StoryEditor

Bratislava má prvý včelí hotel. Úle postavili rovno na terasu

27.08.2018, 10:00
Autor:
lezolezo
Hotel chce prispieť k ekologickému chovu a ochrane včiel a vytvoriť im prirodzené prostredie rovno v meste.

Všetko sa to začalo vášňou jedného z akcionárov hotela NH Bratislava Gate One Rastislava Pavlišina. Domov na Kolibu si priniesol dve včelie rodinky, úle postavilo rovno na terasu na 4. poschodí. Neskôr pribudli ďalšie dve rodiny. "Tento rok sme vyvtočili 70 kilogramov medu. Podľa rozboru v laboratóriu má med vysokú kvalitu a získali sme aj certifikát. Rozhodol som sa preto posunúť svoje včelárenie z Koliby ďalej do mesta." 

Spoločne s včelárom Svetozárom Ružičkom vybudovali na streche hotela veľkú včelnicu. Momentálne tam žije osem včelích rodín a postupne by chceli rozšíriť chov až na 20. 

"Je to prvý príklad v Bratislave. Chceli by sme, aby sa pridali aj iné firmy a takto by sme spoločne prispeli k záchrane sveta, hovorí s úsmevom Pavlišin. 

A ako to vôbec funguje? Dokážu včely prežiť v rušnom meste, kde je málo zelených plôch?  Vraj to nie je problém. Včely majú rádius letu okolo 5 km od hotela, kde by mali podľa odborníkov dostatok zelených plôch na zber peľu a produkciu zdravého a kvalitného medu. Rozširovanie plôch v meste s potenciálom mednej a peľovej znášky je zároveň dlhodobý zámer tohto projektu.

Úžitok z takéhoto ekologického chovu budú mať nielen včely, mesto, ale aj hoteloví hostia a jeho návštevníci. Hotel sa rozhodol zaradiť do svojej ponuky v rámci gastronómie niekoľko jedál s medom vyprodukovaným vlastnými včelami na streche hotela.

NH Bratislava Gate One

​Aj tento chov smeruje k biovčeláreniu, to znamená, že včely neliečia chémiou ale používajú termokomoru. Včelári totiž vedia, že najväčším nepriateľom včiel je nebezpečný klieštik. 

Včelnica na streche hotela bude zároveň referenčné miesto pre používanie a ďalšie získavanie skúseností z liečenia termickou metódou v spolupráci s autorom, prof. Dr. Wolfgangom Wimmerom z Viedne, ktorý metodiku ako aj zariadenie – termokomoru Warroa controler vyvinul.

Liečenie včelieho plodu teplom zásadne rozširuje možnosti boja proti klieštikovitosti, napĺňa ideu biovčelárenia a produkcie zdravého medu bez zvyškov z liečenia chemickými prípravkami.

"Kvalita medu vždy závisí od včelára a rozhodujúci je spôsob liečenia včiel. Dajú sa liečiť aj bez ťažkej, jedovatej chémie," tvrdí garant projektu včelár Svetozár Ružička. Včely sú podľa neho veľmi náchylné na zmeny v životnom prostredí. "To isté, čo sa deje ľuďom, sa deje aj včelám, len to prebieha rýchlejšie." 

01 - Modified: 2023-12-27 07:00:00 - Feat.: - Title: Včelár Tibor Vargapál: Svet finančníctva ho zrazil na kolená, včely a med ho však zachránili 02 - Modified: 2023-05-18 08:54:30 - Feat.: - Title: "Ďatelina a púpava sú pre včely niečo ako cheeseburgery". Ako vyzerá boj s úbytkom hmyzu v USA 03 - Modified: 2023-04-05 21:59:10 - Feat.: - Title: Eurokomisia privítala iniciatívu občanov o záchrane včiel. Klimatická zmena je výzvou pre poľnohospodárstvo 04 - Modified: 2022-09-04 10:00:00 - Feat.: - Title: Stále si myslíš, že sa ťa netýka? Klimatická kríza ohrozuje motýľov a včely, a tým aj tretinu našich potravín 05 - Modified: 2022-08-19 11:37:13 - Feat.: - Title: Bez Becherovky, olejov a bavlnených nohavičiek. Takto by vyzerali obchody bez včiel
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 03:04