StoryEditor

Balaton môžeme len závidieť. Maďarské more láka turistov nielen nízkymi cenami

25.06.2019, 00:00
Starší sa môžu presvedčiť, ako sa tu zdvihla kvalita služieb, pre mladších môže byť tajným tipom na peknú dovolenku.

Balaton je miestom, kde zotrváte. Či už sa ponoríte do jeho teplých vôd, do blízkeho termálneho jazera Hévíz alebo nasadnete na bicykel a obídete "maďarské more", ako sa Balaton prezýva, po cykloceste. Meria približne 200 kilometrov a bicykel môžete vrátiť aj na inom mieste, než kde ste si ho predtým požičali, uvádza iDnes.cz.

V galérii si pozrite krásy Balatonu a možnosti, ktoré by ste nemali premeškať:

​Legendárna scéna z českého filmu Pupendo, v ktorej sa Jaroslav Dušek brodí Balatonom zahaleným v hmle, je k najväčšiemu stredoeurópskemu jazeru nespravodlivá. Maďarom môžeme Balaton skôr závidieť. Vedeli to už Česi aj Slováci, ktorí sem chodievali, keď bola pre nich cesta na Západ ešte zakázaná.

Starší, ktorí tu už boli, sa dnes môžu presvedčiť, ako sa tu zdvihla kvalita služieb. A pre mladších, ktorí ešte nestačili Maďarsko objaviť, môže byť tajným tipom na peknú dovolenku.

Balaton je nadštandardne teplý. V lete má 26 až 28 stupňov a je vhodný pre rodiny s malými deťmi aj pre tých, ktorí sa ešte len učia plávať. Rozhodne sa tu neutopia. V jazere je priemerná hĺbka tri až štyri metre, ale hlavne na južnej strane, kde sa môžete vo vode prechádzať aj dlhšie, vám bude siahať maximálne po pás.

Dovolenka pri Balatone vás nezruinuje

Jazero je ideálne na rôzne vodné športy. Môžete tu surfovať, odpočívať na pedálovej lodi alebo si napríklad v letovisku Vonyarcvashegy vyskúšať svoju šikovnosť na vodných lyžiach. Aj keď to asi na prvýkrát nevyjde a skončíte vo vode, nevzdávajte to. Na svoje si tu prídu aj rybári, potrebný lístok sa dá zohnať v obchodoch s rybárskymi potrebami.

Dovolenka pri Balatone vás nezruinuje. Za denný vstup na pláž v Balatongyörök s modrou vlajkou signalizujúcou najvyššiu kvalitu vody zaplatí dospelí naozaj symbolických 1 000 forintov, teda zhruba 3 eurá,  deti polovicu. Rodina s dvomi deťmi zaplatí v prepočte necelých osem eur.

Nenechajte si ujsť pohľad na Balaton z vyhliadky Szépkilátó pri Balatongyöröku, naozaj stojí za to. Pri jazere sa týči masív Badacsony, okolo ktorého sa pestuje miestne víno, na ktoré sú Maďari veľmi hrdí.

Keď sa budete chcieť na Balaton pozrieť z výšky, môžete využiť možnosť preletieť sa nad ním balónom, ponuky nájdete v každom hoteli. Do vrecka však potom pochopiteľne siahnete oveľa hlbšie.

Radšej späť na zem. Pri Balatongyöröku nasadnite na bicykel a keď sa vám nebude chcieť obchádzať celé jazero, môžete sa vydať asi pätnásťkilometrovou trasou do Keszthelyu, ktorý je neoficiálne považovaný za hlavné mesto celého Balatonu.

Cestou sa môžete zastaviť pri jednej z dedín na trase. Vlastnú, špičkovo vybavenú pláž, majú Vonyarcvashegy aj Gyenesdiás. Takú nájdete aj v meste Keszthely, o ktorého podobu sa zaslúžila aristokratická rodina Festeticsovcov.

