TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Ak sa chystáte na cesty, premyslite si to. Čaká nás jeden z najnáročnejších dopravných víkendov

26.07.2018, 15:42
Autor:
ČTKČTK
"Kto tento víkend musí vyraziť na diaľnicu, potrebuje enormnú trpezlivosť," varuje autoklub ADAC.

Nemecko, ale aj vodičov smerujúcich zo Slovenska na juh Európy čaká jeden z dopravno najnáročnejších víkendov roka. Vo dvojici veľkých spolkových krajín - v Bavorsku a Bádensko-Württembersku - totiž začínajú školské prázdniny.

Najväčšie komplikácie nemecký autoklub ADAC očakáva v popoludňajších hodinách, a to počas všetkých troch dní od piatka až do nedele. "Kto tento víkend musí vyraziť na diaľnicu, potrebuje enormnú trpezlivosť," varuje ADAC.

Vo víkendovej prevádzke na seba totiž narazia ľudia mieriaci na dovolenku z dvojice južných spolkových krajín aj cestujúcich zo spolkových krajín ako je Sasko, Hesensko alebo Dolné Sasko, ktorí sa naopak budú vracať späť, pretože tu čoskoro začne škola.

Berlín a Mníchov budú najproblematickejšie

Autoklub preto odporúča s cestou počkať až na utorok alebo do stredy. V Nemecku sa varovanie pred zápchami týka prakticky všetkých hlavných diaľničných ťahov, najmä tých smerujúcich zo severu na juh.

Konkrétne ide napríklad o diaľnice A1 medzi Kolínom nad Rýnom a Hamburgom, A2 medzi Dortmundom a Hannoverom, A7 medzi Hamburgom a Füssenom na hraniciach s Rakúskom alebo A9 z Berlína do Mníchova.

Práve Berlín s Mníchovom a ich okolie majú cez víkend patriť k dopravno najproblematickejším miestam. Situáciu vodičom môže skomplikovať silná prevádzka aj na diaľniciach A8, A95 a A96 smerujúce z bavorskej metropole k rakúskym hraniciam.

Zápcham zrejme neunikne ani táto alpská krajina, v ktorej sa problémy očakávajú na diaľnici A1 medzi Salzburgom a Viedňou aj na diaľniciach A10 a A13 smerujúcich k hraniciam so Slovinskom, respektíve Talianskom.

Komplikácie možno očakávať aj na rakúskej diaľnici A9, ktorá sever krajiny cez Graz spája so Slovinskom. Rakúsky autoklub ÖAMTC ďalej varuje pred hustou dopravou smerom do Maďarska, lebo v Budapešti sa cez víkend konajú preteky Formule 1, čo sa nepriaznivo prejaví na diaľnici A4 z Viedne na východ.

Pozor aj pred cestou cez Maďarsko, do Chorvátska a Talianska

Dopravná situácia nebude omnoho lepšia ani v Taliansku či Slovinsku. V Taliansku sa očakávajú komplikácie okrem iného na dvojici diaľnic, smerujúcich od rakúskych hraníc na juh - A22 a A23.

V Slovinsku bude problematické spojenie od rakúskych hraníc do Ľubľany a diaľnice A2 smerujúcej odtiaľ do chorvátskej metropoly Záhrebu aj spojenie od Grazu cez Maribor do Chorvátska.

Zápchy sa asi nevyhnú ani ceste E61 a diaľnici A1, ktoré tvoria spojnicu medzi Rakúskom, Ľubľanou a slovinským prístavným mestom Koper. Taktiež v Chorvátsku sa očakáva nával áut.

Pocítia ho predovšetkým vodiči na diaľnici A1 medzi Záhrebom, Zadarom a Splitom. ADAC tu varuje najmä pred zápchami pri mýtnych bránach. Komplikované bude tiež spojenie medzi Záhrebom a Rijekou, ako aj cesta odtiaľ do talianskeho Terstu.

Jednoduché to vodiči nebudú mať ani na komunikáciách vedúcich pozdĺž pobrežia a v okolí Plitvických jazier.

01 - Modified: 2024-04-26 15:55:05 - Feat.: - Title: Novinári talianskej verejnoprávnej RAI vstúpia do štrajku pre zásahy vlády 02 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 03 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 05 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 19:54