StoryEditor

Objavujte mesto, ktoré sa skrýva v tieni Trumpa, Forresta Gumpa a Watergate

28.11.2018, 07:00
Miesto, kde sa písala história, ktorá ovplyvnila chod celej planéty. Metropola, ktorá vám bude nápadne povedomá, hoci ste v nej nikdy neboli. Najmä vďaka desiatkam hollywoodskych filmov, ktoré sa tu nakrúcali.

Síce nepulzuje 24 hodín denne ako New York a nie je centrom zhýralej zábavy ako Las Vegas, ale rozhoduje sa v ňom o najdôležitejších politických a ekonomických záležitostiach sveta. Prijmite pozvanie do Washingtonu, hlavného mesta Spojených štátov a sídla najmocnejšieho muža sveta.

Možno poznáte ten pocit, keď prídete na prvú návštevu cudzieho mesta a hneď od začiatku máte neodbytný pocit, že ste tu už niekedy boli. V Paríži vás takto privíta Eiffelova veža, v New Yorku Socha slobody a v Dubaji najvyššia budova sveta Burdž Chalífa.

Presne do tejto kategórie sa ráta aj Washington, metropola Spojených štátov. Už na ceste taxíkom či pohodlným autobusom z medzinárodného letiska Dulles do centra mesta budete spoznávať dôverne známe miesta – Pentagón, teda sídlo ministerstva obrany USA v notoricky známom päťuholníkovom tvare, či Arlingtonský cintorín, kde sa konajú emotívne rozlúčky s padlými americkými vojakmi.

Pátranie po Trumpovi
Samotný Washington je tak trochu iný než ostatné americké mestá. V zhruba 700-tisícovej metropole všetko žije a dýcha politikou. Stačí, keď dostanete hlad a poobzeráte sa po nejakej reštaurácii. Ich názvy vám jasne napovedia, kde sa nachádzate – The Oval Room, Le Diplomate, Anthem či Federalist Pig.

Politika dominuje zariadeniam mnohých podnikov aj ponuke v ich jedálnom lístku. Na stenách visia portréty amerických prezidentov. Jednotlivé zariadenia sa chvália tým, ktorý líder k nim zvykol zájsť na obed z Kongresu, ministerstva či nebodaj Bieleho domu.

Súčasného prezidenta Donalda Trumpa by ste však v niektorej z miestnych reštaurácií hľadali márne. „Washington je tradične demokratické mesto. Republikáni to tu nikdy nemali ľahké,“ vysvetľuje Ágotha Kuppermannová, zamestnankyňa jednej z početných štátnych inštitúcií vo Washingtone.

A tak, hoci v absolútnom centre mesta nájdete Medzinárodné obchodné centrum a konferenčné stredisko Ronalda Reagana, každý vám tu povie, že jeden z najslávnejších amerických prezidentov Reagan, ktorý v 80. rokoch minulého storočia výrazne prispel k pádu komunizmu v krajinách strednej a východnej Európy, oveľa radšej trávil voľný čas v Kalifornii než v Bielom dome.

A to isté platí o Trumpovi, ktorý využije každú príležitosť na cestu domov do New Yorku. A to i napriek tomu, že vo Washingtone pred dvoma rokmi slávnostne otvoril päťhviezdičkový Trump International Hotel s vyše 260 luxusnými izbami. Do rekonštrukcie bývalej ikonickej budovy Starej pošty investovala jeho spoločnosť 200 miliónov dolárov.

Ak teda budete chcieť vidieť Trumpa na vlastné oči, asi najväčšiu šancu budete mať, ak spolu s desiatkami ďalších turistov budete čakať pri plote Bieleho domu prísne stráženého bezpečnostnými zložkami. A ak by ste aj mali šťastie, prezidenta uvidíte len nakrátko a z veľkej diaľky.

História s Forrestom Gumpom
Všetky americké mestá majú jedno spoločné. Na rozdiel napríklad od Slovenska tu nenájdete takmer žiadne budovy staršie než 400 alebo 500 rokov. Keďže mestá sú relatívne mladé, rozvíjali sa a rástli plánovane, orientácia v nich je pomerne jednoduchá. Platí to aj o Washingtone, kde sú ulice do veľkej miery rovnobežné a očíslované.

Ak chcete vidieť americkú históriu v skratke, stačí, keď sa prejdete po promenáde National Mall, veľkým priestorom medzi Washingtonovým monumentom a Capitolom, kde sídli americký Kongres.

Flickr.com

Počas tejto prechádzky uvidíte slávny Lincolnov pamätník so sochou tohto 16. amerického prezidenta v nadživotnej veľkosti. Pamätníky tu majú i ďalší bývalí šéfovia Bieleho domu ako Thomas Jefferson či Franklin Delano Roosevelt, ale i bojovník za práva černochov Martin Luther King.

Američania si sem takisto chodia pripomínať obete vietnamskej, kórejskej aj druhej svetovej vojny. A áno, práve tu, priamo pred veľkou nádržou s Washingtonovým monumentom v pozadí, rečnil Forrest Gump ako veterán vietnamskej vojny v jednej z najslávnejších scén multioscarového filmu z roku 1994.

Kým napríklad newyorské štvrte Bronx, Mahnattan či Queens sú známe ulicami prepchatými autami, Washington ponúka množstvo parkov, zelených plôch a zón oddychu. Ranný či večerný jogging je tu považovaný doslova za národný šport.