Určite sa zastavte aj v miestnom barokovom zámku, ktorý obklopuje anglická záhrada. Môžete tu vidieť aj múzeum kočov a knižnicu, ktorá obsahuje 90-tisíc zväzkov kníh.

Najcennejším kúskom je Chronica Hungarorum z roku 1488. "Keď príde študent s potvrdením, že ju potrebuje na štúdium, normálne ju dostane do ruky," povedala mi maďarská sprievodkyňa Eszter.

Ďalšou atrakciou mestečka Keszthely sú početné múzeá rozosiate okolo pešej zóny, ktorá vedie z hlavného námestia na zámok. Nájdete tu napríklad múzeum hračiek všetkého druhu, kde si budú hlavne malé deti pripadať ako v raji, či múzeum bábik v pestrofarebných ľudových krojoch zo všetkých kútov Maďarska.

Pozrieť si môžete aj niekoľkometrovú maketu parlamentu v Budapešti, ktorá pozostáva zo 4,5 milióna ulít panónskych slimákov.

Hévíz, najväčšie termálne jazero v Európe

Práve Festeticsovci, ktorým predtým patril zámok v meste Keszthely, sa významne zaslúžili aj o to, že k Balatonu prichádza aj iný typ návštevníkov, a to tí, ktorí sa chcú liečiť či len relaxovať v termálnych kúpeľoch.

Vďaka šľachtickej rodine bolo v roku 1795 šesť kilometrov od Balatonu, v mestečku Hévíz, vybudované kúpalisko pri najväčšom termálnom jazere v Európe a druhom najväčšom na svete.

Má veľkosť takmer päť hektárov, je hlboké viac ako 38 metrov a ľahko rádioaktívna voda, bohatá na síru aj soli vápnika, vyviera z prameňa v objeme 86 miliónov litrov za deň. Teplota vody je v lete okolo 35 stupňov a ani v zime neklesne pod 22 stupňov.

Liečiť pomáha hlavne choroby pohybového ústrojenstva a svalov. Príjemný je tiež zábal z rašelinového bahna, ktoré sa zbiera z dna jazera. Na závodné plávanie tu zabudnite. Liečivá horúca voda na to nie je vhodná.

Navyše sa v nej nemá zostávať dlhšie ako pol hodinu a potom sa odporúča rovnakú dobu odpočívať. Užijete si tu chvíle na rozjímanie, pozorovanie lekien na hladine termálneho jazera aj možnosť započúvať sa do miešajúcej sa maďarčiny, nemčiny, ruštiny, slovenčiny aj češtiny.

Klientela je naozaj medzinárodná. Aj preto je tu teraz viac ako dvadsať hotelov s vlastnými wellness programami. Nemci si to tu dokonca obľúbili natoľko, že sa na maličké letisko Sármellék pri meste Hévíz lieta z niekoľkých kľúčových nemeckých miest.

Kraľuje rybacia polievka halászlé

Čo sa týka jedla, rozhodne je z čoho vyberať. Počnúc langošmi, cez rôzne upravované ryby a absolútnym vrcholom je polievka halászlé. Skvelé halászlé majú napríklad v typickej maďarskej krčme v meste Keszthely, kde vám k tomu zahrajú aj muzikanti - ako židovský klezmer, tak aj typický čardáš.

Neoľutujete ani, keď si dáte miestne tvarohové knedle poliate smotanou a posypané cukrom, ktorým sa tu hovorí túrógombóc. Vynikajúce sú však aj rôzne studené ovocné polievky, napríklad jahodová alebo hrušková. Ale ryba jasne vyhráva.

A ešte tip na drink - biele polosuché víno Cserszegi Füszeres, ktoré chuťovo trochu pripomína muškát. "Bolo tu ocenené ako víno roka," povedala mi maďarská sprievodkyňa Eszter. Takže na zdravie - Egészségére.

01 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 02 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 03 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 04 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 05 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. apríl 2024 15:25