto unikátnej lokality nás nútia stanoviť strop, riadiť turistiku podľa ponuky, a nie podľa dopytu," upresňuje riaditeľ Galapágskeho národného parku Walter Bustos.

Súostrovie bolo skôr cieľom pirátov a veľrybárov, ktorí lovili vo vodách aj na ostrovoch. Preto sú tu dnes invazívne druhy, ako sú psy, mačky alebo potkany, kvitne tu nezákonný rybolov a príroda je vystavená zmenám klímy.

Výnimočný priestor bol v roku 1959 vyhlásený za národný park: 97 percent plochy je pod ochranou a ľudské aktivity sú obmedzené na zvyšné tri percentá.

Okolo súostrovia vyhlásili morskú rezerváciu na ploche 138 tisíc kilometrov štvorcových, je jednou z najväčších na svete.

Zóna v rozlohe 38 tisíc kilometroch štvorcových medzi ostrovmi Darwin a Wolf, kde je najviac žralokov na svete, je tiež morskou rezerváciou, takže je tu zakázaný akýkoľvek rybolov.

Prezident brojí za opak. Vyhlásil politiku "otvoreného neba"

V minulom roku navštívilo Ekvádor 1,6 milióna turistov, o 14 percent viac ako v roku 2016. Toto číslo je v porovnaní so susednými krajinami ako Peru stále nízke.

Prezident Lenín Moreno chce napriek tomu urobiť z turistiky pilier ekonomiky. Vyhlásil politiku "otvoreného neba", aby liberalizoval vzdušný priestor.

V reakcii na početné masy turistov, ktorí chcú navštíviť Galapágy oznámila štátna letecká spoločnosť TAME nové lety na ostrovy.

"Musíme klásť viac dôraz na kvalitu, predlžovať pobyty turistov a umožňovať im navštíviť zvyšok krajiny," usudzuje minister Enrique Ponce de León.

Cestovná agentúra Metropolitan Touring, ktorá na Galapágy vozí asi 12 tisíc turistov ročne, varuje, že obmedzenie počtu turistov povedie k zvýšeniu cien.

"Hoci to odporuje obchodným záujmom, je to rozumné opatrenie, aby sme neskončili ako Machu Picchu", ruiny inkského kultového mesta v Peru, hovorí riaditeľ tejto agentúry Roque Sevilla.

01 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 02 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 01:23