Nejeden senátor, poslanec či radový úradník sa ide prebehnúť po parku plnom veveričiek v National Mall pred tým, než vo svojej kancelárii v Kongrese začne bežný pracovný deň.

Napokon, pri záľube v športových aktivitách a zdravom životnom štýle sa miestnym nedá čudovať. Washington je jedno z najmladších, najvzdelanejších a najbohatších amerických miest vôbec.

Podľa oficiálnych štatistík dosahuje mediánový vek jeho obyvateľov niečo vyše 33 rokov. Na porovnanie – v New Yorku je to viac ako 36 rokov a v Miami dokonca vyše 40 rokov. A kým mediánový ročný príjem jednej domácnosti v Miami dosahuje necelých 35-tisíc a v New Yorku 59-tisíc dolárov, vo Washingtone je to viac ako 75-tisíc dolárov.

Na mieste aféry Watergate
Aká by to bola bašta demokratov, keby jeden z jej najdôležitejších a najnavštevovanejších symbolov neniesol meno najslávnejšieho demokratického prezidenta 20. storočia? Áno, samozrejme, ide o Centrum múzických umení Johna F. Kennedyho, ktoré leží priamo na brehu rieky Potomac.

Flickr.com

​Práve tu môžete stráviť príjemný večer na koncerte niektorej z mnohých amerických džezových legiend, zasmiať sa na vystúpení stand up komikov či napríklad s miestnou početnou ázijskou komunitou osláviť príchod nového čínskeho roka.

A keď vyjdete cez prestávku predstavenia zo sály na vonkajší balkón a oči upriamite na výraznú budovu v tesnom susedstve, snažíte sa z pamäti vydolovať, odkiaľ sú vám jej oblé tvary také povedomé.

Náhle sa vám v mysli rozsvieti jediné slovo – Watergate. Áno, možno práve z miesta, na ktorom stojíte, by ste v roku 1972 videli republikánskych agentov, ako sa snažia umiestniť odpočúvacie zariadenie v sídle Demokratickej strany nazvanom Watergate.

Rovnomenná aféra stála o dva roky neskôr kreslo prezidenta Richarda Nixona. Na jednom mieste sa tak pretínajú osudy a mená dvoch amerických prezidentov, ktorí nedokončili svoje funkčné obdobie – len pár stoviek metrov od pamätníka zavraždeného Abrahama Lincolna.

Mimochodom, politika sa vo Washingtone neodmysliteľne spája so žurnalistikou a s novinárskymi legendami. Ak nejakú budete chcieť stretnúť, zavítajte do Post Pubu, jedného z najznámejších barov a reštaurácií.

Nájdete ho v úplnom srdci Washingtonu, neďaleko bývalého sídla vplyvného amerického denníka Washington Post. A keď sa spýtate miestnych štamgastov, je celkom možné, že vám ukážu niektorého z laureátov slávnej Pulitzerovej ceny, ktorý si sem po náročnej večernej službe odskočil na pohárik whisky či pivo Samuel Adams.

Stretnutie s Petrom Bondrom
Obyvatelia Washingtonu, možno na rozdiel od niektorých miest či štátov v iných častiach USA, rozhodne nie sú ľudia zaujímajúci sa iba o Ameriku. Určite sa s vami radi porozprávajú o politike, kultúre či športe v ostatných kútoch sveta.

Dokonca sa môže celkom pokojne stať, že pred multifunkčným štadiónom Capital One Arena, predtým známom aj ako Verizon Center, stretnete Petra Bondru. Isteže, s najväčšou pravdepodobnosťou to nebude slávny slovenský hokejista osobne, ale fanúšik, ktorý si obliekol jeho dres na zápas domáceho tímu Národnej hokejovej ligy Washington Capitals.

Práve v ňom strávil náš úspešný reprezentant neuveriteľných 14 sezón. A fanúšikovia naňho dodnes spomínajú. „Vy ste zo Slovenska? Bondra je jedna z našich najväčších legiend,“ hovoria vám na každom kroku.

Takýchto pripomienok rodnej krajiny nájdete na druhej strane Atlantiku hneď niekoľko. Napríklad v Smithsonianskom Národnom a leteckom kozmickom múzeu. V ňom vystavujú skafander amerického kozmonauta Eugena Cernana, ktorý mal po otcovi slovenský pôvod a rád našu krajinu navštevoval.

Múzeum plné lietadiel či rakiet sa nachádza po obvode National Mall. A keď jeho návštevu spojíte s prehliadkou Národného múzea prírodnej histórie, múzea americkej histórie či múzea amerických Indiánov, o program na minimálne dve či tri popoludnia vo Washingtone budete mať nepochybne postarané.

01 - Modified: 2024-01-12 05:59:20 - Feat.: - Title: Biden po úderoch v Jemene varoval húsíov pred ďalšími krokmi v prípade potreby 02 - Modified: 2023-12-19 17:00:00 - Feat.: - Title: Putina dráždi spolupráca Helsínk s Washingtonom. Posiela tanky k fínskej hranici, chce nový vojenský okruh 03 - Modified: 2023-12-11 19:35:23 - Feat.: - Title: Zelenskyj vo Washingtone: Odkladanie ďalšej pomoci Ukrajine prospieva Putinovi 04 - Modified: 2023-12-11 16:37:16 - Feat.: - Title: Zelenskyj pricestoval do Washingtonu. Čaká ho rokovanie s Bidenom 05 - Modified: 2023-11-16 09:42:50 - Feat.: - Title: Polícia ukončila protest pred sídlom Demokratickej strany vo Washingtone
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 10:54